Ce ar trebui să conţină mititeii
Mititeii sunt semipreparate culinare realizate din amestec de cărnuri, provenite de la o specie sau mai multe specii, apă, condimente, sare şi bicarbonat de sodiu.
Şi ce conţin de fapt
Ce ingrediente au identificat experţii APC în mititeii luaţi la bani mărunţi? Carne de porc, vită, oaie, căprioară, cerb, urs, piept pui cu piele, pulpe de pui cu piele, slănină, seu de vită, apă, sare, sare iodată, sare de mare neiodată, chimion, ardei iute, cimbru, coriandru, enibahar, boia iute, boia dulce, chimen, piper, extract de boia de ardei, usturoi, usturoi deshidratat granulat, nucşoară, ceapă, pătrunjel, măghiran, dextroză, maltodextrină, zahăr, hidrolizate proteice vegetale, supă de vită, supă de oase de vită, ulei de floarea soarelui, fibră de soia, fibre vegetale, arome, aromă de fum, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, acetat de sodiu, acid citric, carmin, nitrat de potasiu, bicarbonat de sodiu, carbonaţi de sodiu, lactat de sodiu, izoascorbat de sodiu, procolor, superfrich şi monoglutamat de sodiu.
Carne: 61%, în loc de 85%
APC a realizat şi un top 10 al mititeilor analizaţi, după conţinutul de carne: în fruntea topului se află un produs cu 90% carne, iar la coadă – unul cu 61,5% carne. Atenţie mare la etichetă, aşadar, când îi cumpărăm! Cu atât mai mult cu cât unii producători nu menţionează, pe etichetă, tocmai acest ingredient de bază: la 28% dintre produsele analizate nu se specifică conţinutul de carne, fapt ce contravine prevederilor legale aplicabile etichetării produselor.
„La alegerea unei caserole de mici trebuie să se aibă în vedere pe de o parte conținutul de carne/cărnuri de pe etichetă, care ar trebui să depăşească 85% din conţinutul caserolei” – atenţionează conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC (foto).
Riscuri pentru sănătate: boli digestive, hepatice, cancer
Specialiştii au detectat aditivi alimentari care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung:
- Arome –termenul se referă la produsele care nu sunt destinate consumului sub această formă şi care sunt adăugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul și/sau gustul.
- Aromă de fum– produs obținut prin fracționarea și purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fracții primare de gudron și/sau arome de fum derivate.
- E120 – Carminulsau acidul carminic este un colorant roşu strălucitor care se obţine dintr-o specie de insecte numită coșenila. Carminul nu este recomandat în alimentaţia copiilor, pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare. Acidul carminic poate provoaca rinite, astm, erupţii cutanate şi distruge vitamina B12.
- E252 – nitratul de potasiuse foloseşte ca şi conservant şi face parte din grupa e-urilor suspecte. La temperaturi ridicate sau în stomac, nitraţii pot fi convertiţi în nitriţi (E250). Nitriţii de sodiu reacţionează cu proteinele şi formează substanţe cancerigene numite nitrozamine. Nitriţii pot genera: alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale şi ale ficatului, tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburări nervoase şi creşterea nivelului de colesterol.
- E300 – acid ascorbiceste un agent antioxidant obținut din glucoză și care în cantități mari poate produce diaree, atacă smalțul dinților și formează calculii la rinichi.
- E316 – izoacorbatul de sodiueste o substanţă care prelungeşte perioada de păstrare a alimentelor prin protejare împotriva oxidării (de exemplu: râncezirea, schimbarea culorii). Poate genera alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale şi ale ficatului, tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburări nervoase şi creşterea nivelului de colesterol.
Avertismentele specialiştilor
„Trebuie să evitaţi acei mici care au în compoziție arome, aromă de fum şi aditivii alimentari, precum: glutamatul monosodic, nitratul de potasiu, acidul citric, citratul de sodiu şi izoacorbatul de sodiu. Totodată, trebuie evitate produsele cu adaos de zahăr, ulei vegetal, hidrolizate proteice vegetale, fibre vegetale și fibra de soia, care împreună cu aditivii alimentari maschează calitatea scăzută a cărnurilor folosite în reţeta respectivă. Alte aspecte la fel de importante de urmărit sunt termenul de valabilitate ( 5 – 7 zile de la data producerii) şi condiţiile de păstrare (0 – 4 grade celsius) pe perioada valabilităţii” – atrage atenţia conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC (foto).
Lista completă a E-urilor detectate în mititeii din comerţ se află pe site-ul www.apc-romania.ro.
Citește și:
- Ştii cum se preparau micii în urmă cu aproape 100 de ani? Fă-ţi mititei după reţeta originală!
- VINE 1 MAI! Știai câte calorii are UN MIC?
- Curios să-ncerci bucatele gurmanzilor interbelici? Te provocăm să descoperi vechile delicatese şi să găteşti ca în urmă cu aproape 100 de ani
- Gata cu porceala de 1 Mai! Află cum se prepară cei mai delicioși mici vegetarieni