Zahăr bun, zahăr rău
Cele mai nocive sunt zaharurile industriale. În prima etapă ele trebuie înlocuite cu cele naturale, cum sunt mierea, siropul de agave sau de arțar. Înlocuitorii de zahăr trebuie evitați, fiindcă nu sunt naturali. Fructoza care se găsește în fructe și miere este benefică. În plus, fructele conțin și fibre și nutrienți, uneori chiar proteine, care limitează creșterile bruște ale glicemiei, care apar în cazul zaharurilor industriale.
Ce alimente să eviți
Zahărul se găsește în multe produse: în bomboane, patiserii, băuturi dulci, dar și în alimente la care nu te aștepți: sosurile de roșii, mâncarea industrială, jambonul în vid etc. O lingură de ketchup conține aproximativ 4 g de zahăr, iar o doză de suc, 40 g. Iată de ce e important să citești eticheta unui produs înainte de a-l cumpăra/consuma. Unii nutriționiști consideră că trebuie evitate alimentele care conțin mai mult de 20-30% zahăr.
Cât zahăr ar trebui să consumăm
În secolul 20 consumul de zahăr a explodat. De la 1 kg de zahăr pe an, la 35 de kg. În 2014 Organizația Mondială a Sănătății a recomandat un consum de 25 g de zahăr pe zi (cam 6 lingurițe).
Pentru copii cantitatea variază în funcție de vârstă, de înălțime și de activitatea depusă. În cazul lor trebuie vegheat asupra echilibrului alimentar. Organsimul nostru are nevoie de energie, dar de una de calitate, cum este glucoza.
Riscul supraconsumului
Zahărul nu este rău în sine, ci excesul este nefast. Acesta antrenează o muțime de boli, precum: obezitatea, tulburări digestive, diabet, probleme cardiovasculare, carii dentare, îmbătrânire prematură. Un studiu făcut în 2012 arată că efectele fructozei asupra ficatului sunt similare cu cele ale alcoolului.
Sevrajul zahărului
Renunțarea la zahăr se poate face treptat. Mai exact, e bine să se renunțe la zahărul industrial și la cel bun din miere, fructe etc doar pentru o perioadă de timp. Apoi să se renunțe numai la cel industrial și să se consume produse precum mierea, fructele, siropul de agave sau de arțar, în limite normale, fără excese. Sunt persoane care după ce nu mai consumă o perioadă zahăr fie nu mai simt nevoia de el, fie vor consuma mai mult.
Trucuri ca să reduci cantitatea de zahăr
Dacă îți pui două lingurițe la ceai sau cafea, redu cantitatea la jumătate.
Evită iaurtul dulce. Consumă iaurt natural în care poți adăuga o linguriță de miere, goji, fructe de pădure etc.
Înlocuiește pâinea cu unt și gem de la micul dejun cu varianta engleză a acestuia: proteine, feculente și fructe.
Consumă proteine la micul dejun.
Mic dejun sărat
Pentru a reduce cantitatea de zahăr industrial este bine ca micul dejun să fie obligatoriu sărat, spun nutriționiștii. Acesta poate fi compus din cereale complete, proteine, grăsimi bune (unt, ouă, ulei de măsline). Nu sări peste cele trei mese principale.
Citește și: Zahăr alb sau brun? Care e mai bun?