Organismul copilului mic, pe cale de a-și fortifica imunitatea, este ținta predilectă a afecțiunilor respiratorii. Le ajută cu vârf și îndesat mediul poluat în care trăim, cei mai mulți dintre noi, supraaglomerarea din colectivități (creșe, grădinițe) și ritmul vieții de zi cu zi, care îi obligă pe mulți părinți să-și ducă la creșă și la grădi copiii bolnăviori. Și așa, infecțiile și inflamațiile respiratorii se țin lanț.
Ce afecțiuni respiratorii cedează la aerosoli și apă sărată
Copiii sunt expuși la un număr alarmatn de afecțiuni respiratorii: rino-faringite, sinuzite, traheo-bronșite, viroze respiratorii, pneumonii. alergii respiratorii (rinită alergica, astm bronșic, predispoziție pentru astm), bronșită cronică, fibroză pulmonară, dificultăți respiratorii provocate de traumatisme toracice (fracturi costale, fractură de claviculă etc.) sau de deformări ale toracelui (scolioze, cifoze, torace înfundat etc). Sună îngrijorător, nu-i așa? Cam da, însă e bine să știi că toate aceste boli pot fi tratate la salină și cu ajutorul curelor cu apă sărată hiperconcentrată.
Când începe tratamentul și cât durează
“Orice copil, începând de la vârstă de un an (cu condiția să fie excluse anumite contraindicații) poate fi dus la salină”, spune medicul balneolog Suzana Pretorian. Durata expunerii la aerosolii salini este individualizată în funcție de vârstă, constituție și gravitatea bolii. În principiu, durata de expunere este între 1 și 4 ore, astfel:
- 1 oră la copiii peste 1 an
- 2 ore la copiii de la 2 ani în sus
- 3 ore la 3-5 ani
- 4 ore la copiii între 6 și 8 ani.
”În cazul în care există afecțiuni de altă natură (de exemplu operații pe cord în antecedente, deformații ale toracelui), este necesar sfatul medicului specialist înaintea expunerii la aerosolii saline” – atenționează medicul.
Cât de complexe sunt curele antialergice
”Curele antialergice în salină se adresează atât alergiilor respiratorii, cât și infecțiilor respiratorii repetate, inclusiv (și mai ales) la copii. Aceste cure de una sau două săptămâni includ aerosoli și inhalații cu apa sărată, masaj medical, gimnastică respiratorie și de readaptare la efort, oxigenoterapie forte, și, la nevoie, electroterapie și împachetări cu nămol (în caz de asociere a unor afecțiuni ale cutiei toracice)”, mai explică medicul.
Citește și: Care este diferența dintre gripă și răceală. Tu știi să recunoști simptomele?