Ordinul de sănătate publică prevede că vaccinarea contra rujeolei devine obligatorie în cazul locuitorilor din zonele afectate din Brooklyn, iar persoanele care nu se vaccinează sunt pasibile de amendă, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă primarul Bill de Blasio, potrivit Agerpres.
În zona afectată din Williamsburg, Brooklyn, trăieşte o comunitate de evrei ortodocşi. Biroul primarului oraşului New York a precizat că aceste persoane au fost informate atât în limba engleză cât şi în idiş.
Începând din luna octombrie 2018 au fost înregistrate aproximativ 300 de cazuri de rujeolă. În 2017, au fost consemnate doar două cazuri de rujeolă.
Instituţia primarului a indicat că în mare parte vina pentru această situaţie aparţine campaniilor internaţionale care discreditează siguranţa vaccinării – aşa-numita mişcare anti-vaccinare, care a câştigat teren pe teritoriul Statelor Unite.
”Este crucial ca oamenii să înţeleagă faptul că vaccinul contra rujeolei funcţionează – este sigur, este eficient, este testat în timp”, a spus Blasio.
Edilul a avertizat de asemenea asupra pericolului reprezentat de practica abordată de unii dintre părinţi care îşi expun copiii la rujeolă în încercarea de a le oferi acestora imunitate în faţa acestei boli.
România este pe penultimul loc în Uniunea Europeană ca rată de acoperire cu prima doză de vaccin împotriva rujeolei (86%), în timp ce Italia este pe ultimul loc, cu 85%. Ungaria are o rată de acoperire de 99%, iar media europeană este de 93,5%.
În România au fost raportate, de la declararea epidemiei de rujeolă, în urmă cu doi ani și jumătate, 16.293 cazuri de rujeolă, dintre care 62 de decese – cea mai gravă epidemie de rujeolă de pe continent.
Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Potrivit medicilor, din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare.
Foto: 123rf.com