UPDATE 6 aprilie, ora 9:40: Bilanțul atacului chimic din Siria a ajuns la 86 de morți, a anunțat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Dintre aceștia, 30 sunt copii și 20 sunt femei.
UPDATE 5 aprilie, ora 19.15: La o zi și jumătate după atacul din provincia siriană Idleb, bilanțul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, o organizaţie care urmăreşte conflictul din Siria, arată că cel puțin 72 de persoane și-au pierdut viața, printre aceștia fiind și 20 de copii, și alte 160 au fost date dispărute.
Citește și: Raport OMS: Unele victime ale atacului chimic din Siria prezintă simptome de expunerea la neurotoxine
UPDATE 5 aprilie, ora 7.30: Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se reuneşte miercuri de urgenţă, după ce o sută de civili şi-au pierdut viaţa într-un presupus atac chimic lansat de forţele guvernamentale în localitatea Khan Sheikhoun, relatează BBC News.
Liderii internaţionali au reacţionat după presupusul atac chimic, aruncând vina pe regimul sirian pentru sutele de morţi şi răniţi din Idlib.
Activiştii au anunţat că bilanţul atacului chimic a ajuns la 100 de morţi şi 400 de răniţi, după ce inclusiv un spital în care erau tratate primele victime a devenit ţinta unui raid aerian al forţelor al-Assad.
UPDATE 4 aprilie, ora 23.55: Armata siriană acuză teroriștii pentru atacul cu arme chimice. Ministrul Apărării din Siria susține că atacul cu arme chimice din regiunea Idlib a fost provocat de organizațiile teroriste și nu de armată.
”Grupurile teroriste și cei din spatele lor sunt responsabili pentru folosirea unor arme chimice și a substanțelor toxice fără a ține cont de viețile civililor nevinovați, cu scopul de a-și atinge obiectivele”, se arată într-o declarație de presă citată de agenția Tass.
”Forțele armate siriene neagă cu fermitate folosirea oricărei substanțe chimice sau toxice în Khan Sheikhun în provincia Idlib astăzi și subliniază faptul că niciodată nu le-au utilizat înainte și nu vor să le folosi niciodată în viitor”, se mai arată în declarația de presă.
UPDATE 4 aprilie, ora 23.15: Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că nu se poate vorbi, încă, despre un atac chimic în Siria deoarece nu există informații oficiale despre acest lucru, iar ei nu au pârghiile necesare pentru a verifica informația. ”Nu suntem în măsură să verificăm informațiile. Am aflat că organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice a început să adune informații pentru a putea confirma folosirea armelor chimice”, a declarat acesta.
UPDATE 4 aprilie, ora 19.55: Bilanţul atacurilor chimice din Siria a crescut ajungând la 100 de morţi şi 400 de răniţi, anunță Uniunea Organizaţiilor de Salvare şi Îngrijiri Medicale (UOSSM).
“Bilanţul atacurilor chimice este de 100 de morţi prin sufocare şi 400 de victime, în urma mai multor atacuri chimice în masă cu gaz toxic, începând din această dimineaţă, în satul Khan Sheikhoun, din sudul regiunii Idleb”, a anunţat organizaţia într-un comunicat.
„Centrul Căştilor Albe de la Khan Sheikhoun, precum şi spitalul Al-Rahme au fost afectate de un atac chimic. S-au înregistrat aproximativ 40 de atacuri de la 6.30. Acestea continuă în prezent”, a precizat organizaţia.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a acuzat regimul sirian pentru atac, o informaţie respinsă, însă, de o sursă militară siriană.
[libgallery id=”1796913″]
Activiştii au susţinut că multe persoane au început să se înece sau au leşinat după raid condus de avioanele guvernamentale şi de aliaţii ruşi. În unele cazuri victimele scoteau spumă pe gură. Surse medicale au precizat că acestea sunt semne clare ale unui atac chimic.
Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice de la Naţiunile Unite a anunţat în octombrie 2016 că forţele guvernamentale siriene au utilizat de cel puţin trei ori arme chimice cu clor în perioada 2014-2015. Guvernul al-Assad a negat în repetate rânduri că forţele sale utilizează arme chimice în regiunile controlate de rebelii din Siria. Jihadiştii ISIS au lansat în schimb atacuri cu gaz muştar împotriva luptătorilor rebeli, a kurzilor şi forţelor lui Bashar al-Assad.
Citește și: Criza din Siria | Peste cinci milioane de sirieni au fugit din țara lor, măcinată de război
Aproximativ 400.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în războiul civil din Siria, care a izbucnit în martie 2011, prin înăbuşirea violentă a unor manifestaţii paşnice împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad.