Ministerul desfășoară un programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri. Programul este destinat tinerilor care desfăşoară pentru prima dată activitate economică, prin intermediul unei societăţi cu răspundere limitată debutantă (SRL-D).
La jumătatea anului curent, în România erau înființate peste 30.500 de SRL-D-uri, cele mai multe găsindu-se în București (4.164), urmat de Cluj (3.654) și de Timiș (1.907).
La mâna Guvernului
Propunerea de proiect pentru anul 2016, legată de cei 10.000 de euro este ăn discuții la Ministerul Economiei, dar ea încă nu a fost aprobată de instituția în discuție. Cu toate acestea trebuie să știți că nu orice SRL-D este leigibil pentru a primii acești bani. Așa că dacă aveți o firmă debutantă aveți șanse mari să luați finanțarea dacă nu este IMM din domeniul intermedierilor financiare şi asigurări, al tranzacţiilor imobiliare, al activităților de jocuri de noroc și pariuri sau a producţiei sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope.
Domeniile SRL-D
Cei mai mulți tineri din România care apelează la facilitățile oferite de aceste firme, își deschid o afacere în domeniul transporturlui rutier de mărfuri. În ultimii ani au apărut aproape 1.400 de astfel de firme. Pe locul doi sunt firmele din domeniul lucrărilor de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale (1.360). Peste 1150 de firme debutante avem și în domeniul comerțului cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet, iar cele care se ocupă cu service-ul autoturismelor sunt doar cu 30 mai puține. Tot peste o mie de firme sunt și cele care au ales să aibă ca domeniu de activitate coafura și alte activități de înfrumusețare.
Cum poate primi banii
Pentru a putea fi finanțat cu până la 50% din valoarea eligibilă a proiectului, un SRL-D trebuie să angajeze cu contract de muncă pe durată nedeterminată, cu normă întreagă, şi să menţină în activitate cel puţin doi salariaţi de la momentul obţinerii facilităţilor până la pierderea calităţii de microîntreprindere aparţinând întreprinzătorului debutant în afaceri. De asemenea, este obligat să reinvestească anual cel puţin 50% din profitul realizat în anul fiscal precedent.