„Este interesantă întrebarea, vedem din ce în ce mai mult aşa-numitele intelligence, dar pentru mine serviciile secrete nu sunt un interlocutor privilegiat. Eu sunt procuror francez, sunt obişnuit să lucrez cu servicii care aduc probe materiale judiciare şi, în calitate de şef al Parchetului European, ar trebui să fac acelaşi lucru”, a spus el.
El a mai spus că vede această funcţie drept una de ”magistrat, tehnician al parchetului” , dar care presupune totodată capacităţi de coordonare şi ”o anumită sensibilitate diplomatică”.
„Funcţia prevăzută în regulamentul EPPO presupune colaborarea cu toate celelalte instituţii, din toate statele participante sau neparticipante, deci nu este un rol sau două, ci mult mai multe. Aşadar, să fii tehnician este necesar, dar nu suficient”, a spus Bohnert, răspunzând la întrebarea unui eurodeputat în cursul audierii sale marţi, la Bruxelles, în faţa comisiilor pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi control bugetar (CONT) ale Parlamentului European.
Întrebat cum ar putea acţiona în cazul statelor unde independenţa justiţiei nu este garantată, Bohnert a menţionat că ”dacă apar probleme legate de independenţă sau dacă un stat membru nu cooperează corespunzător există consecinţe”.
„Dacă voi fi numit procuror-şef al EPPO, pe baza răspunderii mele în faţa dumneavoastră, voi putea arăta cu degetul un stat membru sau altul”, a precizat magistratul francez.
Jean Francois Bohnert a subliniat în prezentarea sa că noul parchet european are nevoie în primul rând de credibilitate şi totodată trebuie să convingă nu doar cele 23 de state participante să conlucreze cu această instituţie şi să-şi pună la dispoziţia sa competenţele, dar şi celelalte state neparticipante să o sprijine ori de câte ori va fi nevoie.
El a pledat în acelaşi timp pentru ”încredere reciprocă” în raporturile cu celelalte instituţii europene din sfera justiţiei, Eurojust, Europol şi OLAF, explicând că EPPO va fi ”un nou instrument pentru consolidarea încrederii democratice”.
Magistratul francez a amintit că ”baza democratică a Uniunii Europene este criticată în unele state” şi a pus accent pe necesitatea de a ”lucra cu eficacitate împotriva fraudelor din domeniul PIF” (protecţia intereselor financiare) şi de a da dovadă de fermitate în combaterea corupţiei, relatează Agerpres.
- Kovesi, favorită pentru funcția de procuror-șef european după un prim vot. Fosta șefă DNA, în timpul audierilor: „Treaba mea e să fac ca justiția să funcționeze”. Comisia LIBE votează mâine
- Întrebările primite de Kovesi la Bruxelles, de la europarlamentarii români. „Cum explicaţi că 40% din cazurile DNA s-au soldat cu achitări?”
- Laura Codruța Kovesi, cele mai multe voturi în comisia CONT după audierea din Parlamentul European
FOTO – EPA