Libertatea îţi spune cum să îngrijeşti «frumuseţile» din vază.
Ai primit sau ţi-ai cumpărat flori frumoase şi vrei să ştii ce trebuie să faci pentru ca acestea să reziste mai mult în vază? Încă din timpul drumului spre casă ele trebuie îngrijite cu atenţie, astfel încât să nu îşi piardă prospeţimea. Tanţa Buştei, de la Beauty Flower SRL, îţi oferă câteva trucuri pentru păstrarea celor mai des întâlnite specii de flori.
Gerberele
Baza tijei se spintecă ori se înţeapă cu acul. În acest fel florile se vor păstra proaspete mult mai mult timp.
Lalelele
Lalelele sunt foarte sensibile şi se deschid foarte repede. Temperatura ideală este de 10 grade, deci feriţi-le de căldură. Apa trebuie schimbată zilnic. Cresc în înălţime destul de repede, de aceea se taie din ele cam o jumătate de centimetru zilnic.
Garoafele
Pentru ca bobocii de garoafă să se deschidă mai repede, se pune zăhăr în apa în care sunt ţinute (cam două linguriţe de zahăr la doi litri de apă)
Bujorii
Bujorii se pot reîmprospăta cufundând baza tulpinelor în apă fierbinte circa un minut. Trebuie să aveţi grijă ca atunci când puneţi florile în vază baza tijelor să fie acoperită de apă pe o porţiune de 3-10 cm. Este indicat ca la două zile să tăiaţi aproximativ doi-trei centimetri din tije şi să schimbaţi apa.
Crizantemele
Crizantemele sunt foarte rezistente, spre deosebire de alte flori. Chiar dacă sunt ţinute la căldură sau la frig, rezistă între 7şi 10 zile. Apa se schimbă zilnic, iar la un litru de apă se pune o jumătate de plic de conservant, în cazul în care dorim să le avem mai mult timp (două săptămâni).
Trandafirii
Trandafirii se curăţă de frunzuliţe, se taie 2-3 cm din coadă şi se pun în apă. Se poate adăuga conservant pentru flori, în apă, la două zile (un pahar cu apă şi conservant). Pentru a se menţine cât mai mult, se spală sub jet de apă rece zilnic. Trandafirul e o plantă sensibilă şi trebuie să stea la lumină. Ideal ar fi ca temperatura să fie între 10-15 grade, nu mai mult de 20 de grade
Crinii
Crinul este o floare nepretenţioasă. Apa se schimbă zilnic şi se taie un centimetru din codiţă. Rezistă bine şi la temperaturi ridicate, şi la cele scăzute.
Trucuri utile
√ Dacă trebuie să parcurgi un drum mai lung, e bine să ai la tine un pulverizator pentru stropit şi să acoperi florile cu celofan sau hârtie umedă;
√ Dacă s-au ofilit, trandafirii se pun în cadă cu apă rece şi se lasă cam o oră. Pentru florile sensibile se adaugă la un litru de apă două linguriţe de suc de lămâie sau o jumătate de aspirină dizolvată;
√ Înainte de a le pune în vas, taie doi centimetri din codiţă, cât mai oblic, pentru a mări suprafaţa de absorbţie a apei;
√ Schimbă zilnic apa din vas, spală porţiunea de tijă care s-a aflat în apă şi reîmprospătează tăietura. De asemenea, îndepărtează frunzele care au stat în apă;
√ Pulverizează apă pe flori cât puteţi de des;
√ Deschiderea bobocilor poate fi stimulată dacă pui o linguriţă de zahăr în apa din vază.
Îţi doreşti o grădină de vis?
În luna mai se pun în pământ plantele perene (care rezistă pentru mai mulţi ani). “Se pot planta hortensii, trandafiri, crini de vară şi dalii. Acestea se cumpără lăstari, în ghiveci, şi înfloresc din luna mai-iunie până în septembrie. Tot acum se plantează şi erica. Aceasta înfloreşte însă iarna, din octombrie până în martie”, ne-a spus Ioana Petrache, manager la Green Shop. Potrivit acesteia, perioada de însămânţare (atât a garofiţelor, cât şi a gazonului) s-a terminat în luna aprilie. “În această perioadă nu se mai sădesc seminţe. Se pun în pământ direct plantele cu rădăcină. Cât despre gazon, în luna mai se sădesc doar rulouri”, ne-a mai spus specialista.
Expoziţii de plante, la Braşov şi la Slatina
Braşovul va găzdui astăzi ediţia a IX-a a “Festivalului Narciselor” în Rezervaţia Naturală “Poiana Narciselor” situată la 4 km de Şercaia, lângă Făgăraş. Şi la Slatina se desfăşoară “Expoflora”.
Vezi și 7 flori care pot trăi în vază câteva săptămâni și cum să le îngrijești corect