Parlamentarii s-au exprimat prin vot secret cu buletine, fiind înregistrate 252 de voturi pentru Florin Mituleţu-Buică şi 127 împotrivă.
Contracandidatul lui Florin Mituleţu-Buică, propus de PSD, a fost Marian Muhuleţ, susţinut de Opoziţie (PNL, USR şi PMP). În favoarea lui Marian Muhuleţ au votat 127 de parlamentari, iar 252 au fost împotrivă.
Florin Mituleţu-Buică a ocupat, până în prezent, funcţia de secretar general al AEP, iar Marian Muhuleţ este vicepreşedintele instituţiei.
Noul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente spune că obiectivele sale sunt alegeri „libere” şi „corecte”, precum şi unificarea legislaţiei în domeniu şi o transparenţă cât mai mare a proceselor electorale.
„Mă onorează votul din această zi – 252 de voturi înseamnă ceva. Le mulţumesc şi celor care m-au votat şi celor care nu m-au votat, este o onoare pentru mine să preiau mandatul de preşedinte al AEP. Obiectivele sunt alegeri libere şi corecte, transparenţă şi integritatea tuturor angajaţilor AEP, cât şi a tuturor persoanelor implicate în procesele electorale din acest an, din anul următor, dar şi pe viitor. Aşa cum ştiţi, am o experienţă în AEP şi sunt convins că voi duce la bun sfârşit şi ceea ce şi-au propus preşedinţi înaintea mea, cât şi obiective pentru viitor: unificarea legislaţiei electorale şi transparenţa cât mai mare a proceselor electorale”, a arătat el, într-o declaraţie acordată presei la Palatul Parlamentului.
Mituleţu a precizat că, în calitate de secretar general al AEP, funcţie deţinută până în prezent, nu a avut informaţii referitoare la controalele efectuate la partidele politice în ceea ce priveşte cheltuirea subvenţiei, dar urmează să discute cu reprezentanţii departamentului de specialitate pe această temă.
„Lăsaţi-mă să preiau mandatul de preşedinte, să chem compartimentul care se află în subordinea preşedintelui autorităţii, respectiv Departamentul de control, şi să stabilim care sunt lucrurile care s-au făcut şi lucrurile care urmează să se facă, bineînţeles conform procedurilor interne şi regulamentului. (…) Luni voi ieşi cu un comunicat de presă cu siguranţă despre fiecare lucru care a fost în ultima perioadă în spaţiul public. (…) Potrivit dispoziţiilor legale, AEP desfăşoară controale concomitent cu Curtea de Conturi în ceea ce priveşte subvenţiile şi banii publici. Drept urmare, lăsaţi-mă să văd încă o dată ce s-a întâmplat în decembrie, să văd ce s-a întâmplat în ianuarie, pentru că, în calitate de secretar general, nu am avut în subordine această structură”, a spus el.
Preşedintele AEP este numit prin hotărâre adoptată de plenul Parlamentului. Şeful AEP nu poate fi membru al unui partid politic, având 15 zile de la validarea mandatului pentru a renunţa la această calitate.
Mandatul este de opt ani şi poate fi reînnoit o singură dată.
Daniel Barbu, care a deţinut funcţia de şef la AEP din anul 2017, a demisionat în urmă cu două săptămâni din motive personale.