În vara anului 2014, locuitorii satelor timişene Unip şi Uliuc, disperaţi că primarul lor nu vrea să refacă drumurile distruse, au hotărât să le repare singuri. După puţin timp, primarul a declarat că acei implicaţi în refacerea drumului riscă dosare penale. Toată lumea a sărit ca arsă, cum să penalizezi oamenii gospodari? Deh, poţi să îi penalizezi conform legii, iar primarul avea dreptate: domeniul public se administrează doar de către proprietar, adică statul, cu bani publici. Cităm din OG 7/2010, care completează OG 43/1997: “Drumuri publice sunt drumurile de utilitate publică şi/sau de interes public destinate circulaţiei rutiere şi pietonale (…); acestea sunt proprietate publică şi sunt întreţinute din fonduri publice”. Cu toate acestea, bucureştenii, ca să dăm un exemplu, se grăbesc să cureţe zăpada de pe trotuar în virtutea HCGMB 120/2010, care prevede amenzi de 200 şi 5.000 de lei celor care nu fac deszăpezirea trotuarelor…
Trotuarul este o parte a drumului
Să vezi însă dandana: trotuarul este parte componentă a drumului, conform art. 2 din OG 43/1997, adică este domeniu public, care se întreţine exclusiv de autorităţi, din bani publici, cum am văzut mai sus. Iar intervenţia neautorizată pe domeniul public – unde poate fi inclusă şi deszăpezirea – este sancţionată contravenţional sau chiar penal. Adică, un inspector mai drăcos te poate amenda că ai intervenit cu lopata pe trotuarul public fără să ai o autorizaţie nominală semnată de primărie. În Bucureşti, o asemenea amendă ajunge şi la 5.000 de lei, iar în provincie este în jur de 2.000 de lei. Acelaşi inspector te poate amenda şi pentru că nu ai ieşit la deszăpezire, conform HCGMB 120/2010. Ce este de făcut? “Obligarea cetăţenilor să cureţe gratuit trotuarele publice de zăpadă este un abuz din partea autorităţilor, sancţionat în Codul Penal drept abuz în serviciu”, ne-a spus avocatul Gabriel Caragaţă. Ca atare, amenzile deszăpezirii sunt lovite de nulitate! Iar Primăria trebuie să revizuiască HCGMB 120/2010, în sensul că deszăpezirea trotuarelor trebuie făcută de societăţile care au contracte de deszăpezire pe drumul respectiv. Deoarece trotuarul face parte din drum…
Între timp, Primăria Municipiului Bucureşti a amendat ieri toate firmele de salubritate care asigură deszăpezirea în Capitală, cu 5.000 de lei fiecare, din cauză că nu şi-au făcut treaba cum trebuie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro