Premierul Viorica Dăncilă a trimis la Palatul Cotroceni trei propuneri de miniştri: Eugen Nicolicea, la Justiţie, Oana Florea, la Fonduri Europene şi Tit Liviu Brăiloiu, la relaţia cu românii de pretutindeni.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat deja că la începutul săptămânii, în urma unei analize, îşi va spune opinia sa în privinţa remanierii.
„De regulă, o remaniere se face pentru a face Guvernul mai eficient. Prima impresie e că această remaniere se face pentru ca lucrurile să meagă mai prost. Se vrea reluarea atacului pesedist asupra justiției”, a spus preşedintele, săptămâna trecută.
Preşedintele poate anunţa că nu acceptă propunerile premierului, astfel că şefa Executivului trebuie să vină cu alte propuneri. Asta înseamnă o nouă şedinţă a Comitetului Executiv Naţional şi o nouă decizie a conducerii PSD.
PSD, plan B: Restructurarea Guvernului, prin votul Parlamentului. Marţi şi miercuri, audieri şi vot în Legislativ
Partidul Social Democrat a transmis, deja, pe surse, că va aştepta până cel târziu luni ca preşedintele Klaus Iohannis să semneze propunerile de miniştri pentru Justiţie, Fondurile Europene şi Ministerul pentru relaţia cu românii de pretutindeni.
În caz contrar, formaţiunea ia în calcul o restructurare guvernamentală, iar noul Guvern va trece prin votul Parlamentului. PSD mizează pe faptul că are deocamdată majoritate în Parlament: 140 de voturi, iar pentru a trece Guvernul, are nevoie de majoritate simplă de 233 de voturi.
PSD şi ALDE ar mai putea primi voturi de la parlamentarii minorităţilor naţionale. UDMR, în schimb, cu cei 30 de aleşi, nu va susţine o restrcuturare a Guvernului, a anunţat Kelemen Hunor.
De ce se grăbeşte PSD? Momentul este înca favorabil unei vot în Parlament. În funcţie de rezultatul alegerilor europarlamentare, PSD ar putea pierde majoritatea. De altfel, Mihai Tudose, de la Pro România a anunţat deja că va demara discuţiile, cu partidele din Opoziţie, pentru o moţiune de cenzură, şi ulterior un guvern de uniune naţională.
Opoziţia mizează pe un eşec al PSD la europarlamentare, care ar putea să pună în pericol şi scaunul lui Liviu Dragnea, în fruntea partidului, pentru că urmează alegerile prezidenţiale, cu miză mult mai mare, pentru clasa politică.
De aceea, calculul PSD este să treacă cât mai repede restrcuturarea. Marţi, ar urma să aibă loc audierile miniştrilor, iar miercuri, votul în plenul comun al celor două Camere.
Preşedintele anunţă întrebarea la referendumul din 26 mai, pe Justiţie
Cel târziu pe 25 aprilie, şeful statului va emite decretul care va cuprinde întrebarea la referendumul pe Justiţie, convocat deja pentru data de 26 mai, în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare.
Plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților a votat, miercurea trecută, scrisoarea președintelui Klaus Iohannis cu privire la consultarea Parlamentului pentru organizarea referendumului pe Justiție, pe 26 mai, cu cele două teme noi.
Raportul comisiilor juridice, despre care Florin Iordache spusese că este favorabil fără „intervenţii”, a apărut public abia în momentul în care a început şedinţa de plen. În document, PSD a inserat câteva comentarii, referitoare la iniţiativa preşedintelui. După un prim vot, PSD a revenit şi a cerut un nou vot, cu eliminarea recomandării.
Pe 4 aprilie, Klaus Iohannis a anunţat cele două teme pentru referendumul din 26 mai. Șeful statului a precizat că temele transmise Legislativului sunt de interes național. Temele referendumului pe Justiție sunt: interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţiei şi interzicerea ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe.
Citeşte şi: Pe urmele tatălui. Leo Iorga jr s-a lansat ca solist, în timp ce Leo Iorga senior e la tratament în Germania