Senatorii au adoptat cu majoritate de voturi rapoarte de respingere pentru cele două proiecte. Un proiect a fost inițiat de UDMR, USR, PSD şi PNL, iar celălalt de un deputat ALDE şi de un deputat independent. Proiectele vor ajunge însă la vot și în Camera Deputaților.
„Parteneriatul civil reprezintă uniunea liber consimţită între două persoane, încheiat în condiţiile legii”, prevede proiectul. Astfel, noţiunea de parteneriat civil este definită în proiect drept „uniunea dintre două persoane de sex diferit sau de acelaşi sex prin declararea sa în faţa ofiţerului de stare civilă în scopul organizării vieţii private comune şi a gospodăririi împreună”, se arăta în proiectul de lege iniţiat de deputaţii Andrei Gerea şi Ion Popa (ALDE).
Mai mult, partenerii aveau obligaţia să întreţină copiii celuilalt partener. Parteneriatul civil înceta prin decesul sau declararea judecătorească a morţii unuia dintre parteneri. Acesta se putea desface prin decizia unilaterală a unuia dintre parteneri consemnată în scris de către ofiţerul de stare civilă.
Senatorii au respins însă ambele proiecte. Asociațiile civice au luat imediat atitudine. Asociația ACCEPT a anunțat că se va adresa Curții Europene a Drepturilor Omului, în timp ce MozaiQ vorbește despre ”un vot rușinos”, arată Mediafax.
„Nu putem trece peste cerinţele Curţii Europene a Drepturilor Omului care ne obligă să oferim tuturor cuplurilor o recunoaştere şi protecţie legală a relaţiei lor şi să respectăm dreptul fundamental la viaţă privată. Nu putem să ignorăm drepturile şi nevoile copiilor născuţi în afara căsătoriei. Proiectul de lege este benefic tuturor persoanelor care au ales să nu se căsătorească, dar trăiesc împreună, ca soţ şi soţie, de ani şi zeci de ani. Legea parteneriatului civil oferă o formă de protecţie şi partenerilor de acelaşi sex, punând capăt unei discriminări şi marginalizări pe care românii au demonstrat recent că o resping”, spune senatorul USR Vlad Alexandrescu.
Sursa foto: Pixabay
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro