Românul răpit luni seară în Nigeria lucra pentru o firmă de construcţii, Dextron Group Ltd, a anunţat o purtătoare de cuvânt a Poliţiei, Celestina Kalu, transmite Reuters.
Românul a fost răpit în urma unui schimb de focuri, relatează Dailypost.ng. Atacatorii ar fi tras asupra personalului de securitate care îl escorta pe român, iar apoi l-au luat cu forța pe acesta.
Poliţia din regiune a anunţat că incidentul a avut loc luni noapte şi că o operațiune de căutare se desfășoară în zonă, în localitatea Owa Oyibo, din regiunea Agbor.
Ambasadorul român în Nigeria a deplâns incidentul şi a cerut autorităţilor să ia toate măsurile pentru a-l salva pe inginer, notează sursa citată.
MAE a activat celula de criză în cazul românului răpit
Cazul românului răpit în Nigeria a fost confirmat de Ministerul Afacerilor Externe.
„Ambasada României la Abuja urmăreşte cu atenţie cazul cetăţeanului român răpit în Nigeria la data de 10 octombrie 2016. Familia cetăţeanului român a fost notificată cu privire la acest incident”, se arată într-un comunicat al instituției.
Totodată, MAE a anunțat că reprezentanţii misiunii diplomatice române sunt în contact permanent cu autorităţile federale nigeriene competente, cu angajatorul, precum și cu familia cetățeanului român.
„Din dispoziția ministrului afacerilor externe, a fost activată Celula de Criză, fiind inițiate procedurile specifice în astfel de cazuri”, a mai anunțat MAE.
Alți doi români au fost răpiți în Nigeria
Christian Nedelcu nu este singurul român care a fost răpit într-o țară africană. La începutul anului trecut, doi români au fost răpiți tot în Nigeria, însă au fost eliberați opt zile mai târziu, „în urma unui efort coordonat cu serviciile secrete românești”, după cum anunțat MAE, în ianuarie 2015. Aceștia au fost ținuți captivi de o grupare infracțională care a cerut bani în schimbul eliberării lor.
Câteva luni mai târziu, în aprilie 2015, Iulian Gherghuț a fost răpit în statul african Burkina Faso de o mișcare fundamentalistă. În august, românul a apărut într-o înregistrare video înconjurat de soldați și solicita statului român să-l ajute. De atunci, familia nu a mai primit informații că aceasta ar mai fi în viață.
Membrii grupării Al-Mourabitoune l-au răpit pe Iulian Gherguț, originar din județul Neamț, în timp ce acesta patrula ca agent de securitate în jurul unei mine de mangan din Tambao, nordul Burkinei Faso, în apropiere de frontiera cu Niger și Mali.
Totodată, în ianurie 2013, gruparea Al-Mourabitoune a luat cu asalt complexul gazifer Tigantourine de lângă In Amenas, din Algeria. 38 de ostatici străini au murit, printre care și doi români: Tiberiu Ionuţ Costache şi Mihail Marius Bucur. Pe lângă aceștia, alți patru conaționali au fost ostatici și au scăpat cu viață.
Foto: Arhivă