„Am venit să audiez, nu să fiu audiat. Mi-am audiat niște ascultări, făcute într-un dosar din 2013, înregistrări pe care le consider nejustificate. Mi-am rememorat clipe plăcute din relațiile cu prietenii și persoanele dragi, am constatat că am o voce prezentabilă”, a spus Sârbu, potrivit Mediafax.
Patronul Mediafax a mai spus că interceptările au fost făcute într-un dosar, închis între timp, în care a fost chemat în anul 2013 şi care viza Realitatea TV.
„Se pare că eram considerat un fel de cumpărător al postului Realitatea. Dosarul s-a închis aici, s-a dus în altă parte. E pentru prima oară când le ascult, eu nu am ce să le reproşez procurorilor, eu am venit să aud aceste ascultări şi dacă voi considera că sunt făcute nejustificat, voi încerca să iau măsuri în ceea ce mă priveşte şi să-mi apăr drepturile”, a mai declarat acesta.
Adrian Sârbu a mai fost audiat la DNA în ianuarie 2016, în dosarul creditelor frauduloase luate de la BRD în care sunt vizați și Remus Truică, Sorin Roșca Stănescu și Elena Udrea, precum și alte persoane, conform dcnews.
Procurorii DNA susțin că, la sfârșitul anului 2007, la nivelul conducerii executive a BRD a fost inițiat și constituit un grup infracțional organizat în scopul acordării de credite, cu încălcarea normelor de creditare, atât cele interne, cât și cele emise de BNR, unor persoane fizice și/sau societăți comerciale, activitatea infracțională concretizându-se în obținerea unor importante sume de bani din săvârșirea subsecventă a unor infracțiuni de înșelăciune.
Astfel, Adrian Sârbu ar fi luat patru milioane de euro pentru care a garantat cu contractul său de muncă de la CME, iar Sorin Roşca Stănescu ar fi împrumutat trei milioane de euro. Acesta ar fi garantat împrumutul cu o proprietate supraevaluată.
Cei doi nu şi-au plătit ratele, iar când banca a încercat să execute garanţiile, a observat că valoarea acestora este mult mai mică decât creditul.
Un alt ”client de top”: Remus Truică, fostul şef de cabinet al lui Adrian Năstase. Acesta ar fi luat mai multe credite de la BRD, atât în numele său, cât şi al unor cunoscuţi (de exemplu şoferul său) şi nu le-a mai restituit.
La fel, garanţiile erau mult mai mici decât valoarea împrumutului. Scandalul a izbucnit în 2012, când procurorii DIICOT au cerut arestarea a 12 persoane implicate în fraudarea a 85 de milioane de euro. Ei susţin că directorii BRD Unirea şi Dorobanţi, Adrian Martiş şi Andrei Nanu, arestaţi preventiv atunci, au coordonat întreaga reţea.
Prejudiciul cauzat BRD se ridică la aproximativ 43,5 milioane de euro.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Citește și:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro