Cazul a ajuns cunoscut în toată lumea
În anul 1987, Morton a fost acuzat că şi-a bătut soţia, cu care avea un băieţel de trei ani, până când a omorât-o. Iniţial, el a fost condamnat la închisoare pe viaţă. După aproape 20 de ani de detenţie, timp în care a susţinut mereu că este nevinovat, câţiva avocaţi s-au oferit să reanalizeze, pro-bono, cazul.
După mai multe cercetări, ei au descoperit că procurorul de caz, cel care îl condamnase pe Morton, a omis foarte multe probe, care evidenţiau nevinovăţia celui condamnat.
Mai exact, lângă femeia ucisă în 1986 a fost găsită o bandană plină de sânge, iar analizele ADN au arătat că acesta era al victimei şi al unei alte persoane, pe nume Mark Alan Norwood. În plus, la dosar a fost găsită şi o declaraţie a copilului lui Morton, Eric, care avea pe atunci trei ani. Acesta le-a declarat poliţiştilor că tatăl său nu era acasă când s-a petrecut crima şi chiar a descris atacatorul foarte bine.
Puse cap la cap, toate dovezile au demonstrat, cât se poate de clar, că Michael Morton era nevinovat. După 25 de ani în care a stat nevinovat în închisoare, el a fost, în sfârşit, eliberat.
Adevăratul criminal, care era închis pentru o altă crimă, şi-a recunoscut fapta şi va sta toată viaţa după gratii.
Procurorul de caz a fost condamnat la 10 zile de închisoare, din care a executat doar cinci. De asemenea, a fost obligat să plătească despăgubiri de 500 de dolari şi să muncească 500 de ore în folosul comunităţii.
Cazul lui Michael Morton a devenit acum subiect de documentar pentru CNN. Mai mult, la începutul lui 2013, guvernatorul statului Texas a promulgat „Legea Morton”, potrivit căreia procurorii sunt obligaţi să prezinte avocaţilor apărării, la cerere, dovezile pe care le au în cazurile de crimă, fără a fi nevoie de un ordin judecătoresc.