Uraganul Harvey urmează să atingă uscatul în aproximativ 24 de ore, iar meteorologii afirmă că acesta ar putea fi cel mai puternic uragan care ajunge pe continentul american de mai bine de un deceniu.
„Toţi cei care nu au evacuat încă sunt rugați să o facă”, a afirmat primarul orașului Portland, aflat pe coastă. Autoritățile au subliniat că plecările vor fi tot mai dificile pe măsură ce uraganul se apropie, din cauza ploilor și a rafalelor violente de vânt.
De altfel, în urmă cu puțin timp, potrivit CNN, uraganul a crescut în intensitate, fiind încadrat la categoria 2. Astfel, rafalele de vânt ajung la 160 de kilometri pe oră, meteorologii avertizând că este posibil și să se formeze mai multe tornade. Astfel, pregătirile sunt în toi în mai multe orașe de coastă și nu numai. O alertă de uragan a fost emisă într-o zonă de aproape 500 de kilometri din litoralul texan.
Sunt așteptate ploi abundente, astfel că riscul unor inundații bruște este crescut în mai multe regiuni.
Residents boarding buses to evacuate to SA #stxwx #harvey #harveystorm pic.twitter.com/4owwCTnu9i
— Julie Garcia 🍂 (@Caller_Jules) August 25, 2017
Guvernatorul Texasului Greg Abbott a emis preventiv declaraţii de catastrofă în 30 de comitate. Această inițiativă va permite ca guvernul federal „să desfăşoare rapid resurse” în cadrul serviciilor de urgenţă.
Oficiali de la Houston, cel mai mare oraş care se situează pe traiectoria lui Harvey, cu peste 2,3 milioane de locuitori, situat la aproximativ 30 de kilometri de coastă, se aşteaptă la ploi importante timp de cinci zile. Nu au fost date însă și ordine de evacuare.
Uraganul Harvey a stârnit îngrijorare și în ceea ce privește efectele pe care le-ar putea avea asupra rafinăriilor din regiunea texană. Traiectoria lui Harvey „ar putea să afecteze în mod direct inima ‘culoarului american al rafinăriilor’ care reprezintă aproximativ o treime din capacităţile ţării şi care comercializează zilnic aproximativ şapte milioane de barili”, a relevat Phil Flyn de la Price Futures Group.
„Rafinăriile ar putea pe de o parte să fie avariate din cauza rafalelor de vânt, însă ele ar putea mai ales să fie inundate, eventual să rămână fără curent”, a anunţat James Williams de la WTRG Economics.
De altfel, 39 de platforme de producție de petrol și gaze naturale, care reprezintă 9,5% din producţia de petrol şi 14,7% din cea de gaze naturale, au fost evacuate.
Citește și: VIDEO/ Un proiect îngropat în bălăriile Bărăganului. „Autostrada bicicliștilor”, drumul betonat spre cârciuma din sat