Țara noastră este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul populației care locuiește în propria casă. Cu un procent care ajunge la 96,1, România se plasează peste media europeană, care este de 70,1%. Ca o comparație, în Germania 52,5% dintre locuitori sunt proprietarii caselor în care stau, iar în Austria 57,2% dintre oameni dețin casele în care locuiesc.
Românii preferă să cumpere locuințele în loc să închirieze, pentru că în acest fel au parte de mai multă siguranță. În țări precum Germania sau Austria, unde procentul chiriașilor este mult mai mare, există o legislație mai bine pusă la punct, care protejează chiriașii, așa că ei pot petrece în aceeași casă peste 10 ani, fără teama că proprietarul îi va evacua din diverse motive. Tot mai multe case și blocuri se ridică atât în marile orașe, cât și în localitățile din jurul lor, iar cererea este în continuare crescută.
Unde se construiesc cele mai multe locuințe
Polurile economice de la noi din țară au atras o mulțime de români, care au lăsat orașele mici sau mediul rural pentru marile metropole, unde există mai multe locuri de muncă și unde salariile sunt mult mai mari. Așa se face că în topul orașelor unde se construiesc cele mai multe locuințe regăsim cele mai dezvoltate municipii – București, Cluj, Constanța, Brașov sau Timișoara.
Acest lucru nu este nicidecum de mirare, însă ce este oarecum surprinzător este faptul că oamenii se îndreaptă tot mai mult către suburbii, chiar dacă distanța până în centrul orașului poate deveni un inconvenient uneori. În topul localităților în care se construiesc multe case regăsim, de pildă, pe locul al doilea, după Capitală, orașul Popești Leordeni, situat în vecinătatea Bucureștiului. De asemenea, localitățile Șelimbăr (lângă Sibiu) și Florești (lângă Cluj) se clasează pe locurile 6 și 7 în top, cu mai multe locuințe construite în ultimii ani față de Timișoara sau Arad. În top regăsim și alte localități învecinate cu mari orașe – Miroslava (lângă Iași), Bragadiru și Otopeni (ambele în apropierea Capitalei).
Dezvoltatorii, firmele de construcție și distribuitorii de materiale au prevăzut încă de anul trecut creșterile în acest domeniu. Compania Arabesque, de pildă, specializată în distribuția de materiale de construcție, şi-a bugetat pentru 2016 afaceri de 1,6 miliarde de lei, estimând un avans de cinci procente față de anul anterior. Este un semn că toți cei implicați în procesul de construcție de locuințe au intuit dorința românilor de a deveni proprietari.
Din 1990 până în prezent s-au construit peste un milion de case
În țara noastră stocul total de case și apartamente este de 8,9 milioane, cifră înregistrată la finalul primului trimestru din 2016. Dintre acestea, un milion au fost construite după anul 1990, notează Agerpres citând un studiu realizat de o companie de consultanță imobiliară.
După 1990, cele mai multe locuințe au fost construite în Capitală și în județele Ilfov, Constanța, Suceava și Cluj. În schimb, în Caraș-Severin s-a înregistrat cel mai mic număr de locuințe construite după 1990, de doar 5.182.
Boomul în ceea ce privește achizițiile de locuințe a fost în anul 2008, cu 67.000 de locuințe livrate către proprietari. La polul opus, anul 2000 a fost cel în care s-a înregistrat cel mai scăzut număr de livrări, de doar 26.400.
Anul acesta se întrevăd creșteri notabile față de anul anterior în această privință. Unii consultați în imobiliare sunt de părere că în 2016 se vor construi cu 20% mai multe locuințe decât în 2015, însă o statistică definitivă va fi disponibilă abia anul viitor.
Sursa foto: Shutterstock