La nivelul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au fost inițiate demersuri pentru identificare ”colaboratorilor” companiilor de ridesharing, adică a șoferilor acestora, potrivit unui document prezentat de Profit.ro.
Atât Uber, cât și Taxify – care și-a schimbat recent denumirea în Bolt – susțin că activitățile lor sunt fiscalizate și că plătesc taxe în România.
Concurență neloială și taxe neplătite
Numai că taximetriștii, care au protestat de mai multe ori în ultimele luni împotriva ”pirateriei”, susțin că le este făcută concurență neloială.
Argumentele lor sunt următoarele:
- șoferii și companiile respective nu plătesc taxe de autorizare
- nu au licențe de transport persoane
- asigurările RCA sunt ”pe persoană fizică”, nu de transportator, deci mai ieftine
- companiile nu plătesc TVA și impozit pe profitul generat de comisioanele încasate din cauză că își transferă banii în alte țări, precum Olanda.
Pe lângă Uber și Taxify, în domeniul transportului alternativ mai activează și BlaBlaCar, GetPony și aplicațiile Clever Taxi și Star Taxi.
Sintagma buclucasă
Guvernul a promis transportatorilor și taximetriștilor că va modifica prin ordonanță de urgență legislația, astfel încât să fie eliminată din legea taximetriei sintagma ”în mod repetat”.
Potrivit legii, sunt pasibili de amendă cei care prestează ”în mod repetat” servicii de taximetrie. Poliția a amendat de-a lungul timpului taximetriști din alte localități care prestează activități de transport în București, dar aceste sancțiuni au fost, de regulă, eliminate în instanță. Problema o constituie faptul că nu se poate demonstra că activitatea este făcută ”în mod repetat”.
Ca urmare, dacă aceasta va fi eliminată din lege, orice activitate de transport persoane care nu este realizată de șoferi autorizați va putea fi sancționată, fie că este vorba de ”pirați”, fie de șoferii companiilor de transport alternativ.
În proiectul de ordonanță se arată că „este interzis transportul public, contra cost, de persoane cu un autoturism, fără a deține pentru asta, după caz, autorizație taxi valabilă sau copie conformă valabilă”.
Șoferii prinși vor putea fi amendați cu sume între 1.000 și 5.000 de lei.