La scăderea considerabilă a prețurilor de achiziție a contribuit faptul că producătorii au început să le ieftinească, în speranța că banii vor fi recuperați ulterior din vânzarea cartușelor pentru imprimante care, de multe ori, ajung să coste aproape cât o imprimantă nouă.
Care sunt principalele diferente dintre un cartus compatibil si unul original?
Atunci când vrei să înlocuiești cartușul imprimantei, primul lucru care îți atrage atenția este diferența de preț între cartușele originale și cele compatibile sau reîncărcabile. Cartușele originale, așa cum le spune și numele, sunt cele fabricate de producătorul imprimantei, special pentru a fi folosite pentru acele tipuri de device-uri. Cartușele compatibile, pe de altă parte, sunt potrivite pentru diferite tipuri de imprimante, dar sunt fabricate de producători terți.
Cu toate acestea, diferențele de calitate între printarea cu ajutorul cartușelor originale și cea folosind cartușe compatibile nu sunt semnificative, iar pentru un utilizator mediu, cartusele compatibile oferă cel mai bun raport calitate/preț de pe piață. În plus, la imprimantele mai vechi, unde cartușele originale îți cer să schimbi toate culorile odată, indiferent de cât de pline sunt, cartușele compatibile îți oferă posibilitatea de a înlocui doar acele culori care se consumă mai rapid, precum negru sau albastru.
Cartușele originale au și ele avantajele lor. În primul rând, acestea nu blochează capetele de imprimare și nu vor lăsa dungi pe coli, asigurând o printare impecabilă. Nu același lucru se poate spune și despre cartușele compatibile, care pot lăsa uneori urme. De asemenea, unele cartușe originale folosesc o tehnologie inovatoare prin care au încorporate capete de printare. Astfel, de fiecare dată când schimbi cartușul, schimbi și capul de imprimare, ceea ce îți asigură calitatea și uniformizarea printării.
Cum se justifica preturile mai mari ale cartuselor originale?
Cerneala pentru imprimare se numără printre cele mai scumpe lichide din lume, dar nu acesta este adevăratul motiv pentru care cartușele originale sunt atât de scumpe. Companiile care produc imprimantele justifică prețul mare al consumabilelor prin dezvoltarea unor tehnologii inovatoare și a unor microcipuri, dar și prin investițiile în cercetare. De exemplu, HP a argumentat că, anual, cheltuiește miliarde de dolari cu investițiile în dezvoltarea cernelii și în cercetare, arătând că tușul de imprimantă trebuie să suporte temperaturi de până la 150 de grade Celsius, să reziste la vaporizare și să poată fi imprimat cu o viteză de 48 km/oră, la o rată de 36.000 de picături pe secundă, printr-un orificiu cu circumferința unui fir de păr, apoi să se usuce aproape instantaneu pe orice tip de hârtie.
De cealaltă parte, producătorii terți de cartușe compatibile nu au costuri atât de ridicate, așa că pot să vândă consumabilele la prețuri preferențiale, cu mult mai mici decât cele ale produselor originale.
Alege tipul cartușelor în funcție de frecvența cu care printezi
Când alegi cartușele pentru imprimantă, ar trebui să ții cont, în primul rând, de cât de des folosești printerul. Cu cât utilizezi imprimanta mai des, cu atât ai nevoie de mai multă cerneală. Cartușele consumabile conțin mai mult tuș decât cele originale, deci va trebui să le înlocuiești mai rar, iar costurile vor fi mai mici. În schimb, dacă nu printezi foarte des, capetele de imprimare se pot usca și bloca dacă folosești cartușe compatibile. Cele originale, în schimb, conțin o tehnologie superioară care împiedică uscarea capetelor de imprimare, prin folosirea unei substanțe speciale.
Cât de des pot folosi cartușe compatibile?
Cartușele compatibile pot fi folosite ori de câte ori se golesc cele vechi, însă este recomandat ca o dată la 3-4 schimburi de compatibile să rulezi și un cartuș original. Acest obicei va prelungi durata de viață a imprimantei, pentru că va curăța și lubrifia capetele de imprimare, iar printarea va fi mai curată și mai clară.
Pot afecta cartușele compatibile imprimantele laser?
Imprimantele laser folosesc cartușe cu toner pentru tipărire. Tonerul este o pulbere a cărei granularitate poate varia în funcție de modelul cartușului sau de producător și este fabricat din pudră de carbon și din oxid de fier. Pentru a îmbunătăți calitatea printării, carbonul este topit și amestecat cu un polimer. Din cauza acestei compoziții, nu este indicat ca tonerul să curgă în interiorul imprimantei, motiv pentru care este important să alegi un producător de încredere. Tonerul trebuie să fie închis etanș, astfel încât să nu se depună pe senzorii optici, pe sistemul optic al laserului sau pe interfața imprimantei. Acest lucru nu numai că duce la scăderea calității imprimării, dar printerul s-ar putea defecta.
Iată cum vă puteți da seama dacă tonerul s-a scurs în imprimantă:
Scoateți cartușul din imprimantă și verificați dacă este murdar de toner sau dacă banda de siguranță a acestuia dă semne că s-ar fi rupt.
Daca imprimanta tiparește culori șterse, atunci este foarte posibil sa fie din cauza depunerilor de toner pe lentilele si pe oglinzile ansamblului optic. În acest caz trebuie adusă în service pentru o curățare completă a ansamblului optic.
În concluzie, vă recomandăm să verificați periodic dacă s-a scurs toner în imprimantă și să folosiți numai cartușe compatibile de calitate.
Ce trebuie să faci atunci când din cartuș se scurge cerneală
Scoateți cartușul din imprimantă și ștergeți-l cu un șervetel umezit cu o soluție pe bază de alcool, pentru că aceasta este mai puțin periculoasă pentru componentele electrice decât cele pe bază de apă.
Verificați capetele imprimantei, acolo unde acestea se întrepătrund cu cartușul. Uneori, scurgerile pot fi cauzate de depunerile de praf, și nu din cauza cartușului.
Ștergeți cartușul cu un servețel și identificați zona din care se scurge toner. Orificiul de scurgere poate fi astupat cu puțină bandă adezivă, pe care să vă asigurați că ați lipit-o bine.
Cele mai frecvente erori care pot apărea dacă utilizezi un cartuș compatibil
Când introduci în imprimantă un cartuș compatibil, aceasta îți poate afișa o serie de mesaje precum „Niciun cartuș nu este instalat”, „Cerneala sau tonerul este consumat sau gol”, „Acest cartuș nu este original”.
Imprimantele sunt concepute astfel încât să recunoască doar cartușele originale, însă asta nu înseamnă că nu le poți folosi și pe cele compatibile. De cele mai multe ori, dacă ai siguranța că ai fixat bine cartușul în compartiment și că ai îndepărtat toate sigiliile de pe el, este suficient să apeși butonul OK sau Resume, iar printerul ar trebui să gliseze cartușele și să treacă la pasul următor.
Când această soluție nu funcționează, poți încerca să calibrezi imprimanta. Deconecteaz-o de la priză pentru 15 minute. În acest timp, printerul se va reconfigura și va recunoaște noile cartușe.
Concluzii:
Avantajele cartușelor compatibile:
● sunt mai ieftine
● au mai mult tuș și durează mai mult
● poți printa o cantitate mai mare cu ele
● nu există o diferență majoră a calității printării față de cartușele originale
● sunt prietenoase cu mediul, pentru că sunt fabricate parțial din componente reciclate
Dezavantajele cartușelor compatibile:
● se usucă mai rapid
● pot înfunda capetele de imprimare, dacă nu le alternați cu folosirea celor originale
Avantajele cartușelor originale:
● nu afectează garanția imprimantei
● curăță și lubrifiază capetele de imprimare
● ai garanția calității
Dezavantajele cartușelor originale
● sunt foarte scumpe
● sunt fabricate special pentru tipul tău de imprimantă
Calitatea imprimării nu face diferența între cartușe originale și compatibile, așa că alegerea ta ar trebui să depindă de frecvența cu care printezi, de bugetul pe care îl ai la dispoziție, dar și de cât de mult contează pentru tine ca lucrurile pe care le cumperi să fie fabricate ținând cont de standardele înalte de protecție a mediului.
Sursă foto: Shutterstock, Copyright: goodluz