UPDATE ora 11.15: Judecătoarea Claudia Berevoescu anunță că admite cererea de realizare a expertizei medico-legale.

În cazul în care se constată că victimele au suferit o infirmitate permanentă sau au avut nevoie de mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale, Pascu ar putea fi acuzat de vătămare corporală din culpă în formă agravată.

Instanța dispune ca experiza să fie efectuată la INML „Mina Minovici” din București și anunță că noul termen în proces va fi în ziua de 14 august.

Noul termen de judecată are loc în apropierea zilei la care se va împlini un an de la tragedia în urma căreia doi tineri și-au pierdut viața, după ce Vlad Pascu s-a urcat drogat la volan.

UPDATE ora 10.45: Vlad Pascu a fost adus în sala de judecată. Poartă același sacou negru, cămașă neagră și o cravată vișinie. E proaspăt tuns, iar în buzunarul sacoului are un pet mic, cu apă.

Ședința nu începe, este așteptat avocatul Adrian Cuculis.

Unul din cei trei polițiști de penitenciar care stau în jurul boxei arestaților îi scoate cătușele lui Vlad Pascu de la mâini. El își dă jos sacoul și rămâne în cămașă cu mânecă lungă.

Procesul începe, după ce avocatul Adrian Cuculis intră în sală.

Nave iraniene supuse sancțiunilor SUA circulă nestingherite prin Portul Constanța. Vapoarele sunt monitorizate pentru că ar transporta armament pentru Hezbollah
Recomandări
Nave iraniene supuse sancțiunilor SUA circulă nestingherite prin Portul Constanța. Vapoarele sunt monitorizate pentru că ar transporta armament pentru Hezbollah

Este reaudiat martorul din dosar, prieten de familie cu părinții lui Sebi Olariu, tânărul ucis în accident.

Martorul povestește cum s-a schimbat viața familiei Olariu, în urma tragediei. „Acum, ei nu mai au nimic din ce aveau înainte. Valentin (tatal lui Sebi Olariu -n.r.) se trezește dimineața, la 5:00, și primul lui drum este la Sebi, la cimitir. La orele 14:00, când iese de la serviciu, revine la Sebi, iar seara, în fiecare zi, ne strângem toți acolo, cei din familie și prietenii”, spune martorul.

După ce se termină audierea martorului, instanța pune în discuție cererea de suplimentare a probatoriului formulată de av. Cuculis, care îi reprezintă în proces pe tinerii răniți în accident.

„O comisie de medici ar trebui să stabilească dacă în cazul a doi dintre tinerii răniți a intervenit o infirmitate permanentă”, spune av. Cuculis. Procurorul de sedință precizează că este de acord cu cererea avocatului. Și avocații lui Vlad Pascu spun că nu se opun realizării expertizei, dar cer ca la ea să participe și un expert parte.

***

ȘTIREA INIȚIALĂ: În noaptea de 18/19 august 2023, Pascu a urcat drogat la volan şi a intrat cu peste 100 km/h într-un grup de tineri care mergeau pe marginea drumului ce leagă Vama Veche de 2 Mai. În urma impactului, doi tineri au murit, iar alţi trei au fost răniţi.

Primul mare eșec al lui Ciolacu în politica externă: comisar pentru muncă. Cum a ajuns România de la portofolii grele la o funcție simbolică
Recomandări
Primul mare eșec al lui Ciolacu în politica externă: comisar pentru muncă. Cum a ajuns România de la portofolii grele la o funcție simbolică

„Este cel mai lung proces în procedură simplificată”, mărturisea, la finalul unei şedinţe de judecată, unul dintre avocaţii prezenţi în sală. 

Procesul lui Vlad Pascu a început la Mangalia pe 22 februarie 2024, când la prezidiu a urcat judecătoarea Ancuţa Popoviciu. Au urmat patru luni de tensiuni şi de emoţii în sala de judecată, timp în care dosarul a fost repartizat altui magistrat.

Până acum, instanţa a respins de două ori, ca neîntemeiată, cererea părinţilor studenţilor ucişi, ca Vlad Pascu să fie judecat pentru omor calificat. Iată cum arată cronologia acestui proces:

22 februarie 2024 – Judecătoarea Ancuţa Popoviciu a intrat în sala de judecată mestecând gumă, iar apoi, când a făcut prezenţa, a întrebat dacă la proces se află și unul dintre studenții uciși: „A decedat o victimă?”, s-a mirat ea când a auzit rumoarea celor din sală. Atitudinea ei a revoltat opinia publică, iar Inspecţia Judiciară s-a autosesizat.

14 martie 2024 – Vlad Pascu şi-a recunoscut toate faptele de care e acuzat şi a cerut, iar instanţa i-a admis judecarea în procedura simplificată, care reduce cu o treime limitele pedepselor. Avocatul care îi reprezintă în proces pe părinţii Robertei Dragomir a cerut recuzarea Ancuţei Popoviciu, dar Judecătoria Mangalia i-a respins cererea ca nefondată. Cinci zile mai târziu, pe 19 martie, procurorii care l-au trimis în judecată pe Vlad Pascu au solicitat strămutarea procesului, dar Curtea de Apel Constanţa le-a respins solicitarea.

Cum arată trenul-spital secret folosit pentru evacuarea soldaţilor răniţi în Ucraina | VIDEO
Recomandări
Cum arată trenul-spital secret folosit pentru evacuarea soldaţilor răniţi în Ucraina | VIDEO

4 aprilie 2024 – Prin avocat, părinţii Robertei Dragomir au cerut ca Pascu să fie judecat pentru omor calificat, dar judecătoarea Popoviciu a respins pe loc solicitarea.

18 aprilie 2024 – Judecătoarea Popoviciu a anunţat, în sala de judecată, că vrea să se retragă din dosar, după ce Inspecţia Judiciară a propus CSM suspendarea ei din funcţie. Cererea de abţinere a Ancuţei Popoviciu a fost respinsă de Judecătoria Mangalia. La fel, şi cererea Inspecţiei Judiciare, de către CSM.

9 mai 2024 – În cursul audierii părinţilor studenţilor ucişi, judecătoarea Popoviciu a făcut noi gafe. Pe mama Robertei Dragomir a întrebat-o dacă a fost la înmormântarea fiicei ei, iar pe mama lui Sebi Olariu, dacă s-a speriat atunci când a aflat că fiul ei a murit. La finalul şedinţei, judecătoarea a anunţat că pe 23 mai va fi ultimul termen al procesului. Dar cu trei zile înainte, avocata familiei Olariu a depus o cerere de recuzare a Ancuţei Popoviciu, care de data aceasta a fost admisă de Judecătoria Mangalia.

23 mai 2024 – Dosarul a fost preluat de judecătoarea Claudia Berevoescu, preşedinta Judecătoriei Mangalia, care a dispus ca Vlad Pascu să fie prezent în sala de judecată la fiecare termen al procesului. Până atunci, el asista la şedinţe prin videoconferinţă, din Penitenciarul Poarta Albă, unde e în arest din august anul trecut.

7 iunie 2024 – Noua judecătoare a reaudiat părinţii şi rudele studenţilor ucişi, dar şi pe doi dintre studenţii răniţi în accident. Avocata familiei Olariu a depus şi ea o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor, din ucidere din culpă în omor calificat. După o săptămână de deliberări, judecătoarea Berevoescu a anunţat că respinge solicitarea. 

Cerere de completare a probatoriului

Vineri, la Judecătoria Mangalia va fi audiat un martor, prieten cu părinţii lui Sebi Olariu. Aceste audieri se fac la cererea avocaților și doar pe latură civilă, pentru ca instanţa să poată aprecia corect suferinţa provocată de tragedie şi, implicit, cuantumul daunelor morale.

Teoretic, vineri ar putea fi ultimul termen din procesul de la Judecătoria Mangalia. Dar în ședința de judecată din 23 mai, avocatul care-i reprezintă în proces pe cei trei studenţi răniţi în accident a solicitat, tot pe latură civilă, o cerere de completare a probatoriului.

El a spus că pentru două dintre victime, actele medicale aflate acum la dosar nu sunt relevante „cu privire la întinderea cuantumului prejudiciului de natură morală” și că, prin urmare, ar trebui efectuată „o expertiză medicală şi o examinare fizică, pentru a se stabili dacă discutăm de o infirmitate definitivă sau nu a acestor părţi civile”.

Dacă instanţa va aproba cererea avocatului, va acorda un nou termen, pentru efectuarea expertizelor medico-legale solicitate. 

În caz contrar, dacă instanţa va respinge solicitarea, după audierea martorului, în sala de judecată se vor pune concluzii pe fond, Pascu va rosti ultimul cuvânt în calitate de inculpat, iar judecătoarea Berevoescu va anunţa data la care pronunţă primul verdict din acest dosar. Decizia nu va fi definitivă, iar procesul se va muta la Curtea de Apel Constanţa.

Cine lipseşte din sala de judecată, în procesul lui Vlad Pascu

Cu o zi înainte de accidentul din august, anul trecut, Vlad Pascu a fost oprit în trafic chiar de către şeful Poliției Rutiere Constanța. 

Tânărul, care obţinuse permisul auto cu trei luni în urmă, conducea aceeași mașină cu care a comis accidentul: un Mercedes decapotabil, model de epocă. Autoturismul nu avea nici semnul de „şofer începător”, dar nici poliță RCA. Și, deși trebuia să-i rețină talonul şi plăcuțele de înmatriculare, polițistul l-a lăsat pe Vlad Pascu să plece, fără să îi aplice nicio sancțiune.

În noaptea de 18/19 august 2023, tânărul a ajuns în Vama Veche şi a plecat să-și plimbe prietenii cu Mercedesul. Ei au declarat ulterior, în anchetă, că Pascu „conducea haotic, făcea drifturi şi avea viteză foarte mare, chiar şi 200 km/h”. 

La ora 0.40, un bărbat care a văzut maşina lui Pascu în trafic a sunat la 112, semnalând că e posibil ca şoferul să fie beat sau drogat. Abia după două ore, Mercedesul a fost oprit în Vama Veche, de un agent de poliție și un jandarm care au găsit în mașină, în portiera de lângă scaunul șoferului, patru pastile sedative şi un joint.

Însă Pascu a fost testat doar pentru consum de alcool. Rezultatul a fost negativ, iar la ora 4.30 el a fost lăsat liber. A urcat din nou la volan, iar în mai puţin de o oră a provocat accidentul mortal. 

Dacă poliţiştii şi-ar fi făcut treaba, „100% tragedia putea fi evitată”, recunoştea şeful Poliţiei Române, chestorul Benone Matei, imediat după accident. 

Tot atunci, ministrul de interne, Cătălin Predoiu, anunţa că vor fi declanşate cercetări prealabile pentru patru şefi din IPJ Constanţa şi un agent de poliţie. În cazul altor doi poliţişti, a fost sesizat Parchetul, pentru abuz în serviciu. 

Până acum, nimeni nu a fost pus sub acuzare. Iar dintre poliţiştii cercetaţi, doar doi au fost sancţionaţi, simbolic, cu reducerea salariului cu 20%, pentru trei luni.

Procurorii spun că şi victimele sunt vinovate

În rechizitoriul prin care Vlad Pascu a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia spun că „accidentul a fost cauzat de un cumul de factori”, iar pe lângă şofer, de vină sunt şi victimele. 

În opinia Parchetului, tinerii loviţi cu mașina de Vlad Pascu „au creat o stare pasivă de pericol”, pentru că „se deplasau necorespunzător, pe partea dreaptă a acostamentului în direcţia de deplasare, contrar prevederilor art. 72 din OUG nr. 195/2002 (care obligă pietonii la deplasarea pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcţia de mers, în absenţa trotuarului)”.

„Era imposibil să mergem pe partea stângă a drumului”, spun Cristina și Alex, doi dintre tinerii răniţi în accident. Ei au reconstituit, în premieră, ultima parte a drumului parcurs în noaptea tragediei, pe trotuarul care se termină în câmp. 

„Nu aveau nicio alternativă”, iar „responsabilul moral e autoritatea locală”, acuză experţii consultaţi de Libertatea, după ce au văzut imaginile de la faţa locului.

Ce se întâmplă cu al doilea dosar al familiei Pascu

Aflat în arest preventiv din 19 august anul trecut, Vlad Pascu cere periodic să fie lăsat în arest la domiciliu, ca să se poată pregăti pentru admiterea la facultate. Solicitarea i-a fost respinsă, până acum, de judecători.  

Anul trecut, după producerea accidentului, Pascu a fost pus sub acuzare de DIICOT, într-un alt dosar, pentru deţinere de droguri de risc şi de mare risc în vederea consumului propriu, dar și pentru trafic de droguri de mare risc şi punerea la dispoziţie a locuinţei pentru consumul ilicit de droguri și de trafic de droguri. 

În același dosar, mama tânărului, Miruna Pascu, e acuzată de influenţarea declaraţiilor şi ameninţare, iar tatăl, Claudiu Pascu, de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Din octombrie anul trecut, dosarul se află tot în camera preliminară de la Tribunalul Bucureşti

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (2)

Romulus70   •   23.06.2024, 00:40

Bune întrebări în comentariul tau gigiladrea ,iar răspunsul la întrebările tale sunt ; 1) pentru că am ajuns o țară de ***,avandu-i la putere și control pe adevărați infractori guvern,justiție, poliție și"gașca"; 2) Pentru că BANUL e Dumnezeul și legea in această țară. 3) Pentru că acești paraziți sociali,lacomi și avizi de foloase materiale ,menționați , sunt atât de bine înrădăcinați în structurile puterii, ajutați și de vestici in general, încât e foarte greu sa mai revenim la normal . Singura soluție , pentru a tăia aceste "rădăcini" este desființarea sistemului ,eliminarea taxelor și impozitelor și constituire unei conduceri din rândul poporului aleși din oameni culti, integri și onești și bineînțeles sa fim uniți sustinandu-i in toate deciziile luate în interesul poporului. Păcat de generațiile actuale de tineri și următoarele, de viitorul sumbru pe care îl vor trăi. Noi am luptat și am dărâmat un sistem ,dar am fost naivi că nu am "tăiat"și rădăcinile.Acum e rolul lor!

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

gigiladrea   •   21.06.2024, 12:19

NISTE INTREBARI SIMPLE de ce dureaza nefiresc de mult adesea multi ani de zile toate procesele din tara asta de 34 de ani ? nimeni din parlament si guvern nu vede asta de 34 de ani si nu face nimic - de ce ? de ce avem o justitie disfunctionala si probleme uriase de 34 de ani ? de ce nu se angajeaza mai multi judecatori ? de ce nu sunt verificati si sanctionati judecatorii care dau sentinte gresite sau aberante si nu avem dupa 34 de ani o lege a raspunderii magistratilor simpla clara si eficienta ?

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Din ce grupare ar fi făcut parte „Șacalul”. Ca să nu dea de bănuit, mergea din când în când la biserică
Știrileprotv.ro
Din ce grupare ar fi făcut parte „Șacalul”. Ca să nu dea de bănuit, mergea din când în când la biserică
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Libertateapentrufemei.ro
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Planta exotică pe care o poți cultiva în ghiveci. E bogată în vitamine, calciu, fier și are un puternic efect energizant
FANATIK.RO
Planta exotică pe care o poți cultiva în ghiveci. E bogată în vitamine, calciu, fier și are un puternic efect energizant
Cum se menține Nadia Comăneci în formă la 62 de ani. 3 alimente pe care le-a scos din dietă: „În schimb, beau o bere-două la cină”
GSP.RO
Cum se menține Nadia Comăneci în formă la 62 de ani. 3 alimente pe care le-a scos din dietă: „În schimb, beau o bere-două la cină”
Drumul de vis aflat într-o zonă montană superbă care va face legătura între două județe ale României. Șoseaua va străbate peisaje de poveste
FANATIK.RO
Drumul de vis aflat într-o zonă montană superbă care va face legătura între două județe ale României. Șoseaua va străbate peisaje de poveste
'Am băgat foarte mulți bani'. Imagini din apartamentul de 250.000 de euro al Andreei Tonciu / FOTO
Unica.ro
'Am băgat foarte mulți bani'. Imagini din apartamentul de 250.000 de euro al Andreei Tonciu / FOTO
"De o săptămână este acolo". Fotbalistul care a plecat de la FCSB are o soacră celebră: "Fata mea a nimerit un băiat bun" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
"De o săptămână este acolo". Fotbalistul care a plecat de la FCSB are o soacră celebră: "Fata mea a nimerit un băiat bun" | EXCLUSIV
"Şacalul", bănuit că a ucis mai multe femei. Gafe colosale făcute de anchetatori, înainte ca Delia să fie omorâtă
Observatornews.ro
"Şacalul", bănuit că a ucis mai multe femei. Gafe colosale făcute de anchetatori, înainte ca Delia să fie omorâtă
Horoscop 13 septembrie 2024. Fecioarele au în față o zi care vine cu un ajutor neprețuit pentru a dezlega anumite noduri interioare
HOROSCOP
Horoscop 13 septembrie 2024. Fecioarele au în față o zi care vine cu un ajutor neprețuit pentru a dezlega anumite noduri interioare

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI