În primul rând, ar trebui să știi că planta spectaculoasă, cu frunze verzi şi roşii, în formă de stea, este, de fapt, Poinsettia sau “Steaua de Crăciun”. Iar “Crăciuniţa” este un cactus cu flori roşii, în formă de clopoţei.
Steaua de Crăciun este singura plantă care îşi schimbă culoarea frunzelor în roşu în preajma Crăciunului. Micuţa plantă este originară din pădurile tropicale ale Americii Centrale şi de Sud. Potrivit specialiştilor, Steaua de Crăciun nu e pretenţioasă, dar trebuie să şti câteva lucruri pentru ca planta să fie îngrijită cum se cuvine:
- Fereşte-o de aerul rece şi de curent;
- Nu o ţine lângă calorifer;
- Aşază ghiveciul lângă o sursă de lumină, fie naturală, fie artificială;
- Nu lăsa floarea pe balcon, chiar dacă acesta este închis;
- Udă floarea doar atunci când are nevoie. Apa în exces nu îi face bine. E bine să ştii că apa se toarnă circular şi cât mai spre marginea ghiveciului
- Nu pune sub ghiveci farfurioară, deoarece umezeala poate ofili planta;
- Dacă se întâmplă să-i cadă frunzele sau să se înnegrească lăstarii, tunde planta. Ea se regenerează foarte uşor. De obicei se tunde vara, atunci când ea creşte masiv.
- Foloseşte îngrăşăminte. În perioada în care înfloreşte este bine să-i pui plantei Steaua de Crăciun îngrăşământ o dată sau de două ori pe săptămână
Cum îngrijeşti Steaua de Crăciun
Pentru ca planta ta să aibă frunzele roşii, e bine ca de prin luna noiembrie, timp de trei săptămâni, să ţii cont de următorul procedeu: în fiecare zi, după ora 18.00, acoperă planta cu un carton sau o pânză, iar dimineaţa descoper-o. În acest mod, la începutul lunii decembrie va redeveni “Steaua de Crăciun” spectaculoasă pe care ai cumpărat- o cu un an în urmă.
Înmulţirea plantei se poate realiza prin seminţe sau prin butăşire. Butaşii sau frânturile de lăstari se taie, se lasă o zi, apoi se pun în pământ. Această operaţiune se realizează de obicei primăvara, când planta înfloreşte.
În această perioadă, găseşti aceste pante la tot pasul. Le poţi cumpăra din florării, hipermarketuri sau din pieţe. Preţul variază între 15 şi 60 de lei, în funcţie de dimensiuni şi de locul din care le achiziţionezi.
Vezi toate sfaturile despre cum ingrijesti Craciunita!