Planta poate fi folosită pentru tratarea icterului, în caz de constipaţie, pentru afecţiuni ale rinichilor, afecţiuni hepato-biliare, anorexie, gută, colicistită, precum şi ca adjuvant pentru cei care fac chimioterapie. Pe lângă toate acestea, poate trata şi rănile pielii, gingivitele, herpesul sub formă de băi locale sau tinctură.
Dracila se foloseşte sub formă de infuzie sau decoct din rădăcină şi scoarţă, infuzie din boabe, dar şi tinctură.
Mod de folosire:
– Decoctul se obţine din 1/2 linguriţa de scoarţa mărunţită la o cană de apă clocotită, se fierbe 5 minute, se filtrează după răcire şi se beau 1 maxim 2 căni pe zi cu 30 de minute înainte de masă; combate constipaţia, are acţiune antihemoroidală, stimulează funcţiile ficatului. Pentru gargară sau uz extern (băi, clisme) se poate prepara un decoct mai concentrate – 1 lingură de scoarţă de rădăcină de dracila la 500 ml de apă-; eficient în gingivite (pentru întărirea gingiilor), ulcere ale pielii, varice,herpes
– Tinctura – se administrează 1- 2 ml (10 picături) de 3 ori pe zi diluată în apă plată
Nu se recomandă depăşirea dozelor indicate de medic, deoarece pot să se manifeste senzaţii de greaţă, vărsături, ameţeli, convulsii şi diminuarea tensiunii arteriale.
Ce este dracila
Dracila este un arbust care se trage din zonele europene, dar este întâlnit şi în Africa şi pe continentul Asiatic. În România, o găsim în zonele mai însorite.Este cultivată, în special, pentru aspectul său plăcut. Arbustul are frunzele simple si pieloase, iar pe tulpina se găsesc spini, care sunt grupaţi câte trei. Arbustul are florile galbene, iar fructele acestuia apar toamna, în luna octombrie, fiind de culoare roşie. Fructele arbustului de dracila au un gust acrişor şi sunt astringente.