UPDATE 00.15: Parada de învestire a lui Donald Trump nu a fost lipsită de incidente. Cel puţin un vehicul a fost incendiat în capitala SUA, iar protestele par să ia amploare, relatează BBC News. Poliţia antirevoltă a intervenit să ţină la distanţă oamenii din zonă, la doar câteva străzi de ruta paradei de învestire a preşedintelui Donald Trump.
Des manifestants ont incendié une voiture à Washington pendant des échauffourées avec la police #AFP pic.twitter.com/c7D369ADRf
— AFP USA (@AFPusa) January 20, 2017
UPDATE 23.45: Familia Trump a ajuns la Casa Albă. În timpul defilării pe Pennsylvania Avenue, Donald Trump a coborât încă o dată din mașină pentru a saluta mulțimea. De această dată, i s-au alăturat și ceilalți membri ai familiei, printre care și Ivanka Trump, dar și Donald Trump Jr..
Ulterior, președintele SUA și Prima Doamnă vor lua parte la balurile oficiale de învestire.
UPDATE 23.15: Donald Trump și Melania au coborât din mașină, pentru a saluta mulțimea. Cei doi sunt însoțiți de mezinul familiei, Barron. Mai devreme, în timpul paradei, s-au auzit huiduieli, dar și urale. Cei doi au mers pe jos doar câteva minute, iar apoi s-au urcat din nou în mașina care îi conduce către Casa Albă.
UPDATE 22.30: A început parada de învestire. Donald și Melania Trump au coborât pe treptele Capitoliului, de unde vor porni către Casa Albă.
Totodată, câteva unităţi militare americane au trecut prin faţa preşedintelui, înainte ca acesta să se urce împreună cu soţia sa în maşina care va conduce parada spre reședința prezidențială.
UPDATE 21.45: În scurt timp începe parada de învestire, condusă de Donald Trump. Peste 8.000 de persoane sunt aşteptate să mărşăluiască pe bulevardul Pennsyvlania în cadrul paradei de învestire conduse de preşedinte. La această paradă vor lua parte reprezentanţi ai tuturor forţelor armate din ţară. Totodată, parada marchează drumul lui Donald Trump de la Capitoliu către Casa Albă, acesta instalându-se oficial în reședința prezidențială.
UPDATE 21.25: Administrația Trump a făcut deja primul anunț: SUA vor dezvolta un sistem antirachetă „de ultimă generaţie”. În același timp, autoritățile americane au anunțat că cel puțin 95 de persoane au fost arestate în urma protestelor din capitala SUA, care au avut loc cu puțin timp înainte de ceremonia de învestire.
UPDATE 20.55: În discursul său, Donald Trump a promis că America va fi de acum înainte pe primul loc: „Vom respecta două reguli simple: cumpăraţi produse americane şi angajaţi americani”. Citiți AICI textul integral al discursului.
UPDATE 20.00: Donald Trump și familia sa urmează să ia prânzul în Capitol Rotunda. Ulterior, Donald Trump va trece în revistă forțele armate.
UPDATE 19.45: Barack și Michelle Obama au părăsit Capitoliul. Fostul cuplu prezidențial a fost condus de familia Trump, până la elicopter. Soții Obama au urcat la bordul aparatul de zbor care îi va duce la baza militară St. Andrews, situată în apropiere de Washington.
Mai departe, Barack şi Michelle Obama vor decola pentru ultima dată cu avionul prezidenţial Air Force One spre o scurtă vacanţă în Palm Springs.
Cele două cupluri s-au îmbrăţişat înainte ca familia Obama să plece spre o altă viaţă, departe de Casa Albă. Totuşi, familia va continua să locuiască în următorii doi ani la Washington, până la absolvirea Sashei Obama.
UPDATE 19.30: După discursul lui Donald Trump, Jackie Evancho, în vârstă de 16 ani, a interpretat imnul SUA.
UPDATE 19:20: „Dumnezeu să binecuvânteze America”, sunt cuvintele pe care Donald Trump le-a rostit la încheierea discursului său inaugural, care a durat 16 minute. „Din acest moment, America este pe primul loc”.
UPDATE 19.10: „Suntem cu toții o națiune. Avem un singur destin”, a mai spus Donald Trump, în discursul inaugural, pe care l-a scris singur, așa cum anunțase anterior pe Twitter.
„De prea mult timp, un grup mic din capitala ţării a cules roadele guvernării, în timp ce poporul a plătit preţul. Washingtonul a înflorit, dar poporul nu s-a bucurat de o parte a bogăţiei. Politicienii au prosperat, dar locurile de muncă au fost desfiinţate, iar fabricile au fost închise. Sistemul s-a protejat pe el, dar nu pe cetăţenii ţării noastre. Victoriile lor nu au fost victoriile voastre, triumfurile lor nu au fost triumfurile voastre şi în timp ce ei au sărbătorit în capitala ţării noastre, familiile sărace de pe tot teritoriul nostru nu au avut motive să sărbătorească”, a continuat noul președinte al SUA, care a promis schimbări.
„Toate acestea se vor schimba, începând de aici şi acum, pentru că acest moment este momentul vostru, vă aparţine vouă. Le aparţine tuturor celor strânşi aici, acum, şi tuturor celor care privesc în toată America. Aceasta este ziua voastră, aceasta este sărbătoarea voastră, iar aceasta – Statele Unite ale Americii – este ţara voastră. Ceea ce contează cu adevărat nu este ce partid controlează Guvernul nostru, ci dacă Guvernul nostru este controlat de popor”, a mai spus republicanul.
UPDATE 19.05: „Dragi compatrioți, oameni ai lumii, vă mulțumesc! Noi suntem cetăţenii Americii. Noi suntem acum uniţi într-un uriaş efort naţional pentru a ne reconstrui ţara şi a respecta promisiunile pentru oamenii ei. Împreună, noi vom determina calea pe care o va lua America şi întreaga lume pentru mulţi ani care urmează”, și-a început noul președinte al SUA discursul. El le-a mulțumit lui lui Barack și Michelle Obama. „Le suntem recunoscători”, a afirmat el.
„Totuși, ceremonia de astăzi are un sens cu totul special. Nu este vorba despre doar de un transfer de putere, ci de un transfer de putere de la Washington către popor. Totul se schimbă acum și aici”, a continuat el.
UPDATE 19.00: Donald Trump a devenit oficial cel de-al 45-lea președinte al SUA. El a depus jurământul în fața aripii vestice a Capitoliului. Apoi, el a dat noroc cu Barack Obama și a salutat mulțimea.
“Jur în mod solemn că voi îndeplini cu credinţă îndatoririle instituţiei de Preşedinte al Statelor Unite şi că îmi voi consacra toate forţele păstrării, protejării şi apărării Constituţiei Statelor Unite”, sunt cele 35 de cuvinte ale jurământului depus de preşedinte, prevăzute în Articolul al II-lea al Constituţiei Statelor Unite.
UPDATE 18.55: Mike Pence a depus jurământul. El a devenit oficial noul vicepreședinte al SUA, înlocuindu-l în funcţie pe Joe Biden.
UPDATE 18.45: Ceremonia oficială a început cu discursul preşedintelui comisiei de inaugurare, Roy Blunt. Vor fi incluse mai multe alocuţiuni, rugăciuni şi recitări de poezii, înainte ca republicanul să depună jurământul de credinţă faţă de ţară şi să devină al 45-lea lider al Statelor Unite.
Donald Trump va jura pe două Biblii – una dăruită în 1955 de către mama sa, precum şi biblia lui Abraham Lincoln, ce rămâne un simbol pentru istoria Partidului Republican.
UPDATE 18.30: Donald Trump și-a făcut apariția pe platforma de la Capitoliu, locul unde va depune jurământul. Anterior, și-au făcut apariția Barack Obama, Joe Biden, dar și soțiile lor. Numărul oamenilor prezenți la ceremonia de învestire nu este clar, însă cu siguranță oamenii au fost prezenți în număr mult mai mic decât la ceremonia de învestire a lui Barack Obama, în 2009, după cum arată pozele de pe rețelele de socializare.
President Trump's inauguration crowd was smaller than Obama's – but not historically small https://t.co/uUizDb43c2 pic.twitter.com/WvNmrlMUSx
— CBS News (@CBSNews) January 20, 2017
UPDATE 18.10: Donald Trump a sosit alături de Barack Obama pentru a participa la ceremonia de învestire de pe scările vestice ale Capitoliului Statelor Unite. Vicepreşedintele Mike Pence va fi primul care va depune jurământul în faţa magistratului Curţii Supreme, înlocuindu-l în funcţie pe Joe Biden.
UPDATE 17.50: Barack Obama și Donald Trump au părăsit Casa Albă și au pornit către Capitoliu. În același timp, Hillary Clinton și Bill Clinton au ajuns și ei la ceremonia de învestire, precum și George W. Bush și soția sa, Laura.
UPDATE 17.45: Proteste violente în apropiere de Casa Albă. Sute de protestatari anti-Trump au spart vitrinele mai multor magazine și au avut ciocniri cu forțele de ordine. Totodată, autoritățile au intervenit cu spray-uri cu piper. Incidentele au loc cu puțin timp înainte ca Donald Trump să ajungă la Capitoliu, pentru ceremonia de învestire.
Anti-Trump protesters can be seen smashing windows in Washington on the day of his inauguration https://t.co/Yq5d4v3D8A
— Sky News (@SkyNews) January 20, 2017
UPDATE 16.50: Donald Trump și Melania Trump au ajuns la Casa Albă, unde au fost întâmpinaţi de către familia Obama.
”Bună, dl. preşedinte-ales! Cum sunteţi? Mă bucur să vă văd şi vă felicit”, i-a spus liderul democrat lui Donald Trump. De asemenea, viitoarea Primă Doamnă a SUA i-a înmânat pe scările Casei Albe o cutie de cadou turcoaz lui Michelle Obama.
Barack and Michelle Obama greet Donald and Melania Trump on the steps of the White House #InaugurationDay https://t.co/KQIQKZOBvv pic.twitter.com/LUPjYyB9yX
— CBS News (@CBSNews) January 20, 2017
Cele două cupluri au pozat împreună, înainte de a se îndrepta spre recepţia pregătită de Barack şi Michelle Obama în Casa Albă. Mai precis, Barack Obama şi Donald Trump vor servi împreună o cafea sau un ceai, înainte de a se îndrepta spre ceremonia de învestire de la Capitoliu.
UPDATE 16.20: Donald Trump a plecat de la Biserica Episcopală St. John către Casa Albă, acolo unde se va întâlni cu Barack Obama. Va fi pentru ultima oară când Barack Obama se va afla în Biroul Oval în calitate de președinte, după cei opt ani petrecuți în fruntea țării. După întâlnirea de la Casa Albă, Donald Trump și Barack Obama vor pleca împreună spre Capitoliu, unde republicanul va depune jurământul.
Ziua este una încărcată pentru miliardar, însă la fel se anunță și prima sa zi în funcția de lider al SUA. Mai precis, în prima sa zi ca președinte al SUA, Donald Trump va semna mai multe ordine executive, a anunțat purtătorul său de cuvânt.
UPDATE 20 ianuarie, 15.30: Donald Trump şi Melania au ajuns la Biserica Episcopală St. John, în apropiere de Blair House, unde vor lua parte la slujbă. Acesta este primul eveniment principal al zilei, care este una încărcată.
Donald and Melania Trump, daughter Ivanka and son-in-law Jared Kushner, arrive at St. John's church #InaugurationDay https://t.co/Uap9G7g9O9 pic.twitter.com/FS4LjgqYPU
— CBS News (@CBSNews) January 20, 2017
Viitoarea Primă Doamnă a SUA a ales să poarte o rochie și un sacou cu guler din caşmir de culoare bleu create de Ralph Lauren pentru ceremonia de învestitură. Alegerea de a purta albastru deschis şi mănuşi indică faptul că Melania Trump s-a inspirat din ţinuta lui Jacqueline Kennedy, notează Daily Mail.
Donald Trump și-a început ziua cu o postare pe Twitter. „Totul începe azi! Ne vedem la 11.am pentru depunerea jurământului. Mișcarea continuă – ne apucăm de treabă!”, a scris republicanul care astăzi devine cel de-al 45-lea președinte al SUA, de dimineață.
UPDATE 20 ianuarie, 08.05: Mii de oameni, printre care mai multe celebrităţi de la Hollywood, în frunte cu Robert De Niro, Cher şi Alec Baldwin, au ieşit în stradă la New York joi, cu o zi înainte de învestirea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al Statelor Unite, pentru a protesta faţă de republican. Organizatorii, printre care şi actorul Mark Ruffalo, au afirmat că manifestaţia va fi o dovadă de unitate şi un preludiu la ceea ce organizatorii speră să fie un week-end de proteste în toată ţara. Robert De Niro a vorbit în faţa manifestanţilor de la New York pentru a ironiza obiceiurile lui Trump pe Twitter, iar apoi Alec Baldwin l-a imitat pe Trump, glumind că se îndreaptă spre Consulatul rus.
Alec Baldwin mocks President-elect Donald Trump during a protest rally in New York pic.twitter.com/SNwV9Fi1dE
— ITV News (@itvnews) January 20, 2017
UPDATE 20 ianuarie, 07.50: Donald Trump a ţinut să anunţe pe contul său de Twitter că şi-a scris singur discursul inaugural, pe care îl va susţine astăzi, după ce depune jurământul. Acesta va fi „foarte personal’” şi va avea o tonalitate ‘filosofică’, potrivit purtătorului de cuvânt al lui Trump, Sean Spicer. ”Va fi o prezentare foarte personală şi sinceră a viziunii sale asupra ţării. Va explica ce înseamnă să fii american, provocările cu care ne confruntăm’, a explicat Sean Spicer, precizând că viitorul preşedinte va evoca în special problemele ce ţin de infrastructură sau educaţie.
Totodată, miliardarul a postat imagini şi de la festivităţile de învestire care au început joi şi a mulţumit americanilor pentru seara extraordinară pe care a petrecut-o în Washington DC, asigurându-i pe aceştia că împreună vor face „America mare”.
Thank you for a wonderful evening in Washington, D.C. #Inauguration pic.twitter.com/a6xpFQTHj5
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 20, 2017
Thank you for joining us at the Lincoln Memorial tonight- a very special evening! Together, we are going to MAKE AMERICA GREAT AGAIN! pic.twitter.com/5d774OCx5o
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 20, 2017
Writing my inaugural address at the Winter White House, Mar-a-Lago, three weeks ago. Looking forward to Friday. #Inauguration pic.twitter.com/S701FdTCQu
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 18, 2017
UPDATE 20 ianuarie, 00.15: „Vom face din nou America mare pentru toată lumea. Va fi o sarcină specială şi tot ce vă pot spune este că în urmă cu 16 luni nimeni nu ne dădea nici o şansă. Dar în acea ultimă lună de campanie am ştiut că ceva special se întâmplă. (…) Şi vreau să mulţumesc familliei mele pentru susţinere şi să vă mulţumesc şi vouă, vom lucra împreună, nu vom lăsa pe alţii să ne fure locurile de muncă, ne vom întări graniţele. După multe decenii, lucrurile se vor schimba. Ne revedem mâine şi nu mă interesează cum va fi şi nici dacă va ploua pentru că sunt sigur că va fi o zi minunată”, a declarat Donald Trump la finalul concertelor.
UPDATE 20 ianuarie, 00.10: Artistul Lee Greenwood a cântat melodia „God Bless the USA”, o melodie apreciată de cei aflaţi la festivitate. Totodată, Donald Trump s-a ridicat în picioare în timp ce a fost interpretat acest cântec şi a cântat refrenul. La final, mulţimea a scandat „U.S.A”. După acest moment, a venit rândul trupei 3 Doors Down să susţină un recital.
UPDATE 23.55: Donald Trump şi soţia sa au apărut la Monumentul Lincoln.
Cei doi s-au aşezat alături de Ivanka Trump şi soţul acesteia, Jared Kushner, după ce au salutat mulţimea. Oamenii au scandat timp de câteva momente numele miliardarului, iar apoi a fost introdusă formaţia The Frontmen of Country.
UPDATE 23.30: Mai multe trupe cântă în cadrul evenimentului. Totodată, actorul Jon Voight a susţinut un scurt discurs. În cadrul evenimentului vor cânta mai multe orchestre militare, dar şi Toby Keith, 3 Doors Down, Lee Greenwood şi The Piano Guys. Ceremoniile de învestire sunt lipsite de vedete de prim-rang, după ce acestea au refuzat să cânte pentru preşedintele-ales al SUA.
UPDATE 23.15: Familia lui Donald Trump se află la Monumentul lui Lincoln din capitala SUA, unde miliardarul este aşteptat să susţină un scurt discurs, primul pe care acesta îl rosteşte de la Washington.
UPDATE 22.40: Donald Trump a participat alături de vicepreşedintele-ales Mike Pence la ceremonia tradiţională a depunerii de coroane la monumentul ostaşului necunoscut din cimitirul Naţional Arlington.
Republicanul a fost însoţit la ceremonie de membrii familiei sale, inclusiv de trei dintre nepoţii săi. Marele absent a fost mezinul familiei, Barron Trump.
Viitoarea Primă Doamnă, Melania Trump, şi-a făcut intrarea pe scările de la monumentul ostaşului necunoscut cu o pereche de ochelari fumuri, pe care i-a purtat de-a lungul ceremoniei de depunere a coroanei.
Acum, Donald Trump se îndreaptă către Monumentul lui Lincoln, unde va rosti un scurt discurs. În cadrul evenimentului, vor concerta mai multe treupe.
UPDATE 21.00: Liviu Dragnea s-a întâlnit cu Donald Trump, după cum a anunţat chiar politicianul român pe pagina sa de Facebook. Acolo, Liviu Dragnea a publicat mai multe fotografii, însoţite de următorul mesaj:
„Aseară am avut onoarea de a participa, împreună cu premierul Sorin Grindeanu, la o cină în format restrâns alături de Preşedintele ales al Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump. I-am transmis preşedintelui dorinţa noastră de a duce parteneriatul strategic dintre România şi SUA la un alt nivel. Preşedintele Donald Trump mi-a răspuns: „We will make it happen! Romania is important for us!” A fost un dialog cald şi deschis.”
UPDATE 20.00: Donald Trump şi Melania Trump au ajuns la Washington, cu 24 de ore înainte să fie învestit în funcţie. Preşedintele-ales a zburat la bordul unui avion guvernamental şi a aterizat pe pista bazei militare Andrews, situată în apropiere de metropola Washington.
Donald Trump este însoţit de Melania, dar şi de copiii săi – Donald Jr, Eric şi Ivanka, care au venit împreună cu familiile lor.
WATCH: President-elect #DonaldTrump, #MelaniaTrump and family arrive in Washington, D.C. ahead of the #inauguration. #Trump45 pic.twitter.com/97rEfLythy
— Fox News (@FoxNews) January 19, 2017
Cu doar câteva ore înainte să ajungă în capitala SUA, Donald Trump a scris într-un mesaj pe Twitter: „Călătoria mea începe aici, voi munci şi mă voi lupta extrem de greu pentru a mă asigura că este o etapă minunată şi pentru naţiunea americană. Nu am nicio îndoială că împreună vom face America măreaţă din nou”.
Pentru învestirea preşedintelui în funcţie, conform cutumei, festivităţile încep de joi şi se vor încheia abia sâmbătă. Ziarul New York Times notează că primul eveniment programat pentru învestirea preşedintelui constă în ceremonia tradiţională de depunere a coroanelor de flori la cimitirul naţional Arlington, în memoria soldaţilor căzuţi la datorie. Aceasta va avea loc în intervalul orar 15.00-16.00 (22.00-23.00 ora României).
Preşedintele Donald Trump va participa apoi împreună cu vicepreşedintele Mike Pence la concertul de bun venit de la Monumentul lui Lincoln din Washinton D.C, “Make America Great Again!”, în cursul căruia va rosti un scurt discurs. De asemenea, mai multe trupe vor concerta în timpul acestui eveniment, inclusiv coruri şcolare, grupuri militare şi vedete, precum Toby Keith, 3 Doors Down, Lee Greenwood şi The Piano Guys. Va exista şi o paradă militară în cadrul evenimentului, care este programată în intervalul orar 16.00-18.00 (23.00-01.00 ora României). Vizitatorii vor avea nevoie de bilete pentru a intra în anumite zone din apropierea Monumentului Lincoln.
Lista vedetelor de la concertul lui Trump nu este nici foarte lungă si nici una care să cuprindă vedete de talia celor care au cântat în cinstea lui Obama. La concertul de dinainte de învestirea a lui Obama au urcat pe scena Bruce Springsteen, Stevie Wonder şi Beyonce.
Trump şi Obama se vor întâlni vineri dimineaţa la o cafea
La ora 19.30 (02.30 -ora României), Donald Trump şi Mike Pence, împreună cu familiile lor, vor lua parte la o cină la lumina lumânărilor la Union Station din Washington, pentru a le mulţumi donatorilor.
Vineri dimineaţă, familia Trump şi invitaţii lor vor lua un mic dejun privat la Blair House. Apoi, la 8.30 (15.30 ora României), preşedintele-ales va participa la o slujbă la Biserica Episcopală St John, din apropiere de Blair House. De aici va pleca spre Casa Albă, să se întâlnească cu preşedintele în exerciţiu, Barack Obama la o cafea, la 9.30 (16.30- ora României), timp de jumătate de oră, iar apoi aceştia vor pleca împreună spre Capitoliu.
Când are loc ceremonia de învestire?
Ceremonia de învestire va avea loc în faţa aripii vestice a Capitoliului şi va începe la ora 11.30 (18.30 ora României), unde vor participa aproximativ 700.000-800.000 de persoane. Începând cu ora 12.00 (19.00- ora României), preşedintele-ales şi vicepreşedintele ales vor depune jurământul. Ceremonia va fi condusă de John Roberts, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie.
Jurământul, care este consemnat în Articolul II al Constituţiei, va suna astfel: „ Eu, Donald J Trump, jur solemn că voi îndeplini cu credinţă funcţia de Preşedinte al Statelor Unite, şi voi păstra, voi proteja şi voi apăra, cu toată priceperea mea, Constituţia Statelor Unite, aşa să mă ajute Dumnezeu”. Mike Pence, vice-preşedintele ales, va depune şi el jurământul, cu puţin timp înaintea lui Trump.
Trump depune jurământul pe două biblii
Donald Trump va depune jurământul, la învestirea în funcţia de preşedinte al SUA, pe două Biblii, una pe care a primit-o de la mama lui , iar cealaltă e cea care a fost folosită de Abraham Lincoln, în urmă cu un secol şi jumătate.
“Preşedintele-ales este onorat să îşi pună mâna pe Biblii care au o semnificaţie deosebită atât pentru familia sa, cât şi pentru ţară”, se arată într-un anunţ al echipei preşedintelui-ales. Biblia lui Donald Trump i-a fost oferită acestuia de mama sa, în 1955.
În 2013, pentru al doilea său mandat, Barack Obama a jurat de asemenea pe două Biblii: cea folosită de Abraham Lincoln la învestirea sa, în 1861, şi cea a lui Martin Luther King, liderul luptei pentru drepturi civile în anii 50 şi 60.
Discursul va dura în jur de 20 de minute
Imediat, tot pe treptele Capitoliului, Donald Trump va ţine primul său discurs. Discursurile de inaugurare sunt cele mai aşteptate, întrucât fiecare capitol din istoria preşedinţilor Statelor Unite începe cu unul. În privinţa duratei discursului, cel mai scurt discurs a fost cel al lui Abraham Lincoln, din martie 1865. Însă, dacă Trump va urma exemplul lui Barack Obama, discursul va avea 20 de minute. JFK a rămas în istorie cu cel mai memorabil discurs, pe carel-a ţinut pe 20 ianuarie 1961: “Nu întrebaţi ce poate face ţara pentru voi, ci ce puteţi face voi pentru ţară”.
Aproximativ 250.000 de persoane deţin bilete, distribuite în mod gratuit de către congresmeni în circumscripţii. Biletele oferă acces la porţiunea aferentă de pe marea peluză National Mall, situată cel mai aproape de Capitoliu şi de podium.
Alte câteva sute de mii de persoane sunt aşteptate în restul parcului, unde accesul este permis fără bilet, şi unde au fost instalate ecrane uriaşe.
Familia Obama îşi ia rămas-bun, pe treptele Capitoliului
La ceremonia de învestire se obişnuieşte ca fostul preşedinte să participe, dar nu este obligatoriu. Însă, în ciuda relaţiilor tensionate dintre cei doi, Obama şi-a anunţat deja participarea, iar dacă nu ar fi acceptat invitaţia, ar fi fost primul preşedinte din ultimii 96 de ani care ar fi făcut acest lucru. După discurs, va urma o ceremonie de rămas bun a familiei Obama, care va pleca din faţa aripii estice a Capitoliului, cu un elicopter. Apoi, va avea loc parada de pe Pennsylvania Avenue, de la Capitoliu la Casa Albă, unde noul Preşedinte va participa la prânzul tradiţional al Congresului, Capitol Rotunda.
Peste 8.000 de persoane sunt aşteptate să mărşăluiască pe bulevardul Pennsyvlania în cadrul paradei de învestire conduse de Trump, ce va începe la ora locală 15.00 (22.00- ora României). Parada, la care vor lua parte reprezentanţi ai tuturor forţelor armate din ţară îi va conduce pe preşedinte şi vicepreşedinte de la Capitoliu la Casa Albă.
Donald Trump vrea ca aceasta să dureze cel mult 90 de minute. Cea mai amplă paradă a avut loc în 1953, la ceremonia de învestire a lui Dwight Eisenhower. Atunci, au defilat 73 de trupe şi 59 care alegorice, iar totul a durat mai bine de patru ore şi jumătate.
Jackie Evancho va cânta imnul SUA la ceremonia de învestire a lui Trump
Totodată, ceremonia de învestire a lui Donald Trump va fi lipsită de nume mari, spre deosebire deceremoniile de învestire ale lui Barack Obama.
Numeroase vedete de prim-rang au refuzat să cânte pentru viitorul lider al SUA. Prin comparaţie, în 2013, Beyonce a cântat imnul naţional la cea de-a doua ceremonie de învestire în funcţie a lui Barack Obama. În 2009, Aretha Franklin a fost cea care a interpretat imnul SUA.
Echipa lui Donald Trump a anunţat că la ceremonia acestuia vor susţine momente artistice cântăreaţa Jackie Evancho, Corul mormon Mormon Tabernacle Choir şi The Radio City Rockettes, o formaţie celebră de dansatoare care a participat şi la cele două ceremonii de învestire ale lui George W. Bush
Jackie Evancho, în vârstă de 16 ani, va cânta imnul SUA la ceremonia de învestire a lui Donald. Ea a devenit cunoscută după ce a participat la emisiunea-concurs ”Americas Got Talent” şi a terminat pe locul al doilea finala ediţiei din 2010. Jackie a cântat de mai multe ori la evenimente oficiale, iar acum s-a declarat ”încântată” de faptul că a fost invitată să cânte la ceremonia de pe 20 ianuarie.
Cine va participa la ceremonia de învestire?
Foştii preşedinţi George W Bush, Bill Clinton şi Jimmy Carter vor participa la ceremonia de învestire a lui Trump, alături de soţiile lor, foste prime doamne, Laura Bush, Hillary Clinton şi Rosalynn Carter.
Trump şi Hillary Clinton vor sta faţă în faţă pentru prima dată după ce democrata a pierdut alegerile.
George HW Bush, cel de-al 41-lea preşedinte SUA, nu va participa la eveniment, întrucât el şi soţia sa, Barbara, sunt internaţi într-un spital din Houstan pentru pneumonie.
Donald şi Melania Trump vor participa la trei baluri inaugurale
Noii lideri de la Casa Albă participă în noaptea de după ceremonia de învestire la mai multe baluri de inaugurare în Washington D.C. Aşadar, Bill Clinton şi Hillary au participat la 14, iar Barack şi Michelle Obama la 10 baluri, în 2008, iar Beyonce a cântat la unul dintre balurile lui Obama. Donald Trump va fi însă ceva mai rezervat şi va participa doar la trei.
Între orele 19.00-21.00 (2.00-4.00 ora României) vor avea loc cele două baluri oficiale de învestire, la Centrul de Convenţie Walter E. Washington, iar apoi Balul Forţelor Armate, la National Building Museum. Donald şi Melania Trump vor dansa la fiecare dintre aceste baluri, iar preşedintele-ales ar urma să rostească discursuri.
De ce durează aşa mult învestirea în funcţie după alegeri?
Toată lumea s-a întrebat de ce este distanţa atât de mare de la finalul alegerilor şi până la învestirea în funcţie propriu-zisă. Până în 1933, noul preşedinte avea să îşi preia atribuţiile abia pe data de 4 martie, la patru luni după alegeri. Această perioadă a fost scurtată la două luni, prin ratificarea Amendamentului 20. În toată această perioadă albă, fostul preşedinte poate lua ultimele decizii, iar viitorul preşedinte are timp să realizeze un plan cu priorităţi şi, bineînţeles, să hotărască membrii cabinetului.
Festivităţile de învestire se vor încheia sâmbătă, pe 21 ianuarie. La ora locală 10.00 (17.00-ora României), când familia Trump va participa la slujba naţională de la Catedrala Naţională Washington. Această slujbă religioasă a avut loc în Catedrala Naţională Washington încă de la învestirea din 1933 a lui Franklin Delano Roosevelt. Sunt aşteptaţi mii de participanţii, care se roagă pentru preşedinte, pentru cabinetul său, precum şi pentru liderii americani.
Festivităţile de învestire se vor încheia sâmbătă
Potrivit tradiţiei, ceremonia religioasă le permite noului preşedinte şi vicepreşedinte să îşi înceapă mandatul cu rugăciuni şi cu un moment de reflecţie. Această slujbă marchează sfârşitul programului oficial de inaugurare.
Tot sâmbătă se aşteaptă să aibă loc mai multe proteste, cel mai important şi cel mai mare fiind „Marşul femeilor. La ora 13.15 (20.15- ora României), mii de femei ar urma să ia parte la un marş de protest, care va începe de la Capitoliu.
Donald Trump a reuşit să strângă o sumă record pentru ceremonia de învestire, care va avea loc pe 20 ianuarie. Donaţiile private intrate în contul comitetului care a pregătit ceremonia se ridică la 90 de milioane de dolari, o sumă cu mult mai mare decât cea strânsă de Barack Obama.
Barack Obama a strâns 55 de milioane de dolari pentru ceremonia de învestire din 2009 şi 43 de milioane de dolari pentru cea din 2013.
Printre marile companii care au donat sume uriaşe de bani pentru a susţine ceremonia de învestire se numără gigantul Chevrom, de unde a plecat jumătate de milion de dolari pentru ceremonia lui Donald Trump. Donaţii importante pentru ceremonia de învestire au venit şi de la Boeing, Sheldon şi Miriam Adelson, giganţi din industria jocurilor de noroc a Statelor Unite.
Au fost luate măsuri de securitate sporite
Autorităţile americane au anunţat că au luat deja măsuri de securitate suplimentare pentru ceremonia de învestire, iar câteva zeci de mii de poliţişti şi trupe ale Gărzii Naţionale vor fi desfăşurate în Washington D.C. Secretarul pentru Securitate Internă, Jeh Johnson, a explicat că aproximativ 700.000-800.000 de persoane ar urma să participe la învestirea preşedintelui Donald Trump de la Capitoliu.
Autorităţile americane au dat asigurări că nu există informaţii despre o ameninţare care ar viza în mod direct ceremonia de învestire a preşedintelui-ales, însă nimeni nu vrea să îşi asume vreun risc cu un peisaj al terorismului global cu mult diferit decât în urmă cu opt ani pentru Statele Unite.
”Trebuie să fim vigilenţi, trebuie să avem un plan, trebuie să ne pregătim”, a explicat Jeh Johnson.
De asemenea, se pare că numărul poliţiştilor desfăşuraţi cu ocazia ceremoniei de inaugurare va ajunge la 28.000 de persoane.
Republicanul este succesorul preşedintelui Barack Obama după victoria sa neaşteptată la alegerile din 8 noiembrie. El a obţinut 304 electori în faţa rivalei sale, democrata Hillary Clinton care a avut doar 227 de electori.