Pentru un somn rapid, eficace și reparator uleiurile esențiale pot fi soluția ideală. E bine să ai, totuși, avizul unui specialist înainte de a le utiliza. Te pot ajuta să te destinzi, te pot relaxa, îți pot încetini respirația.
- Uleiul esențial de busuioc este recomandat pentru un somn bun. De multă vreme este utilizat ca tratament împotriva angoaselor și a insomniilor.
- Ulieul esențial de mușețel este un bun calmant. Tratează nervozitatea, are proprietăți anesteziante, scade stresul, deci facilitează somnul. Poate fi utilizat și pentru copii sau bebeluși, fiind foarte bine tolerat.
- Uleiul esențial de salvie scalrea (sau iarba Sfântului Ioan) te ajută să-ți regăsești calmul, favorizează adormirea și are effect de sedative puternic. Persoanele care conduc e bine să îl utlizeze diluat.
- Uleiul esențial de maghiran este indicat pentru favorizarea somnului. Are efecte de calmare, de limitare a nervozității sau a agitației interioare.
- Uleiul de lavandă are rol relaxant și de combatere a stresului.
Cum utilizezi cele mai bune uleiuri esențiale
Ca regulă generală cu multă precauție. Principiile lor active sunt foarte puternice chiar și în doze mici. De aceea e bine să ai avizul medicului sau al unui specialist în domeniu.
Uleiul de busuioc poate fi utilizat sub diferite forme. Pentru somn se poate difuza în cameră sau se poate folosi pentru masaj. Cu ajutorul unui difuzor poate împrospăta aerul, înlătură oboseala și odihnește creierul. Este un bun calmant înainte de somn. Se poate aplica și cutanat, dizolvat 1% într-un ulei vegetal, prin masaj de-a lungul coloanei vertebrale.
Uleiul de mușețel este eficient în difuzie, în masaj. Pentru masaj se diluează în ulei vegetal și se aplică de-a lungul plexului solar sau al coloanei vertebrale. Fiind mai puțin agresiv se poate utiliza și în cazul copiilor, cu avizul medicului. În cazul acesta se aplică o picătură de ulei pe spate.
Cel de lavandă se folosește diluat în apa băii, în difuzie în camera. Masajul pe tâmple favorizează somnul, iar câteva picături aplicate pe pernă te destind.
Cel de maghiran se folosește diluat în apa de baie.
Atenționări
Femeile gravide și care alăptează e bine să evite utilizarea uleiurilor esențiale. Cel de busuioc poate irita pielea sensibilă.
Este bine ca cei care îl utilizează prima data să facă un test cutanat în pliul brațului și să aștepte 48 de ore pentru o aplicare mai bogată.
Uleiul de salvie e bine să fie evitat înainte de a conduce mașina. Femeile însărcinate ca și cele aflate la ciclu e bine să nu-l folosească. Nu trebuie asociat cu alcoolul fiindcă poate produce greață. Este interzis copiilor sub 12 ani.
Uleiul de maghiran nu se utlilizează în cazul copiilor sau al celor ce suferă de astm, epilepsie, de către femeile însărcinate sau care alăptează.
Citește și: Uleiul de lavandă previne căderea părului