„Arlie, acvila țipătoare mică (Aquila pomarina) monitorizată satelitar de ornitologii români a plecat din Africa spre România. Arlie a început migrația de primăvară pe data de 11 februarie 2017, între orele 8,00 și 10,00 dimineața. Spre deosebire de ultimii doi ani (2015 și 2016), Arlie a plecat spre România cu o întârziere de trei zile. În anii trecuți, Arlie plecase din cartierul de iernare pe data de 8 februarie. Pentru al patrulea an consecutiv, acvila și-a petrecut iarna în Namibia, nu a schimbat locația”, se arată într-un comunicat transmis joi.
Conform sursei citate, în primele trei zile ale călătoriei sale spre țara noastră, Arlie a parcurs în zbor circa 500 de kilometri în direcția nord-est. Acvila are de străbătut continentul african de la vest la est și apoi de la sud la nord. Călătoria ei până la cuib va însemna un traseu de 12.500 de kilometri, trei continente și 17 țări, printre care Angola, Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Israel, Siria, Turcia și Bulgaria.
„Arlie a fost capturată în 2013 de o echipă formată din specialiști de la Societatea Ornitologică Română, Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu și Grupul Milvus. A fost echipată cu un transmițător satelitar cu greutatea de 45 de grame și eliberată, acțiune desfășurată în cadrul proiectului LIFE ‘Conservarea acvilei țipătoare mici în România’. Arlie este o femelă adultă de acvilă țipătoare mică și a cuibărit din 2013 în 2016 lângă localitatea Berivoi. Deranjată de lucrările forestiere de anul trecut, pasărea și-a schimbat cuibul. În 2016, Arlie a ajuns în România pe 2 aprilie”, se mai arată în comunicat.
Drumul acvilei din Africa până în România poate fi urmărit online AICI
Citește și: Arlie, prima acvilă urmărită prin satelit, sa întors la Sibiu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro