Închisori modernizate la Arad şi Giurgiu sunt pe sfert goale pentru că infractorii condamnați au cerut transferul în alte unități, precum la Focşani sau Iaşi, cu grad de ocupare de 150 la sută. Au făcut aceste solicitări pentru a putea ieși mai devreme în libertatea.
„Dacă ne uităm pe dinamica 2016, 2017, 2018, numărul acestor cereri a crescut, aproape s-a dublat în fiecare an”, spune Dan Halchin, directorul penitenciarului Arad, potrivit Digi 24.
„Părându-li-se unor deținuți că au anumite avantaje, acela să capete 6 zile la lună, caută să dea fuga spre cele proaste”, a spus deputatul PSD Eugen Nicolicea.
Eugen Nicolicea spune că ANP nu trebuia să permită transferul în închisorile deja pline.
„Trebuiau puse niște condiții și să fie de bună-credință și anume că nu poți să accepți pe cineva să se mute de undeva în alt loc unde nu mai are loc. Supraglomerezi o anumită zonă”, a spus deputatul,.
„Aici e sarcina celor care gestionează, e vorba despre Administrația Națională a Penitenciarelor. Nu trebuie să admită nicio cerere care este un abuz”, a confirmat deputatul PNL Ioan Cupșa, membru în Comisia Juridică.
Inițial, erau numai 3 zile de libertate la lună
Însă deputatul PNL îi învinuiește totodată de această situație pe colegii parlamentari, care au adoptat actuala formă a legii recursului compensatoriu. Cupșa afirmă că reprezentații puterii sunt vinovați de golirea închisorilor moderne și suprapopularea celor insalubre.
„În timp, prin amendamente care au fost formulate de către PSD-ALDE, s-au modificat normele care fac parte din Legea recursului compensatoriu”, a explicat Ioan Cupșa..
Cea mai importantă modificare se referă la reducerea pedepsei cu o cincime, dacă ești închis într-o închisoare care îți oferă un spațiu mai mic de 4 metri pătrați și condiții improprii. Inițial, proiectul de lege prevedea o compensare de doar 3 zile la 30 de zile efectuate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro