Potrivit Executivului, printre participanţi s-au numărat membri din conducerea Amgen, Motorola Solutions, ExxonMobil, Oshkosh Defense, Parsons, Merck (MSD Pharma), UiPath, Textron/Bell şi AMRO.
În cadrul întrevederii, prim-ministrul român a subliniat importanţa parteneriatului transatlantic pentru prosperitatea şi securitatea economică a Europei şi a Statelor Unite ale Americii, evidenţiind faptul că întărirea acestei legături este unul dintre obiectivele Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.
De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a reafirmat dorinţa României de a consolida şi aprofunda dimensiunea economică a Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii. Au fost prezentate interlocutorilor măsurile adoptate de Guvernul României care au drept scop creşterea atractivităţii mediului de afaceri românesc şi a fost adresată invitaţia de a investi în ţara noastră.
Reprezentanţii companiilor americane au exprimat interesul de a efectua o vizită în România, în luna iunie 2019, ca urmare a prezentării de către premierul român a oportunităţilor pe care ţara noastră le oferă într-o serie de domenii, cum ar fi: sănătate, energie, cercetare şi inovare, tehnologia informaţiei, şi comunicaţii, informează sursa citată.
„Totodată, investitorii americani au apreciat măsurile luate de Guvernul României referitoare la creşterea bugetului destinat investiţiilor în sănătate şi infrastructură, precum şi la oportunităţile de creştere a industriei strategice de apărare. Dialogul constant între Guvernului României şi investitori a fost de asemenea menţionat în cadrul întrevederii, iar reprezentanţii companiilor prezenţi la discuţii au exprimat aprecierea faţă de participarea miniştrilor la forumurile de investiţii organizate de companiile americane. Discuţiile au vizat şi recentele modificări aduse legislaţiei privind Parteneriatul Public Privat, fiind evidenţiat faptul că aceasta include termeni contractuali extinşi şi permite o finanţare mai flexibilă, precum şi împărţirea beneficiilor şi riscurilor între partenerul public şi cel privat”, se arată în comunicat.
Un alt subiect dezbătut pe larg, în cadrul întrevederii a vizat succesele înregistrate de Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene în ceea ce priveşte o serie de dosare importante pentru dezvoltarea mediului de afaceri.
Nu în ultimul rând, premierul Viorica Dăncilă a mulţumit Statelor Unite pentru sprijinul acordat României pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, subliniind beneficiile pe care acest demers l-ar aduce pentru companiile americane ce dezvoltă afaceri în România.
Anul trecut, ambasadorul George Maior a fost audiat în comisia pentru controlul SRI, despre subiectele aduse în atenţie de fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate Horia Georgescu, cu referire la fostul şef al SRI, dar și acuzațiile pe care fostul colonel Daniel Dragomir le-a adus, după audierea în comisie.
Șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că va cere Ministerului de Externe retragerea acestuia din postul de ambasador la Washington.
„Eticheta care se predă tinerilor diplomați le impune acestora o sobrietate și reticență în a face declarații publice fără mandat. Acțiunile pe cont propriu ale diplomaților sunt un adevărat tabu, Dacă domnul ambasador nu a frecventat aceste cursuri, îi recomand să prindă din zbor elementele acestei arte”, spunea Tăriceanu.
Citeşte şi: