Foto: Vlad Chirea
Pârvulescu: „Va fi o întrebare simplă, care să ajungă la cel mai mai larg public cu putinţă”
UPDATE ora 16.50 Politologul Cristian Pârvulescu a declarat, marţi, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că discuţia a fost şi despre oportunitatea declanşării acestui referendum, deşi şeful statului este decis şi va anunţa în scurt timp întrebarea.
„Majoritatea celor prezenţi s-a pronunţat în favoarea referendumului. Ca urmare, preşedintele merge pe această idee, se simte întârit în poziţia pe care o avea deja”, a spus acesta, precizând că a înţeles care sunt riscurile, dar şi le asumă.
Potrivit lui Pârvulescu, preşedintele va anunţa întrebarea până în data de 4 aprilie.
„Există riscul să se organizeze două secţii de votare, pentru europarlamentare şi pentru referendum”, a mai spus Pârvulescu.
Acesta a mai spus că întrebarea la referendum va fi una simplă, deşi propunerile din partea societăţii civile au fost extrem de variante.
„Va fi o întrebare simplă, care să ajungă la cel mai mai larg public cu putinţă, pentru că trebuie să fim conştienţi, vorbim de un referendum consultativ, într-un moment politic delicat”, a mai spus Pârvulescu.
El a mai menţionat că, din discuţiile cu preşedintele, acesta preferă o întrebare simplă şi accesibilă. „Până la urmă, trebuei definită o tendinţă a electoratului şi nu rezolvată o problemă tehnică, care oricum nu stă la îndemâna cetăţeanului care merge la referendum şi nici nu obligă într-un fel Parlamentul”, a explicat politologul.
Elena Ghioc: „Există o concluzie şi aceea va fi că vom avea referendum pe tema Justiţie!”
Elena Ghioc, fondator al organizaţiei Iniţiativa România, a anunţat marţi că preşedintele Klaus Iohannis a transmis în cadrul întâlnirii cu reprezentanţi ai societăţii civile că referendumul pe tema Justiţiei va fi organizat pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.
„Există o concluzie şi aceea va fi că vom avea referendum pe tema Justiţiei, preşedintele Klaus Iohannis tocmai ne-a anunţat la întâlnirea de astăzi cu reprezentanţi ai societăţii civile. (…) Noi ne-am dus să solicităm demararea acestui referendum, am primit această veste bună că se va întâmpla (…) în ziua alegerilor europarlamentare, pe 26 mai 2019”, a afirmat Ghioc după consultările de la Palatul Cotroceni.
Ea a menţionat că printre argumentele invocate de preşedintele Iohannis în vederea convocării referendumului s-au numărat „atacurile continue la independenţa justiţiei”, a „luptei anticorupţie şi a valorilor statului de drept”.
„A spus că sunt nişte analize, nişte studii pe care le-a luat în calcul, că ţine cont de toate riscurile”, a adăugat ea.
Elena Ghioc a precizat că au existat şi organizaţii care au apreciat că referendumul nu ar fi oportun, invocând riscuri legate de cvorum sau dezavantajul organizării unei consultări populare în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare.
Poliţeanu: „I-am spus preşedintelui că într-adevăr există un risc de invalidare în caz că nu se îndeplineşte cvorumul de prezenţă la vot”
Mihai Poliţeanu, reprezentant al aceleiaşi organizaţii, a apreciat că o consultare populară ar fi „ultimul instrument semnificativ de luptă, pentru a opri tăvălugul împotriva justiţiei”. El a adăugat că referendumul va da „măsura în care românii doresc să meargă pe parcursul european început în 1989 sau să intrăm în ‘clubul select’ al Ungariei şi Poloniei”.
„I-am spus preşedintelui că într-adevăr există un risc de invalidare în caz că nu se îndeplineşte cvorumul de prezenţă la vot. Ceea ce este foarte clar este că dacă nu face nimic, rezultatul este foarte clar: într-o lună sau două, domnul Dragnea va ajunge la o sentinţă finală şi până atunci va da o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legislaţiei penale, astfel încât să i se albească dosarele. (…) Acel referendum (referitor la reducerea la 300 a numărului de parlamentari – n.r), la fel ca şi acest referendum, practic, marchează o linie de acţiune viitoare pentru puterea politică şi pentru CCR. A existat o decizie a CCR care a spus că orice revizuire constituţională de acum încolo trebuie să ţină seama de rezultatul referendumului din 2009”, a spus Mihai Poliţeanu.
El a mai precizat că propunerile de întrebări pentru referendum avansate de către Iniţativa România, alături de alte 21 de organizaţii civice din ţară, au vizat: majorarea pedepselor pentru infracţiunea de corupţie şi de serviciu, reluarea iniţiativei cetăţeneşti „Fără penali în funcţii publice” sau oprirea „tăvălugului de ordonanţe de urgenţă” pentru modificarea legislaţiei penale sau a legilor justiţiei.
Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au scris pe Facebook că au primit şi au acceptat invitaţia de a participa la consultările şefului statului cu privire la oportunitatea organizării unui referendum pe justiţie. Administraţia Prezidenţială a confirmat aceste consultări.
Este prima întâlnire a preşedintelui, pe această temă.
Miercuri, şeful statului se va întâlni cu reprezentanţii din Justiţie.
„Reprezentanții magistraților (asociații profesionale și instituții judiciare) sunt invitați să aibă o discuție cu Președintele țării pe tema reformei justiției și a referendumului pe justiție. Voi participa și eu la întâlnire. Aștept din partea prietenilor mei de pe FB propuneri, observații, sugestii ale temelor și măsurilor ce trebuie abordate”, a anunţat judecătorul Cristi Danileţ, pe Facebook.
Şeful statului doreşte să se consulte şi cu partidele, acestea urmând a fi invitate, cel mai probabil, la sfârşitul acestei săptămâni, la discuţii. El a afirma, recent, că doreşte să îi fie aproape, în acest demers, partidele din Opoziţie.
Preşedintele Klaus Iohannis explica, într-o dezbatere, că este nevoie de o analiză aprofundată, înainte de a lua decizia finală privind orgnizarea referendumului, pe 26 mai.
„Lucrăm deja intens la asta, analizăm datele, variantele, partea legală. Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai, când avem alegeri europarlamentare. Lăsaţi-mi o marjă, care se datorează nevoii unei analize aprofundate, unei discuţii aprofundate, fiindcă nu vreau să fac eu un referendum pentru ceva anume, dacă fac referendum atunci vreau să am parteneri nu numai partidele, probabil mai mult din Opoziţie, societatea civilă, românii care doresc să dea un semnal clar şi pentru asta pot să vă spun că, de o săptămână încoace, lucrăm foarte intens. I-am rugat pe cei din echipa mea să îmi propună mâine – poimâine un draft de agendă, care cu siguranţă va presupune o întâlnire şi cu câţiva reprezentanţi foarte hotărâţi din societatea civilă”, preciza şeful statului la dezbaterea „Preşedinte sau cetăţean/ om politic şi societate civilă”, organizată în cadrul Festivalului internaţional de film documentar şi drepturile omului de către Asociaţia One World România.