Semințele de cânepă se numără printre puținele semințe care conțin toți cei 9 aminoacizi esențiali și constituie singurul aliment cunoscut care conține rația perfectă de acizi grași esențiali, Omega 3 și Omega 6. În plus, ele nu au inhibitori de tripsină și nu produc alergii, fiind unele dintre cele mai bogate surse de hrană. Acestea pot fi consumate în moduri variate, cum ar fi în salate de legume și fructe, în diverse produse de panificatie, în rețete de paste și orez, sub formă de lapte de cânepă, smoothie-uri ș.a.m.d.
Stimulent pentru reducerea colesterolului și pentru o inimă sănătoasă
Potrivit site-ului garbo.ro, semințele de cânepă decorticate conțin 30% proteine, din care, mai mult de jumătate este proteina ușor de digerat, numită edestina (care stimulează producerea de anticorpi ce întăresc sistemul imunitar), 42% grăsime și 15% carbohidrați. Acizii grași esențiali din semințele de cânepă contribuie la reducerea colesterolului din sange. Acest lucru ține inima sanatoasă și previne acumularea plăcii bacteriene în artere, care poate duce la atac de cord sau la accident vascular cerebral. De asemena, acizii grași din semințe reduc inflamația care poate provoca hipertensiune arterială si circulatie sanguină proastă.
Tratament pentru parkinson, alzheimer și diabet
Pe de altă parte, consumul regulat de semințe de cânepă poate preveni boli precum Parkinson sau Alzheimer și, totodată, poate îmbunătați memoria și, implicit, și starea de spirit, prin atenuarea simptomelor de anxietate și depresie. Cei care suferă de diabet trebuie să știe că semințele de cânepă le sunt de mare ajutor, deoarece, consumul lor poate controla nivelul de zahăr. Acest lucru se datorează, în principal, grăsimilor sănătoase, care ajută la absorbția rapidă a glucozei din sânge și transformarea ei în energie. Prin urmare, pofta de dulce va scădea, iar nivelul de energie va crește.
Pentru simptomele premenstruale și menopauză
Mai trebuie știut că semințele de cânepă sunt singurele semințe comestibile care conțin acid gamma-linolenic, benefic în tratarea simptomelor premenstruale și ale menopauzei, având un rol important în menținerea echilibrului hormonal. Proteina din semințele de cânepă contine toți cei 21 de aminoacizi cunoscuți, inclusiv cei 8 aminoacizi esențiali pe care organismul nu îi poate produce, și anume leucina, lizina, metionina, fenilalanina, triptofanul, valina si treonina. Nu în ultimul rând, consumul de semințe de cânepă asigură sursa necesară de imunoglobine, necesare pentru producerea anticorpilor și intărirea sistemului imunitar.