Frişca lichidă, cumpărată la cutie – aceasta poate rezista cu până la trei luni după termenul de expirare.
Untul obişnuit e în continuare bun de mâncat pentru încă două săptămâni de la data înscrisă pe ambalaj.
Un pachet de cafea măcinată deschis poate fi folosit cu până la tre-icinci luni de la data de expirare, însă dacă vorbim de cafea boabe, ea îşi poate depăşi termenul şi cu şase luni.
Chiar dacă siropurile îşi pot schimba culoarea de-a lungul timpului, devenind mai întunecate, ele nu au, practic, termen de expirare. Puteţi bea sirop găsit în cămară, fără să vă temeţi de reacţii adverse.
Fie că e vorba de ceai la pliculeţe sau ceai vrac, îl puteţi prepara chiar dacă acesta este expirat. Dar nu de mai mult de şase luni. n În afară de mentă, s-ar părea că mai toate condimentele au o durată de viaţă considerabilă, putând fi utilizate şi la doi-trei ani de la termenul de expirare.
Un borcan de muştar poate rezista şi unu sau doi ani peste data de expirare. Perioada de prelungire a vieţii depinde de condiţiile în care a fost ţinut: dacă a stat în frigider, cu capacul pus, borcanul vă poate scoate din încurcătură şi la doi ani după termen.
Mierea e un aliment care nu expiră, practic, niciodată. Conţinutul scăzut de apă o transformă într-un mediu deloc propice bacteriilor, astfel încât ea are o viaţă extrem de lungă, chiar dacă se zahariseşte.
Nici oţetul s-ar părea că nu expiră niciodată, indiferent de schimbările de culoare pe care le-ar putea traversa.
Dacă păstraţi smântâna într-un recipient închis etanş în frigider, aceasta este încă bună de mâncat încă aproape două săptămâni de la termenul de expirare.
Un borcan de murături, chiar dacă a fost deschis, rezistă în frigider chiar şi un an, la fel ca şi măslinele sau caperele în saramură.
Un borcan de maioneză din comerţ, dacă e păstrat în frigider, poate rezista până la trei luni peste data de expirare.
O cutie de lapte pasteurizat poate fi consumată la maximum 7 zile de la data de expirare, iar dacă a fost ţinută în congelator, poate rezista şi trei luni de la termen.
Ouăle sunt bune şi la 3-5 săptămâni de la termenul înscris pe ele. E important însă să nu fie păstrate în suporturile de pe uşa frigiderului, ci în cea mai rece parte a acestuia.
Dacă este ţinut în frigider, sau pur şi simplu într-un loc răcoros şi întunecat, uleiul de măsline poate rezista până la 18-24 de luni de la termenul de expirare.
Ketchup-ul este încă bun şi sigur de mâncat, chiar şi la şase luni după expirare, atâta vreme cât este păstrat în frigider.
Pastele uscate. Alimentele uscate, precum pastele negătite, atâta timp cât sunt depozitate într-un spaţiu etanş, pot rezista la infinit.
Ciocolata are o perioadă mare de valabilitate şi poate fi consumată chiar dacă devine mai albicioasă. E rezultatul unor grăsimi care se topesc şi se ridică la suprafaţă, aşadar nu confundaţi cu mucegaiul.