În București, alaiul de preoți și credincioși a plecat din curtea Mănăstirea Radu Vodă, la ora 16.00, după slujba de Vecernie și cea de sfințire a stâlpărilor, și a avut ca punct final Catedrala Patriarhală. Pe drum, au avut loc momente de rugăciune în fața Catedralei Mitropolitane Sfântul Spiridon Nou și a Bisericii Sfânta Ecaterina.
Celor aproape 1.000 de clerici adunați la pelerinaj de la protopopiatelor din Capitală și din Ilfov li s-au alăturat în jur de 4.000 de credincioși. Printre ei, discret, s-a aflat și Piedone, fostul primar al sectorului 4.
O prezență mai puțin obițnuită la acest pelerinaj a fost Niculae, care, la numai 5 ani, îmbrăcat în straie preoțești, a întâmpinat procesiunea pe Dealul Patriarhiei. Printre pelerini se afla și tatăl său: “Este diacon, el i-a făcut straiele”, ne-a explicat mama băiatului.
[libgallery id=”1801306″]
Foto: Vlad Chirea
Azi se duc ramuri de salcie la biserică, să fie sfințite
Duminica Floriilor sau a Stâlpărilor (ramurile de palmier cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim, n.r.) este una dintre cele 12 sărbători împărăteşti din cursul anului bisericesc: Intrarea Domnului în Ierusalim. Strâns legată de minunea învierii lui Lazăr din Betania, această zi îi pregăteşte pe credincioșii ortodocşi pentru Înviere.
De Florii, credincioșii merg cu ramuri de salcie la biserică, să fie sfințite de preoți. Se spune că acestea feresc casa de rele, iar pe noi, de boală.
Mâine începe Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor
Săptămâna Mare poate fi comparată cu o “scară” către înălțarea noastră spirituală. Avem ocazia în acest răstimp să evoluăm prin pocăință, post, iertare și rugăciune. Iată care sunt rânduielile creștine din fiecare zi.
Luni se pomenește Patriarhul Iosif, care a fost vândut de frații săi în Egipt, pe 30 de arginiți. Este o preînchipuire a lui Hristos, vândut de Iuda pentru aceeași sumă. Acum se face și pomenirea smochinului neroditor, blestemat de Hristos să se usuce, pentru că nu avea rod. Este, de fapt, o pildă din care trebuie să reținem că Dumnezeu, la Judecata de Apoi, nu doar va răsplăti credincioșii, ci îi va și pedepsi pe cei care nu au rodit, adică nu au trăit după poruncile lui.
Marți se pomenesc cele zece fecioare. Din această pildă aflăm că cinci fecioare au avut candele, dar fără ulei, iar celelalte cinci au avut și ulei. Candela fără ulei simbolizează realizarea de sine fără să-ți pese de ceilalți, adică fără iubirea aproapelui. Candela cu ulei reprezintă evlavia însoțită de milostenie.
Miercuri se face pomenirea femeii păcătoase care, aflând că Mântuitorul este în casa lui Simon, fiind împovărată de păcate, a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele Mântuitorului. Acest gest este un simbol al pocăinței și îndreptării omului păcătos. Miercuri este și ziua în care Iuda l-a vândut pe Hristos fariseilor, de aceea este zi de post tot anul.
Joia este închinată amintirii a patru evenimente din viața Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor ca pildă de smerenie, Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Împărtășanii, rugăciunea arhierească (în care Iisus se roagă Tatălui pentru El însuși, pentru ucenicii săi și pentru toți credincioșii) și începutul patimilor. Joi seara se citesc cele 12 Evanghelii și se scoate Sfânta Cruce în mijlocul bisericii. Există obiceiul ca bolnavii și fetele să înnoade mătănii sau șnururi și să își pună dorințe în timpul citirii Evangheliilor. Apoi, acestea se poartă pentru a aduce sănătate și împlinire. Tot în această zi, cei care au postit și s-au spovedit se pot împărtăși. Este și o zi potrivită pentru pomenirea morților. Astăzi se vopsesc ouăle în roșu.
Vinerea aceasta, care se mai cheamă și Neagră, este zi de doliu pentru toți creștinii. Se face pomenirea Patimilor Mântuitorului, fiind ziua răstignirii sale. Nu se oficiază Liturghia, dar are loc Denia Prohodului. Se trece pe sub masa împodobită cu flori și acoperită cu un Epitaf (pânza pe care este imprimată icoana Înmormântării Domnului). Se ține post negru.
Cei care nu pot ține un astfel de post nu au voie să consume urzici și oțet, fiindcă lui Iisus i s-a dat să bea oțet în loc de apă, după ce a fost biciuit cu urzici. Gospodinele nu coc pâine azi, ca să nu se ardă mâinile Maicii Domnului, care se ruga și suferea pentru Fiul ei. Se spune că, dacă în această zi plouă, va fi un an bun pentru recoltă.
Sâmbăta se prăznuiește îngroparea lui Hristos cu trupul și pogorârea Sa în Iad cu sufletul, pentru izbăvirea de păcate a omenirii și trecerea la viața veșnică. Sâmbătă seara începe slujba Învierii. În această zi se coc pasca și cozonacii și se pregătesc toate bucatele din miel.