Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, Ministerul Apărării anunța suspendarea licitației care se derula de aproape un an pentru achiziționarea corvetelor.
„Vineri, 11 ianuarie 2019, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, responsabil cu derularea procedurii de achiziţie aferentă Programului de înzestrare esențial «Corvetă multifuncțională», a prezentat ministrului apărării naţionale un raport de informare cu privire la acest subiect.
Astfel, secretarul de stat a adus la cunoştinţă faptul că Departamentul pentru Armamente, prin semnătura sa, a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esențial «Corvetă multifuncțională».” arăta Newsweek.
Nu au existat la acel moment explicații oficiale despre anularea licitației, în ciuda celei mai bune oferte făcute de Naval Grup. A aproape trei luni de la descalificarea companiei de cursa de înzestrare a Armatei Române, au apărut și posibilele explicații care ar putea să afecteze „siguranța națională”, după cum spuneau oficialii din apărare: un uriaș scandal de corupție și suspiciuni de asasinare a unui personaj incomod, potrivit Ziua News.
Ce spune ministrul apărării
Însă, potrivit ministrului apărării, Gabriel Leș, suspendarea licitației ar putea fi ridicată, a spus acesta într-un interviu pentru Defense România.
Leș a vorbit despre decizia ce urmează să fie luată de către procurorii militari în ceea ce privește deschiderea unui dosar penal în acest caz. „A fost o procedură care s-a derulat anul trecut. S-a finalizat, dar cu câteva aspecte pe care aș vrea să le precizez, de exemplu o sesizare a secretatului de stat de la Departamentul pentru Armamente, pentru anumite chestiuni cu iz penal, cu o contestare în contencios administrativ a HG care reglementa întreaga procedură, motiv pentru care nu am reuşit să luăm o decizie până acum pe aceste corvete, pentru că-ți puneai întrebarea logic: dacă apare ceva penal și, doi, dacă o instanță de judecată vine și-ți anulează Hotărârea de Guvern care reglementează tocmai procedura în sine.” Ministrul Apărării speră ca licitația să fie doar „suspendată”, pe timpul anchetei procurorilor.
Corupție și posibilă crimă
Firma favorită, Naval Grup, a trecut insă în 2017 printr-un uriaș scandal de corupție. Mai precis, „distribuirea” unor „comisioane” către conducerea de stat a Malaeziei într-o afacere legată de două submarine Scorpene. Și în urma acestei mite la nivel de stat a rezultat un omor, investigat de procurori. Mai mult, unul din avocații Naval Grup s-ar fi sinucis în condiții suspecte.
Potrivit defenseindustrydaily.com, în august 2017, un consilier al fostului premier al Malaeziei Najib Razak, a fost pus sub acuzare de autoritățile franceze în dosarul privind livrarea a două submarine Scorpene. Acuzatul, Razak Baginda, a negat orice legătură cu vreo acțiune de corupție în privința tranzacției între ministerul Apărării din Malaezia și firma Naval Group (fostă DCN Shipyard). În iunie 2002, guvernul Malaeziei semnează un contract de un miliard de euro cu firma Armaris (care între timp a devenit DCNS, iar mai apoi Naval) și șantierul spaniol Izar (acum denumit Navantia) pentru livrarea de două submarine performante SSK Scorpenes. Comisioanale în acest caz se ridică la suma de 114 de milioane de euro, după cum a dezvăluit presa și mai apoi și în rechizitoriul procurorilor. În anchetă apare și faptul că o femeie, translator în afacere pentru parti, Altantuya Shaariibuu, a fost răpită printr-o acțiune de tip mafiot și găsită mai apoi asasinată. Aceasta ar fi fost omorâtă, la ordinul lui Abdul Razak Baginda, după ce și-a cerut „partea” la unele comisioane, în valoare de 500.000 de euro. Mai mult, unul dintre avocații Naval Group, Olivier Metzner, s-a sinucis în condiții deosebit de suspecte în martie 2013.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro