UPDATE 20.00: Președintele ales al SUA, Donald Trump, a anunțat oficial numirea a trei reprezentanți ai liniei dure în administrația pe care o va conduce de la 20 ianuarie: Mike Pompeo va fi directorul Agenției Centrale de Informații (CIA), Jeff Sessions va fi numit procuror general (ministru al Justiției), iar generalul Mike Flynn va fi consilierul său pentru Securitate națională.
Un comunicat difuzat vineri de echipa de tranziție a republicanului a confirmat aceste numiri, anunțate anterior de presă americană.
Toți cei trei nominalizați au acceptat oferta făcută de Donald Trump.
UPDATE 15.40: Donald Trump i-a oferit poziţia de procuror general senatorului Jeff Sessions din Alabama. Purtătorul de cuvânt al Comitetului Naţional Republican (RNC) a refuzat să confirme informaţia, precizând că numirea nu este una oficială până ce miliardarul republican nu va face declaraţii în acest sens, notează sursa citată. O sursă din echipa de tranziţie republicană a explicat că noile numiri vor fi confirmate în cursul acestei zile de către Donald Trump. De asemenea, se pare că oferta a fost deja acceptată de către senatorul Jeff Sessions.
Senatorul Jeff Sessions este cunoscut drept un loialist conservator, iar declaraţiile sale extreme şi incendiare cu privire la imigraţie se situează pe aceeaşi linie de retorică promovată de Donald Trump. Sessions se opune vehement reglementării unei căi legale către obţinerea cetăţeniei americane pentru imigranţii ilegali.
De asemenea, viitorul procuror general a primit cu entuziasm propunerea miliardarului republican de a ridica un zid la frontiera cu Mexic.
Reprezentantul de Kansas Mike Pompeo, în cărți pentru șefia CIA
Totodată, președintele ales al SUA i-a cerut lui Mike Pompeo, reprezentant de Kansas al camerei inferioare a Congresului, să devină director al CIA, relatează CNN. Pompeo, în vârstă de 52 de ani, este absolvent al Facultăţii de Drept de la Harvard şi a intrat în Camera Reprezentanţilor din 2011.
Pompeo l-a sprijinit iniţial pe Marco Rubio pentru învestitura republicană, dar după victoria lui Trump în primare, l-a susţinut pe acesta.
Cu toate acestea, el nu s-a ferit să îl critice pe preşedintele-ales, iar când presa a publicat o înregistrare din 2005 în care Trump vorbea vulgar despre femei, Pompeo a descris declaraţiile drept „îngrozitoare, ofensatoare şi de neapărat”. Pompeo susţine activ dreptul americanilor de a avea arme şi se opune avortului.
El s-a opus închiderii Guantanamo Bay, iar în 2013, după o vizită în centrul de detenţie, a spus despre deţinuţii aflaţi în greva foamei: „Mi se pare că mulţi dintre ei s-au îngrăşat”.
Generalul în retragere Michael Flynn, 58 de ani, ar urma să preia postul de consilier pentru Securitate națională de la Casa Albă, după ce a condus serviciul de informații militare (Defense Intelligence Agency, DIA) între 2012 și 2014. Flynn a fost unul din puținii exponenți ai establishment-ului militar american care l-a susținut pe Trump în campania electorală.
Michael Flynn a susținut o linie foarte agresivă împotriva extremismului islamic, acuzând administrația Obama că se arată prea puțin energică în fața acestei amenințări.
În schimb, a apărat o apropiere de Moscova și Beijing, afișându-se alături de președintele rus Vladimir Putin cu prilejul unui dineu la Moscova, în decembrie 2015.
Mitt Romney, la șefia diplomației americane?
În plus, Donald Trump îşi accelerează consultările în vederea formării Guvernului său şi ar avea în vedere să-l numească pe unul dintre cei mai virulenţi critici ai săi, republicanul moderat Mitt Romney, la şefia diplomaţiei americane.
Romney – candidatul republican înfrânt de Barack Obama în alegerile prezidenţiale din 2012 -, un fost guvernator al statului Massachusetts, urmează să se întâlnească cu Trump în weekend potrivit CNN.
Un alt nume vehiculat pentru a conduce diplomația americană este cel al fostului director al CIA, David Petraeus, care a pledat vinovat pentru neglijenţă în administrarea de informaţii secrete.
Anterior, presa americană a scris că favoriţii pentru a prelua conducerea diplomaţiei sunt fostul primar al New Yorkului, Rudy Giuliani şi fostul ambasador american la ONU, John Bolton.
Aceste negocieri în vederea formării viitorului Guvern american au loc în contextul întâlnirii cu şeful Guvernului japonez Shinzo Abe, primul contact direct al lui Trump cu un lider străin.
Barack Obama, îndemn către Donald Trump privind relațiile SUA-Rusia