UPDATE ora 11.00: Curtea Constituțională a amânat dezbaterea pe completurile de trei judecători pentru 19 aprilie.
UPDATE 11 aprilie, ora 8.00: Curtea Constituţională a României (CCR) reia dezbaterile, de la ora 10.00, asupra conflictului juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie.
CCR a stabilit acest termen având în vedere că judecătorul raportor pe această speţă urmează să se interneze pentru o intervenţie chirurgicală, notează Mediafax.
UPDATE ora 12:50: Judecătorii CCR au amânat pentru joi, ora 10.00 pronunțarea în cazul conflictului juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupție, scrie G4media citând surse.
UPDATE ora 11.30 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a refuzat să constituie completuri specializate, aşa cum prevedea Legea 78/2000, a afirmat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, în faţa plenului Curţii Constituţionale a României, care discută sesizarea în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională între Instanţa supremă şi Parlament.
În opinia sa, sunt îndeplinite „condiţiile de formă şi de fond” privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională în acest caz.
„Există o situaţie conflictuală între Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parlament, generată de (…) către cea dintâi. (…) Conflictul este evident”, a spus Iordache, adăugând că prin refuzul de a constitui completurile specializate ÎCCJ „se situează în afara legii”.
„A greşi e omeneşte, a persista în greşeală e foarte grav. Eu înţeleg că în momentul în care am aderat la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului ne-am grăbit cumva şi nu ne-am asigurat, dar respectarea drepturilor omului… sunt chestiuni fundamentale. (…) Invocăm faptul că toţi judecătorii Înaltei Curţi sunt oameni foarte bine pregătiţi, dar invocăm faptul că de-a lungul timpului Înalta Curte (…) trebuia măcar o dată, într-un an, să stabilească un număr de completuri specializate. (…) Trebuia să existe o astfel de decizie, fie a preşedintelui, fie a colegiului (Colegiul de conducere – n.r.). Nu există o astfel de decizie. Încălcarea legii, din punctul nostru de vedere, este foarte gravă”, a mai spus Iordache.
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, consideră că vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a formulat sesizarea în cazul completurilor specializate cu încălcarea voinţei Curţii Constituţionale a României, care a stabilit anterior, cu referire la funcţia de prim-ministru, că atribuţiile constituţionale nu pot fi delegate.
„Această sesizare a fost făcută cu încălcarea voinţei Curţii Constituţionale, care prin decizia numărul 538 din 2018 (…), a statuat că atribuţiile constituţionale ale prim-ministrului, întemeiate pe ideea de reprezentare a Guvernului, nu pot fi delegate. Nu văd niciun argument pentru care prim-ministrul, în calitate de reprezentant al Guvernului, nu îşi poate delega atribuţiile constituţionale, iar preşedintele Camerei Deputaţilor, în calitate de reprezentant al Camerei Deputaţilor, poate face o asemenea delegare”, a spus Cristina Tarcea miercuri în faţa plenului CCR, care discută sesizarea în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională între Instanţa Supremă şi Parlament.
Apărătorii lui Liviu Dragnea și cei care o reprezintă în instanță pe fosta directoare DGASPC Teleorman au depus la Înalta Curte de Casație și Justiție cereri prin care susțin că decizia a fost pronunțată în primă instanță de un complet nelegal.
Mai mult, aceștia cer rejudecarea dosarului de către un complet de trei judecători, specializat pe fapte de corupție.
În perioada în care liderul PSD şi-a delegat atribuţiile de şef al Camerei Deputaţilor, vicepreşedintele Florin Iordache a sesizat Curtea Constituţională privind un conflict între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completurilor specializate în corupţie.
Ce spunea Victor Ponta: Sesizarea depusă de Florin Iordache a fost scrisă de un judecător CCR, ”îi va rezolva problema lui Dragnea”
Victor Ponta, președintele Pro România, afirma, într-o conferință de presă că e convins că CCR ”îi va rezolva problema lui Dragnea pe 10 aprilie”, adică va cere rejudecarea tuturor proceselor judecate de completurile de trei judecători de la Înalta Curte în ultimii ani.
Ponta a mai spus că sesizarea depusă de Florin Iordache la Curtea Constituțională a fost scrisă de un judecător CCR: ”Doar nu a scris Iordache sesizarea, a scris-o un judecător de la CCR și a semnat-o Iordache”.