Ziua Iei 2016. Polițistele au acceptat să se lase fotografiate în civil și îmbrăcate frumos în ia românească. Administratorii paginii oficiale a Poliției de Frontieră a publicat imaginile, dar și un mesaj cu titlul ”Sânzienele îmbracă polițistele de frontieră în IE”. Tinere, frumoase și mândre începând de astăzi și până la sfârșitul verii polițistele de frontieră din Mehedinți au facut din frumoasa ie românească o a doua uniformă. Nu au făcut decât să îmbrace o ie autentică din zona de frontieră cuprinsă între Svinița și Salcia, s-au fotografiat surprinzând frumusețea locurilor și bucuria momentului și s-au alăturat celei mai frumoase tradiții născute pe retelele de socializare promovând astfel imaginea frumoasă a zonei și fetelor din sudul Banatului și Olteniei. Purtând cămăși cusute mărunt și cu migală, brodate cu simboluri magice, cu motive florale și geometrice polițistele de frontieră dovedesc că ia românească nu este doar un fenomen fashion sau articol de îmbracăminte obligatoriu, ia este rădăcină, tradiție și iubire destinată să o protejeze pe cea care o poartă de spiritele rele.
Iar, voi fetelor, cele ce credeți în puterea magică a acestei sărbători este un moment bun pentru a vă ruga și a vă pune dorințe. Nu se știe niciodată când magia lor vă va lovi, iar visele și dorințele vi se vor împlini. Încă odată spusele compozitorului Jean Moscopol cum că “Tot ce este românesc nu piere” devin realitate. La mulți ani!”, este mesajul Poliției de Frontieră.
Ziua Iei 2016. Românii sărbătoresc de Sânziene (Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul) portul popular, mai exact ia românescă. Ia românească se sărbătorește pe 24 iunie, pentru al patrulea an consecutiv. Această zi a fost numită Ziua Universală a Iei, cămașa tradițională, oriunde pe planetă. Iar popularitatea iei românești a crescut atât de mult, încât vedetele internaționale au început să o poarte ca ținută în tendințe.
Ziua Iei 2016. Ia românească este o adevărată matrice culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi. Ziua Universală a Iei a fost iniţiată de comunitatea La Blouse Roumaine pe 7 ianuarie 2013 şi a devenit în scurt timp un eveniment global, sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de ţări. Pe 24 iunie 2015, Ziua Universală a Iei a fost recunoscută oficial de Primăria Washington DC, graţiei iniţiativei lui Bogdan Banu.
Fotografii: Facebook – Poliția de Frontieră Română
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro