Şeful statului arată în cererea de reexaminare că se impune reanalizarea legii supuse reexaminării, prin corelare cu proiectele de acte normative aflate pe agenda Parlamentului, astfel încât să fie adoptată o reglementare unitară.
Preşedintele Iohannis consideră că procedurile legislative aflate în derulare cu privire la aceste ordonanţe reprezintă cel mai potrivit context pentru Parlament de a-şi aduce la îndeplinire obligaţiile în conformitate cu Constituţia.
El menţionează că în ceea ce priveşte Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, atât prin ultimul raport MCV, cât şi prin opiniile Comisiei de la Veneţia pronunţate cu privire la modificările aduse legilor Justiţiei, au fost formulate ample observaţii ce privesc înfiinţarea, dar şi modul de funcţionare a acestei secţii şi consideră că aceste documente ale organismelor europene, inclusiv rapoartele GRECO, nu pot fi ignorate de Parlament.
Ordonanţa privind operaţionalizarea secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor a fost adoptată de Guvern în data de 10 octombrie 2018.
„Legea 207 prevede înființarea acelei mult discutate sectii speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Se mai prevede ca în 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, secția trebuie operationalizată, adica să funcționeze. Mai e o perioadă scurtă de timp și la nivelul CSM nu au fost demarate procedurile pentru operationalizarea sectiei. Am considerat necesar promovarea acestei OUG pentru faptul că la data de 23 octombrie DNA nu mai are competența, potrivit legii, să investigheze acele fapte, iar sectia nou infiintata pe hartie, nefiind operationalizata, nu poate sa le preia si sa continue activitatea de urmarire penală. S-ar crea un blocaj, pentru că, pe de o parte, DNA își pierde competența cu privire la faptele posibile comise de către subiecții calificați enunțati, iar, pe de altă parte, secția nu ar deveni operaționala”, a declarat Tudorel Toader, la Palatul Victoria.
În decembrie 2018, PNL şi USR au sesizat CCR în privinţa Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.
Curtea Constituţională a României a respins sesizarea PNL şi USR, stabilind că actul normativ este constituţional.