SUMAR


[libgallery id=”1700221″]

FOTO: EPA

UPDATE 18.20, 2 ianuarie: Poliția turcă a publicat noi imagini cu principalul suspect al atacului din clubul de noapte Reina, soldat cu 39 de morți. Acesta este în continuare căutat de autorități și oamenii legii fac apel la populație să-i ajute să-l identifice.

Via Transilvanica, descrisă de călătorii care au străbătut integral traseul de 1.400 de kilometri: „Vei afla poate că ești mai puternic decât credeai”
Recomandări
Via Transilvanica, descrisă de călătorii care au străbătut integral traseul de 1.400 de kilometri: „Vei afla poate că ești mai puternic decât credeai”



 

UPDATE 18.15, 2 ianuarie: Younis Turk, un cetățean francez de origine turcă, a povestit coșmarul trăit în clubul de noapte Reina din Istanbul din timpul atacului. Acesta susține că atacatorul a tras fără oprire timp de 20 de minute și că a aruncat și cu exploziv. „Imediat cum a intrat în club a început să tragă și nu s-a mai oprit. A tras non-stop pentru cel puțin 20 de minute. Am crezut că sunt mai mulți atacatori, pentru că focul nu înceta deloc. Și avea și un fel de bombe, de asemenea, a aruncatniște explozibili”, a povestit acesta.

UPDATE 17:50, 2 ianuarie: Un cetăţean al Republicii Moldova se numără printre persoanele rănite în atacul terorist comis în clubul Reina din Istanbul. Anunțul a fost făcut luni de premierul republicii, Pavel Filip, conform Agerpres.

„Am fost informat de omologul meu din Turcia ca printre cei care au avut de suferit în urma atentatului terorist de la Istanbul, în noaptea de 31 decembrie, este şi un cetăţean al Republicii Moldova. Am solicitat Ministerului de Externe şi Ministerului Sănătăţii să colaboreze cu instituţiile de resort din Turcia în vederea acordării ajutorului necesar şi asigurării unui tratament adecvat concetăţeanului nostru rănit în atacul terorist, dar şi a sprijinului necesar familiei acestuia”, a declarat Pavel Filip.

Industria auto, noua fabrică de șomeri a Europei. „Mai mulți producători se luptă pentru o plăcintă mai mică”
Recomandări
Industria auto, noua fabrică de șomeri a Europei. „Mai mulți producători se luptă pentru o plăcintă mai mică”

Totodată, Republica Moldova condamnă actul sângeros şi a transmis condoleanţe familiilor şi autorităţilor turce.

UPDATE 16.30, 2 ianuarie: În Turcia au început funeraliile victimelor atacului din clubul de noapte Reina din Istanbul, soldat cu 39 de morți și 70 de răniți. Imaginile surprinse sunt extrem de emoționante. Rudele și familiile morților sunt fotografiați cum plâng stând deasupra sicrielor.

Aftermath of gun attack at a night club in IstanbulIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

UPDATE 15.00, 2 ianuarie:  Oamenii au început din această dimineață să depună flori și să aprindă lumânări în fața clubului Reina, de pe malul Bosforului, unde a avut loc sângerosul atac în noaptea de Revelion, ce s-a soldat cu 39 de morți și 70 de răniți.

Profilerul Dorin Dumitran, despre cele 4 femei ucise în Vaslui, după ce au fost luate cu maşina la autostop: „Sunt trei criminali neprinşi, nu unul”
Recomandări
Profilerul Dorin Dumitran, despre cele 4 femei ucise în Vaslui, după ce au fost luate cu maşina la autostop: „Sunt trei criminali neprinşi, nu unul”


::placeholdeR–>

UPDATE 14.20, 2 ianuarie: Poliția turcă a făcut opt arestări în legătură cu atacul din clubul de noapte din Istanbul, însă nu au făcut publice mai multe detalii legate de acestea. Arestările sunt primele în legătură cu atacul din noaptea de Anul Nou. Atacatorul nu a fost încă prins, iar pe urmele lui s-a declanșat o vastă operațiune de căutare.

UPDTE 12.40, 2 ianuarie: O supraviețuitoare a atacului din clubul Reina din Istanbul a dezvăluit că atacatorul a strigat „Allahu Akbar”, înainte să deschidă focul în club.

UPDATE 10.55, 2 ianuarie: Autoritățile au declarat că au găsit taxiul care l-a adus pe atacator la local, iar maşina a fost cercetată pentru eventuale amprente. De asemenea, poliţia şi unităţile antitero au făcut percheziţii la adresa indicată de şofer ca cea de la care l-ar fi luat pe agresor, însă nu au găsit informații folositoare.

UPDATE 10.49, 2 ianuarie: Autoritățile americane au negat informația că aveau informații că urma un atac în clubul Reina din Istanbul în noaptea dintre ani.

UPDATE 10.30, 2 ianuarie: Ziarul turcesc  Haberturk a publicat primele imagini din momentul atacului din clubul Reina. Deși inițial s-a spus că atacatorul era îmbrăcat în Moș Crăciun, potrivit înregistrărilor video acesta purta haine de culoare închisă,un tricou verde închis, pantaloni negri, ghete negre  şi avea capul acoperit, posibil cu o căciulă de Moș Crăciun.

Atacul a fost revendicat de grupare teroristă Stat Islamic, însă publicația menționează că suspectul vorbea o turcă stricată, ar putea fi de origine kargază sau uzbekă, are în jur de 25 de ani și ar putea să facă parte din Mișcarea Islamică din Turkestanul de Est (ETIM), o organizație teroristă afiliată ISIS.

‘În continuarea operațiunilor binecuvântate pe care Statul Islamic le întreprinde împotriva apărătorului crucii, Turcia, un soldat eroic al califatului a lovit unul din cele mai faimoase cluburi de noapte unde creștinii își celebrau sărbătoarea apostată’, afirmă comunicatul organizației jihadiste Stat Islamic, postat pe serviciul de mesagerie online Telegram, o metodă pe care gruparea a mai folosit-o pentru a revendica atacuri.

Atacul a fost întreprins ca răspuns la un ordin al liderului SI, Abu Bakr al-Baghdadi, de a lovi Turcia, se arată în comunicat.

Mai mult, 24 din cei 39 de oameni împuşcaţi mortal în noaptea de Revelion sunt cetăţeni străini. Cei mai mulţi sunt din Arabia Saudită, şapte la număr. Au mai fost ucişi cetăţeni alte 11 ţări, printre care Liban, Tunisia, India, Iordania, Rusia, Canada şi Israel.

UPDATE ora 17:15. Managerul clubului de noapte din Istanbul unde a avut loc atacul consideră că măsurile de securitate în noaptea de Anul Nou au fost suficiente, transmite DPA, citată de Agerpres.

Cu două săptămâni înainte de atac, poliţia turcă şi-a sporit prezenţa în zona din Istanbul unde se află clubul de noapte Reina. Totodată, și Garda de Coastă de pe Bosfor luase deja măsurile de precauţie necesare, a precizat managerul clubului, Mehmet Kocarslan, într-un comunicat postat pe site-ul localului.

„În pofida tuturor măsurilor forţelor noastre de securitate, tot s-a produs acest incident regretabil”, a subliniat Kocarslan, care a condamnat atentatul, spunând că a fost vorba de „un atac terorist împotriva umanităţii, naţiunii şi păcii noastre”.

UPDATE ora 17:00. Premierul turc Binali Yildirim a declarat că informaţiile apărute în presă conform cărora autorul atacului din noaptea de Anul Nou dintr-un club din Istanbul purta un costum de Moş Crăciun sunt false, transmite DPA.

„Ştim că este vorba de un terorist înarmat. Autorităţile lucrează non-stop pentru a afla identitatea atacatorului, care este căutat intens”, a adăugat el.

Atacatorul şi-ar fi lăsat arma în club şi s-ar fi amestecat în mulţimea care fugea din club pentru a scăpa, a precizat Yildirim.

„Teroarea nu ne poate intimida, nu ne poate distruge fraternitatea, relaţiile noastre strânse sau unitatea”, a adăugat premierul turc.

UPDATE ora 16:40. Autorităţile turce încep să descopere tot mai multe dovezi în legătură cu atacul armat, însă nu există încă informaţii clare privind vinovaţii, a declarat premierul turc Binali Yildirim, transmite Reuters.

„Au început să apară detalii, însă autorităţile nu au ajuns încă la o concluzie concretă”, a spus Yildirim.

„Poliţia şi oficialii dintre cadrul securităţii vor oferi informaţii pe măsură ce acestea vor fi disponibile pe parcursul anchetei”, a adăugat premierul turc.

UPDATE ora 16:00. Cetăţeni din mai multe ţări arabe se numără printre cei 39 de morţi în atacul armat dintr-un club de noapte din Istanbul.

Ministrul turc pentru Familie, Fatma Betül Sayan Kaya, a afirmat că cetăţeni din Arabia Saudită, Maroc, Liban şi Libia se numără printre persoanele ucise, fără a oferi cifre exacte pentru fiecare ţară, conform agenției de presă proguvernamentală Anadolu, citată de Agerpres.

Ministerul iordanian de Externe, citat de agenţia oficială Petra, a precizat că trei iordanieni au fost ucişi şi patru răniţi în atentatul de la Istanbul.

Ministerul tunisian de Externe a transmis la rândul său că doi cetăţeni tunisieni au murit în atac.

De asemenea, un libanez este dat dispărut şi trei au fost răniţi în atac, a precizat pentru AFP consulul Libanului la Istanbul, Hani Chmaitili.

Totodată, ambasada Marocului la Ankara a indicat de asemenea că trei dintre cetăţenii săi au fost răniţi uşor.

UPDATE ora 14:00. Autorul atentatului este în continuare căutat de poliţie, relatează AFP.

Potrivit ministrului turc de interne Süleyman Soylu, primele elemente ale anchetei au indicat că atacatorul a ascuns sub haină arma pe care a utilizat-o pentru a comite carnagiul şi ar fi părăsit locul atacului purtând haine diferite.

UPDATE ora 13.50: Președintele rus Vladimir Putin a condamnat cu tărie atacul din Istanbul. „Este greu de imaginat o crima mai cinică decât uciderea unor civili nevinovați, în mijlocul vacanței de Anul Nou. Dar teroriștii sunt absolut străini de conceptul de moralitate umană. Datoria noastră comună este aceea de a răspunde decisiv agresiunii teroriste”.

UPDATE ora 13.20: Fotbalistul Sefa Boydaş,care joacă pentru echipa Beylerbeyispor din Liga a III-a, se afla în clubul groazei din Istanbul, unde sărbătorea alături de aproximativ 600 de persoane trecerea dintre ani. Acesta a povestit pentru presa tucă că mai multe persoane au leşinat pur şi simplu atunci când au auzit primele focuri de armă și că oamenii se călcau în picioare şi se căţărau peste cadavre pentru a scăpa cu viaţă din clubul de noapte, care este situat în districtul Ortakoy, pe malul european al Bosforului.

UPDATE ora 12:20. O femeie din Israel a fost rănită şi o alta este dată dispărută, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, relatează AFP.

„O israeliană a fost rănită şi este spitalizată, nefiind în pericol, în timp ce nu se ştie situaţia unei a doua femei tot, cetăţean israelian, care se afla în club în momentul atentatului”, a declarat purtătorul de cuvânt.

UPDATE ora 7:40. Atacul a făcut 39 de morţi, dintre care 16 străini, iar autorul său este căutat încă, după cum a declarat, duminică dimineaţa, ministrul turc de interne, Süleyman Soylu, conform AFP, citată de Agerpres.

21 dintre persoanele ucise au fost deja identificate. Dintre acestea, 16 sunt străini şi cinci sunt turci. Atacul a provocat de asemenea rănirea a 69 de persoane, dintre care patru sunt în stare gravă.

„Căutările pentru găsirea teroristului sunt încă în curs. Sper că acesta va fi capturat rapid”, a declarat oficialul turc.

Potrivit primelor declaraţii ale guvernatorului oraşului, Vasip Sahin, citat de agenţiile internaţionale de presă, atacatorul a împuşcat un ofiţer de poliţie şi un civil înainte de a intra în clubul Reina, din cartierul Ortakoy din Istanbul, la ora 1,15 duminică (22,15 GMT sâmbătă), şi a deschide focul la întâmplare asupra clienţilor din incintă.

„Într-o manieră sălbatică şi nemiloasă, el a mitraliat persoanele venite pur şi simplu să sărbătorească Noul An”, a declarat Sahin.

Potrivit canalului NTV, mai multe persoane s-au aruncat în Bosfor pentru a scăpa de gloanţele trase de un agresor deghizat în Moş Crăciun.

UPDATE ora 4:00. Un bărbat care se afla în clubul Reina a relatat pentru presa din Turcia ce s-a întâmplat în local, în momentul producerii atacului.

„Eram în club, ne distram. La un moment dat, lumea a început să alerge, iar oamenii au început să sară peste mine. Soția mea a fost împușcată între trei locuri. La un moment dat am leșinat, din cauza mirosului de praf de pușcă, iar când m-am trezit, soția mea și alți oameni erau într-o baltă de sânge. Am mers apoi spre o ambulanță și spre polițiști, care mi-au zis Nu te mișca sau vei deveni o victimă. Trupele de intervenție au mers apoi înăuntru”, a relatat bărbatul, potrivit CNN Turk.

UPDATE ora 2:45. Guvernatorul din Istanbul a descris tragedia ca un „atac terorist” îndreptat împotriva unor persoane nevinovate care au venit în club pentru a sărbători trecerea în noul an.

UPDATE ora 2:25. Autoritățile au confirmat că 35 de persoane au fost ucise și alte 40 au fost rănite. Anunțul a fost făcut de guvernatorul din Istanbul, Vasip Sahin. Una din persoanele ucise este un polițist. Sahin a precizat că este vorba despre un singur atacator. Cu toate acestea, alte surse spun că două persone au deschis focul.

Atacul armat a avut loc în clubul Reina din Istanbul la ora locală 1:30. În local se aflau, la momentul producerii atacul, circa 700 de persoane.

clubul reina istanbul

CNN Turk relatează despre un bărbat, îmbrăcat în Moș Crăciun, care a intrat în local și a început să tragă la întâmplare.

Autorul atacului nu a fost deocamdată identificat, dar în presa turcă au apărut primele imagini cu bărbatul îmbrăcat în Moș Crăciun. Imaginile au fost surprinse de camerele de supraveghere din clubul de noapte.

Martorii au relatat că, imediat după ce s-au auzit focurile de armă, mai multe persoane au sărit în apă, clubul fiind situat pe unul din malurile Bosforului.

 

Poliția a ajuns la fața locului și a împrejmuit zona.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News