• Ieri seară s-au decernat premiile Gopo, cele mai importante ale cinematografiei din România.
  • Nebăgat în seamă de presă, un bodyguard din Ploiești a concurat la aceeaşi categorie cu Horațiu Mălăele și Bogdan Dumitrache și s-a aflat pe același tablou onorant al nominalizaților, precum stele ca Stere Gulea, Ofelia Popii și Oana Pellea.
  • Propus pentru „Cel mai bun actor în rol principal”, Vasile Pavel, zis și Digudai, a trăit o aventură care vine ca un „noroc la zece vieți”.
  • Filmul în care Digudai a jucat rolul principal, „Soldații. O poveste din Ferentari”, a câștigat premiul de debut.
  • De la dimineața zilei în cartierul de romi unde a crescut și până în Sala Mare a Teatrului Național București, Libertatea l-a însoțit pe Digudai, omul cu nas de boxer și zâmbet de copil.

de Delia Marinescu și Eli Driu (foto)
Într-o spălătorie auto din Ploiești, Vasile Pavel – Digudai, un bărbat de 39 de ani, de profesie bodyguard, îmi cere detalii despre premiile Gopo – Oscarurile autohtone.

E marți, 9.30 dimineața și Vasile Pavel – Digudai își spală mașina să plece diseară cu ea la București, la Gala Gopo. Nu știe însă exact ce se întâmplă acolo. El credea că el și încă patru actori au fost desemnați deja drept cei mai buni actori într-un rol principal și că fiecare va primi un premiu. Îi spun că sunt nominalizați cu toții, însă doar unul dintre ei va câștiga.

Ceilalți patru sunt actori consacrați: Horațiu Mălăele, pentru filmul „Moromeții 2”, Bogdan Dumitrache – „Pororoca”, Șerban Pavlu – „Charleston”, Valeriu Andriuță – „Dragoste 1. Câine”.

„Câștig eu în fața lui Horațiu Mălăele?! Ăla e actor de 70 de ani. N-am eu nici școală, nici vacanță cât are ăla”, spune Digudai.

În frizerie cu drapelul României

Deși e conștient că sunt slabe șanse la premiu, bărbatul care a debutat în lumea filmului dintr-o întâmplare, acum doi ani, are, totuși, emoții. “Mă, n-ai cum să n-ai. Și-mi place că e o grămadă de lume, frate! Și-mi place, frate, să cunosc oameni, că de dușmani m-am săturat de ei.”

La 10 și un pic îl așteaptă frizerița care îl aranjase și pentru Festivalul de la San Sebastian din 2017, unde Digudai a călcat pentru prima dată în viața lui pe covorul roșu. Deși Digudai îi spusese când se programase că se pregătește pentru Gopo, Cristina, frizerița, e obișnuită cu Digudai prin țări străine.

„Și la ce oră ai avionul?”, îl întreabă ea, în timp ce mânuiește mașina de tuns, pentru „un zero la spate și sus un trei.”

„Nu, e aici, la București”, răspunde Digudai.

Digudai, fața necunoscută a premiilor Gopo: „Câștig eu în fața lui Horațiu Mălăele? Ăla e actor de 70 de ani. N-am eu nici școală, nici vacanță cât are ăla”

Digudai se gândește la ce-l așteaptă

Televizorul mic din salonul decorat cu drapelul României e dat pe Antena 1. La „Neața cu Răzvan și Dani”, se vorbește despre premiile Gopo.

„Am ajuns departe cu filmul, nu mă așteptam eu. Chiar că viața bate filmul”, se miră Digudai.

„Felicitări, e meritul lui!”, îl arată femeia pe bărbatul din fața oglinzii.

Digudai joacă în cinematografele din New York, dar nu și la cele din Ploiești

Apoi Digudai mă întreabă dacă am filmul și pot să i-l dau și lui. Sunt șocată. N-are cum să nu fi văzut filmul „Soldații. Poveste din Ferentari”, în care joacă rolul principal și care l-a propulsat pe lista celor mai talentați din țară la ora actuală. „Să mor dacă te mint! Nu l-am văzut cap-coadă”, explică Digudai.

La avanpremieră, la premieră, dar și la proiecția de la San Sebastian, Digudai a văzut doar fragmente din film. „Intram, ieșeam, n-aveam starea aia”.

„Așa și eu cu CD-ul de la nuntă, n-am avut răbdare”, zice frizerița.

Când îl întreb dacă familia lui a văzut “Soldații”, râde. „Păi dacă nu l-am văzut eu, îți dai seama…”. La cinematograful din mallul din Ploiești, filmul nu a intrat.

„Am înțeles că filmul a rulat la New York și că l-au luat și nemții. Îmi pare rău că nu l-a luat și Ploieștiul”, spune el.

«Îmi era frică să n-ajung prin ceva pușcării, Gherla, Poarta Albă. Acum, numai cu Monica Belluci, cu Schwarzeneger, nu mă gândeam eu…»

După frizerie, Digudai merge la un salon de cosmetică, unde soția lui, Corina, se machiază pentru gală. În urma unui casting în familie, ea a fost desemnată eligibilă ca să îl însoțească. “A fost scandal mare acasă, Kasian, Rică (n.r. – băieții lor), aia mică «vreau și eu», că mi-a fost așa să întreb dacă pot să vin cu toată casa. Era și pentru ei ceva de neuitat”, spune Digudai.

„În fiecare an trebuie să te duci la premiile Gopo?”, îl întreabă Aleasa, fetița lor, de opt ani. „Nu, tată, ăsta e al doilea și ultimul. Nu mai am eu norocul ăsta, ăsta e un noroc la zece vieți”.

Anul trecut, tot datorită rolului din filmul „Soldații”, Digudai a fost invitat la Gala Gopo, să înmâneze premiul pentru cel mai bun film de debut lui Daniel Sandu, regizorul filmului „Un pas în urma serafimilor”.

Corina își amintește că în timp ce Digudai era pe scenă să acorde premiul, doi bărbați din spate care nu știau că ea e soția lui, au zis: „Ia, uite al dracu’ țigan, a ajuns la San Sebastian”.

„Îmi era frică să n-ajung prin ceva pușcării, Gherla, Poarta Albă. Acum, numai cu Monica Belluci, cu Schwarzeneger, nu mă gândeam eu…”. Pe cei doi actori, Digudai i-a văzut la Festivalul de la San Sebastian, de unde s-a întors cu unele dintre cele mai frumoase amintiri din viața lui.

„Îmi faci niște cartofi, Corina?”.

„Nu-ți fac nimic că mi-am făcut unghiile”.

„Face mamaie niște mici”.

„Da’ micii au usturoi”.

„Și ce dacă! Cine mă pupă?”.

Nu se vede pupat diseară pe scenă, cam asta e cota pariurilor, în coaforul cu tandrețe din Ploiești.

«E bine să râzi, să simți viața că trăiești, frate»

După salon, Corina o ia înainte spre casă și îi vine rândul lui Digudai la tratamentul cosmetic. Se întinde pe masa pe care se fac masaje și tratamente faciale, iar cosmeticiana îi pune o mască de argilă.

Digudai, fața necunoscută a premiilor Gopo: „Câștig eu în fața lui Horațiu Mălăele? Ăla e actor de 70 de ani. N-am eu nici școală, nici vacanță cât are ăla”

Digudai își îngrijește tenul

După ce îi pune o alta albă, se uită în oglindă. “Ia uite, sunt boss de boss”, se alintă el. “E bine să râzi, să simți viața că trăiești, frate”. La salon lasă 500 de lei.

Pentru că soția și-a uitat geanta când a plecat, mă roagă pe mine să o țin cât mergem pe stradă. “Ca să nu creadă lumea că sunt bulan (n.r. – gay)”. Deși în film a jucat rolul unui bărbat homosexual și spune că nu a avut și nu are prejudecăți față de gay, nu vrea să fie asociat cu unul din ei.

«Am dat 11 milioane pe costum, m-a nenorocit»

Acasă, mănâncă niște cartofi prăjiți, friptură de porc și micii promiși.

Silvia, mama lui Digudai, e renumită în comunitate că ghiceşte viitorul în cafea, aşa că o întreb dacă simte că băiatul ei o să câștige. „Numai Dumnezeu știe, dar el e norocos, ce-și pune în gând, reușește”.

Digudai și Corina bagă în portbagaj hainele și pantofii de gală. „Am dat 11 milioane de lei pe costum, m-a nenorocit. L-am luat pe cel mai ieftin, era și la 40, 50 de milioane costumul.”

Digudai, fața necunoscută a premiilor Gopo: „Câștig eu în fața lui Horațiu Mălăele? Ăla e actor de 70 de ani. N-am eu nici școală, nici vacanță cât are ăla”

Digudai își urcă costumul de 11 milioane în mașină

Organizatorii premiilor Gopo le-au oferit nominalizaților posibilitatea de a închiria gratis ţinute pentru gală, însă Digudai nu a înțeles bine mesajul în care se explica asta și i-a fost rușine să sune să se lămurească. „Mă fac numai palme”, zice când află că putea să scape de cheltuiala asta. Dar nu mai contează, râde și merge mai departe.

„100% câștigă”, zice un vecin care stă așezat pe o bordură.

„Ești nebună la cap”, îi spune el. „Cum să iau eu premiu înaintea la ăștia, mânca-ți-aș gura ta? Dacă erau alții mai necunoscuți, aveam speranțe, dar așa nici 1% nu sper.”

„Trebuie să câștigi tu ceva”, adaugă soția și cu pronosticul ăsta vag, dar întremător, pornesc spre București.

«Gata, Horațiu Mălăele, să vină și alții!»

Când cuplul ajunge în camera de hotel închiriată de organizatori, Digudai face mai întâi un tur al încăperii, în glumă. „Ia uite, Veto, câta mai plasma, ia uite, Veto, câta mai baia!”.

Când Digudai își face duș, Corina intră peste el râzând: „Ți-am adus nădragii. 11 milioane”.

Digudai, fața necunoscută a premiilor Gopo: „Câștig eu în fața lui Horațiu Mălăele? Ăla e actor de 70 de ani. N-am eu nici școală, nici vacanță cât are ăla”

Digudai se pregătește pentru cămașa nouă

După ce se dușează, bărbatul se îmbracă în straiele scumpe. „Să mor eu de nu mă simt băgat în sac cu cămașa asta”, răsuflă bărbatul masiv, cu zâmbet de copil, când își încheie ultimul nasture la cămașă.

„Să mor eu dacă nu era altceva dacă n-aveam burtă”, adaugă el. “Acolo e numai bere”, glumește Corina.

Râd când se ironizează unul pe celălalt, fără răutate. Același exercițiu de candoare pe care-l au și vorbesc despre această aventură unică în existența lor.

„Gata, Horațiu Mălăele, să vină și alții!”, zâmbește Digudai, omul care ajunge unde n-a visat că o să fie vreodată. Pleacă din hotel.

Digudai, fața necunoscută a premiilor Gopo: „Câștig eu în fața lui Horațiu Mălăele? Ăla e actor de 70 de ani. N-am eu nici școală, nici vacanță cât are ăla”

„Să mor eu de nu mă simt băgat în sac cu cămașa asta”

Alina Şerban: «Te iubește camera»

În fața hotelului, Digudai și Corina se întâlnesc cu Adi Schiop și regizoarea Ivana Mladenovic. Se îmbrățișează și merg pe jos spre Teatrul Național.

La recepția de dinainte de premii, în timp ce bea un pahar de vin alb, vin să îl felicite mai mulți artiști și artiste. „Te iubește camera!”, îi zice Alina Șerban, actriță și activistă romă. „Felicitări, ținem pumnii!”, „Să te văd pe scenă!”, îi zic alții.

Digudai nu îi cunoaște pe toți, dar zâmbește și le mulțumește. E sindromul vedetelor, te știu mai mulți oameni decât poți tu reține.

Digudai, fața necunoscută a premiilor Gopo: „Câștig eu în fața lui Horațiu Mălăele? Ăla e actor de 70 de ani. N-am eu nici școală, nici vacanță cât are ăla”

Digudai se pozează cu artiștii

Ada Solomon: «O să ne plictisim împreună și o să râdem împreună»

După ce urcă împreună cu soția, Adi Schiop și Ivana Mladenovic, pe covorul roșu întins pe scările Teatrului Național, Digudai se duce la mascota Gopo: “Hai să facem o poză cu Gopo! Dacă nu luăm premiu, să avem.”

Deși e nominalizat la o categorie importantă, nici un jurnalist nu îi ia vreun interviu.

În sala mare a TNB, Digudai se așază lângă Corina, Ivana și Adi, iar în spatele lui Digudai stă Ada Solomon, producătoarea filmului. „O să ne plictisim împreună și o să râdem împreună”, îi spune, zâmbind, lui Digudai.

Digudai, fața necunoscută a premiilor Gopo: „Câștig eu în fața lui Horațiu Mălăele? Ăla e actor de 70 de ani. N-am eu nici școală, nici vacanță cât are ăla”

Digudai se recunoaște în broșura festivalului

„O să ia Mălăele, fără discuții. Toate premiile o să meargă la «Moromeții 2». Pot să dau în scris”, spune Ada Solomon. „Dar e bine pentru Digudai că e aici. Singurul premiu pe care sunt șanse îl luăm e la debut, Ivana”.

«Soldații. Poveste din Ferentari» a luat premiul pentru cel mai bun debut

Când se anunţă că premiul pentru cel mai bun debut merge la „Soldații. Poveste din Ferentari”, Ivana Mladenovic, Adi Schiop, Digudai și Ada Solomon urcă pe scenă.

După ce le mulțumește lui Adi și Adei Solomon, Ivana încheie șirul recunoștințelor cu Digudai: „și lui Vasile Pavel-Digudai că a dedicat un an jumate pentru repetiții la acest film și a jucat în el.”

Digudai, fața necunoscută a premiilor Gopo: „Câștig eu în fața lui Horațiu Mălăele? Ăla e actor de 70 de ani. N-am eu nici școală, nici vacanță cât are ăla”

Distribuția filmului premiat

Digudai zâmbește precum copiii lui, are acel aer poznaș aproape indescifrabil, specific, de fapt, durilor, care a făcut-o pe regizoarea Ivana Mladenovic să-l aleagă pentru „Soldații”, deși inițial venise la casting doar ca șoferul tipului propus pentru rol.

Când urmează categoria „Cel mai bun actor”, Ada Solomon îl mângâie pe Digudai pe umăr. „Ai emoții?”, îl întreabă și încearcă să îl liniştească. „N-am, că știu că sunt mulți actori înaintea mea.”

Digudai, fața necunoscută a premiilor Gopo: „Câștig eu în fața lui Horațiu Mălăele? Ăla e actor de 70 de ani. N-am eu nici școală, nici vacanță cât are ăla”

Producătoarea Ada Solomon îl linișteste pe Digudai

Premiul merge la actorul Bogdan Dumitrache, cel care l-a interpretat pe Tudor, un tată care și-a pierdut fata, în filmul „Pororoca”. Digudai îl știa pe Bogdan de la San Sebastian, unde actorul primise același premiu ca la Gopo: cel mai bun actor.

«Oameni care ascultă manele ascunși»

„Dacă n-a luat Mălăele, frate, ce pretenții să am eu?”, se consolează Digudai la petrecerea de după gală.

La ultimul etaj al Teatrului Național se aude muzică, se bea și se discută filme.

Digudai se uită în jur, la lumea strălucitoare. La 39 de ani, cu școala vieții făcută în cartierul de romi Radu de la Afumați, el e soldatul zonei din Ploiești, ultima în clasamentul bunăstării și prima care are un reprezentant în seara de elită a  cinematografiei românești.

Când îl întreb cum i se pare faptul că unii artişti au ieșit din sală în momentul în care formația Kana Jambe impresariată de Dan Bursuc a cântat o manea, Digudai zice: „Ăștia sunt oameni care ascultă ascunși. Când beau un pahar, dansează, dar le e rușine să recunoască în public.”

Regizorul şi directorul interimar al Teatrului de Stat din Constanţa, Erwin Șimșensohn, îl felicită. „N-am știut cu ce actor joc, domne”, îi zice lui Digudai, referindu-se la ziua în care au interpretat amândoi câte un rol mic pentru următorul sezon din serialul „Umbre”. „Are un umor fabulos, ne-am distrat teribil”, îşi aminteşte Erwin.

Digudai, fața necunoscută a premiilor Gopo: „Câștig eu în fața lui Horațiu Mălăele? Ăla e actor de 70 de ani. N-am eu nici școală, nici vacanță cât are ăla”

Regizorul Erwin Șimșensohn îl felicită pe Digudai

„Aveți un firesc… ”, îi spune o doamnă pe care nu o cunoaște.

„Ce ai făcut tu acolo e într-un fel!”, îl felicită Alexandru Dumitru, cel care a creat sunetul filmului „Soldații”.

După ce Digudai îi povestește despre cei trei copii și nepoțica de 2 ani, Dumitru îi răspunde: “Eu aș putea să pariez că i-ai făcut mândri pe toți”.

Digudai, fața necunoscută a premiilor Gopo: „Câștig eu în fața lui Horațiu Mălăele? Ăla e actor de 70 de ani. N-am eu nici școală, nici vacanță cât are ăla”

Bucuros, alături de regizoarea Ivana Mladenovic

digudai-premiile-gopo-11Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 30

 
 

Google News Urmărește-ne pe Google News