În vremuri de basm, Făt Frumos aducea ”apa vie” din izvorul păzit de munţii care se bat cap în cap! Astăzi, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) aduce ”apa moartă” de pe piaţa comercială din România, unde buletinele de analiză se bat cap în cap! Să ne explicăm…
Cu mai puţin de o săptămână în urmă, a izbucnit un scandal legat de o anchetă ANPC cu privire la apa îmbuteliată vândută în magazine. Conform declaraţiilor de presă ale ANPC, rezultatele examenelor de laborator erau catastrofale pentru mai multe sortimente de apă provenind de la mai mulţi producători. Analizele microbiologice erau depăşite de zeci şi chiar sute de ori.
”Această problemă cu apa de băut este cel puţin ciudată în România, pare un fel de cartel”, ne-a spus la vremea respectivă Sorin Mierlea, preşedintele uneia din cele mai cunoscute organizaţii neguvernamentale pentru proetcţia consumatorilor.
”Rezultatele analizelor interne au fost conforme”
În aceste condiţii, am cerut copii ale buletinele de analiză care să ateste datele de mai sus, atât de la ANPC cât şi de la firmele incriminate. Nu am primit nimic!
Am primit doar un comunicat de presă din partea Apemin Tuşnad, firmă incriminată de ANPC pentru introducerea pe piaţă a unui lot de apă ”Izvorul Zânelor” în care ANPC ar fi găsit depăşiri ale limitei microbilogice de 28,2 ori, – adică apa colcăia de microbi!
”În laboratorul nostru acreditat de RENAR din anul 2008, se fac analize microbiologice pentru fiecare lot în parte la toți indicatorii prevăzuți de legislația aplicabilă și niciodată nu am întâmpinat neconformități. Aceste analize au fost efectuate şi cu privire la lotul în cauză, în termen de 12 ore ulterior imbutelierii, conform prevederilor legale. Rezultatele analizelor interne, precum și toate analizele efectuate de DSP Harghita în cadrul programului de monitorizare de audit au fost mereu conforme. (…) Am solicitat clarificarea, de urgență, a situației descrise şi așteptăm cu interes punctul de vedere al Direcției de Sănătate Publică pentru a putea avea o poziție oficială”, se arată în comunicatul de presă al Apemin Tuşnad.
Până se lămuresc lucrurile, reiterăm îndemnul directorului Apemin, organizaţia patronală a producătorilor de ape minerale, Mihai Ianăş: ”Nu cumpăraţi decât sticle pe care scrie ”ape minerale”! Nu ‘apă de izvor’, nu ‘apă de masă’!”
Mai multe materiale pe aceeași temă
- Cine ne vinde apă otrăvitoare în supermarketuri? Ancheta cu privire la calitatea apei s-a izbit de un zid al tăcerii
- Rezultatul legislaţiei proaste din România: apă otrăvitoare în comerț. „Apa de masă” poate fi luată şi din baltă!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro