E bine să ştii că dacă decongelarea cărnii este foarte rapidă ea va pluti într-un lichid roşu şi va risca să se înmoaie. Lipsită de sucul ei propriu, carnea va deveni uscată şi fadă la gătit. Pe de altă parte, decongelarea lentă a cărnii ca cre iluzia unui produs proaspăt. Acest timp de decongelare se face obligatoriu în cutia din frigider, la o temperatură cuprinsă în 0 şi + 4 grade, nu în mediul ambiant şi nici aproape de o sursă de căldură. Există pericolul proliferării bacteriilor.
Atenţie! Spală-ţi mâinile înainte, în timpul şi după manipularea cărnii congelate.
Decongelarea la microunde
Nu este cea mai reuşită metodă, atât ca aspect cât şi ca gust. În plus, anumite bucăţi de carne pot da iluzia că sunt făcute, dar, de fapt, să nu fie decât la suprafaţă.
Congelatoarele cu 4 stele au capacitatea de a congela carnea, legumele, mâncarea sau desertul. Restul congelatoarelor pot doar să păstreze produse deja congelate.
Decongelarea cărnii în apă
Este cea mai rapidă metodă. Pune carnea într-un bol şi varsă apă rece peste ea, având grijă să fie bine ambalată ca să nu intre în contact direct cu apa.
Verifică la fiecare 30 de minute ca temperatura apei să fie rece pentur a evita înmulţirea bacteriilor.
Decongelarea prin gătire
E vorba de carnea tocată, de bucăţile de vită pentru tocană cu ciuperci sau de viţel pentru tocăniţă cu sos alb. În aceste situaţii nu e necesară decongelarea cărnii. Dimpotrivă, cu condiţia însă să căleşti bine bucăţile pentru a împiedica scurgerea sucului. Apoi, se poate găti la foc mediu.
Bucăţile mai mari de carne trebuie însă dezghheţate înainte de gătire.
Gustul cărnii
Va fi puţin modificat. Nu mai are acelaşi proprietăţi, dar nici nu e rău. Adică nu e la fel de suculentă ca cea refrigerată.