„Trebuie să se evite o intervenţie militară”, a subliniat Maja Kocijancic, citată de Agerpres, în cadrul unei conferinţe de presă zilnice a Comisiei Europene.
În acest timp, opozantul venezuelean Juan Guaido discuta la Bogota cu vicepreşedintele american Mike Pence şi cu aliaţii săi din grupul de la Lima măsuri pentru a-l constrânge pe preşedintele Nicolas Maduro să părăsească puterea.
„Am exclus categoric orice sprijin sau acceptare de către UE a unei escaladări militare în Venezuela”, a declarat Federica Mogherini după reuniune.
Poziţia UE a fost precizată de miniştrii de externe în cadrul unei reuniuni desfăşurate lunea trecută la Bruxelles.
„Am avertizat în mod clar că nu vom susţine şi că noi condamnăm cu fermitate orice intervenţie militară străină”, a avertizat duminică şeful diplomaţiei spaniole, Josep Borell, într-un interviu acordat agenţiei de presă EFE.
Uniunea Europeană solicită o ”soluţie paşnică şi democratică în Venezuela (…), care exclude în mod evident utilizarea forţei” şi lucrează în acest sens în cadrul grupului de contact internaţional, a precizat purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei europene.
Cu toate acetea, criza din Venezuela escaladează pe zi ce trece. Forțele de ordine loiale lui Maduro au deschis focul la granițele țării, când patru camioane cu ajutoare umanitare, trimise în principal de SUA, au încercat să forțeze intrarea în țară.
Cel puțin doi oameni au murit și alte câteva zeci au fost răniți. Autoritățile din Venezuela au închis complet frontierele, invocând ameninţări la adresa suveranităţii ţării.
Confruntările dintre autorități și susținătorii lui Juan Guaido, care s-a autoproclamat președinte, au determinat SUA să lanseze un nou avertisment dur.
Astfel, în acest context, SUA anunță o intervenție în Venezuela. „Vom trece la fapte, pentru a susține democrația”!
FOTO – EPA
Citește și… INTERVIU/ Primarul sectorului 3, Robert Negoiță, aruncă bomba: „În 2020 nu mai candidez nicăieri!”