Cum se face ciorba de burtă

Unul dintre secretele rețetei de ciorbă de burtă este pregătirea burții, ingredientul principal. Burta trebuie foarte bine curățată, spălată în mai multe ape, rasă cu sare și fiartă. Este recomandat ca burta pentru ciorbă să fie pusă în prealabil într-un vas în care s-a dizolvat o lingură de bicarbonat de sodiu și lăsată acolo pentru 2-3 ore. Ulterior, carnea trebuie foarte bine limpezită și pusă la fiert timp de 3 ore.

Ciorbă de burtă (Foto: Pixabay)Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Ce se pune în ciorba de burtă – rețetă tradițională

Ingrediente pentru ciorbă de burtă:

  • 3 cepe;
  • 3 morcovi;
  • 1 usturoi;
  • 2 kg burtă prefiartă;
  • 1 țelină;
  • 1 kg oase de vită;
  • 4 ouă;
  • 2 rădăcini de pătrunjel;
  • Sare și piper după gust;
  • 500 g smântână;
  • Foi de dafin;
  • Oțet după gust.

Cum să faci ciorbă de burtă cu smântână – rețetă tradițională

Mod de preparare ciorbă de burtă

Într-un vas mare se pun 4,5 litri de apă la fiert. Se lasă apa până ajunge în punctul de fierbere, după care se adaugă oasele de vită și se spumează supa de câte ori este nevoie. Totul trebuie lăsat la fiert pentru aproximativ o oră, la foc mic.

La aproape 20 de ani de la trecerea la „leul greu”, românii încă vorbesc în „milioane”. Specialist: „La francezi a durat mai mult decât la noi trecerea la noul franc”
Recomandări
La aproape 20 de ani de la trecerea la „leul greu”, românii încă vorbesc în „milioane”. Specialist: „La francezi a durat mai mult decât la noi trecerea la noul franc”

Între timp se spală și se curăță legumele, se taie în sferturi și se adaugă în supă să fiarbă împreună cu oasele.

Când legumele încep să fiarbă se adaugă și burta tăiată fideluță, care a fost în prealabil fiartă. Acum se adaugă și câteva frunze de dafin și boabe de piper și se lasă totul să fiarbă, la foc mic, pentru încă o oră ori până când burta este foarte bine fiartă.

Acum, când carnea este bine fiartă, se oprește focul, se scot oasele de vită din supă, iar cu o strecurătoare se scoate burta și legumele fierte.

Supa rămasă se trece de câteva ori printr-o sită pentru a te asigura că rămâne perfect limpede.

Acum, se aleg câteva bucățele din legumele fierte și se adaugă din nou în supă împreună cu burta tăiată fideluțe.

Carnea de pe oasele fierte se curăță și ea de pe os, se taie cubulețe și se adaugă în ciorbă.

Restul de legume fierte se pasează într-un blender, iar piureul obținut se pune în ciorbă.

Acum, ciorba de burtă se pune din nou la fiert, până ce dă în clocot.

Usturoiul se curăță și se pisează bine, se pune într-un bol peste care se adaugă câteva polonice din zeama fierbinte de pe foc. Când usturoiul este bine încorporat, se adaugă mujdeiul obținut în ciorbă.

O dronă rusească a intrat în spațiul aerian al României: două aeronave F-16 au fost ridicate de la sol. „Probabilitate de impact” lângă Periprava
Recomandări
O dronă rusească a intrat în spațiul aerian al României: două aeronave F-16 au fost ridicate de la sol. „Probabilitate de impact” lângă Periprava

Urmează și ultimul pas din rețeta de ciorbă de burtă. Se sparg cele patru ouă și se amestecă cu smântâna. Peste ele se adaugă zeamă fierbinte, dar se amestecă în tot acest timp pentru a nu se forma cocoloașe.

Când amestecul a obținut consistența dorită, totul se toarnă în vasul cu ciorbă de burtă și se amestecă repede cu polonicul.

Ciorbă de burtă - rețetă tradițională
Ciorbă de burtă – rețetă tradițională

Rețeta de ciorbă de burtă cu smântână este gata. Se servește caldă și se completează cu oțet după gust, dar și verdeață proaspătă.

Ciorbă de burtă – reţetă ardelenească

Ingrediente

  • 1 kg burtă de vită prefiartă
  •  5 L apă
  •  4 picioare de porc medii/ 1 rasol mediu
  •  2 cepe medii
  •  1 ardei gras
  •  250 ml smântână
  •  1 căpățână de usturoi
  •  2-4 linguri oțet
  •  2-3 ouă
  •  sare și piper după gust

Mod de preparare

Diferenţa dintre ciorbă de burtă ardelenească și ciorba de burtă tradițională este adăugarea rasolului sau/și picioarelor de porc.

Se spală și curăță bine rasolul sau/și picioarele de porc. Se pun la fiert, iar când încep să fiarbă, se îndepărtează spuma formată cu o spumieră.

„A existat un risc real”, în toamna lui 2022, ca Rusia să folosească arme nucleare în Ucraina, spune șeful CIA. Cum au acționat SUA
Recomandări
„A existat un risc real”, în toamna lui 2022, ca Rusia să folosească arme nucleare în Ucraina, spune șeful CIA. Cum au acționat SUA

Între timp. se curăță legumele și se pune, separat, la fiert, burta cu puțin oțet. Burta trebuie lăsată să dea în clocot, apoi se adaugă legumele peste rasolul sau/și picioarele de porc și se lasă la fiert în continuare până când carnea se desprinde singură de pe oase.

Se scot bucățile de carne și se lasă la răcit. Când s-au răcit îndeajuns, sunt tăiate bucățele și puse înapoi în oală cu legumele. Aici se adaugă și burta și eventual apă, dacă este nevoie. Ciorba mai trebuie lăsată pe foc până când burta este foarte bine fiartă.

Între timp, se curăță usturoiul şi se zdrobește. Usturoiul trebuie frecat cu sare ca pentru mujdei (până se obţine o pastă albicioasă, adică). Separat se bat ouăle cu un vârf de sare și vreo 3 linguri de smântână.

Se adaugă în ciorbă ouăle bătute și jumătate din crema de usturoi. Ciorba se acrește cu oțet, după gust.

Ciorbă de burtă ardelenească se servește fierbinte, alături de restul cremei de usturoi, smântână, oțet și ardei iute. Sursa: reţete.unica.ro

Cum se drege ciorba de burtă

Dacă urmezi cu atenție rețeta de mai sus nu vei avea o ciorbă de burtă “brânzită” sau “tăiată“ așa cum mai este cunoscut termenul de ciorbă de burtă cocoloașe. Se obține acest aspect atunci când smântâna este rece, direct de la frigider sau când smântâna este pusă direct în ciorba fierbinte, fără să mai fie trecută în prealabil printr-un bol cu ouăle și supa fierbinte.

Însă, în cazul în care observi că ciorba de burtă nu are aspectul dorit, poți încerca să:

  • Strecori toate legumele împreună cu burta și le pui într-o altă apă la fiert. Urmezi din nou tot procesul de pregătire;
  • Amesteci toată ciorba de burtă cu un mixer la putere maximă și mai adaugi smântână până când obții consistența dorită.

Ce verdeață se pune în ciorba de burtă

Rețeta tradițională de ciorbă de burtă nu conține niciun fel de verdeață. Se face doar cu ingredientele de mai sus.

Există, însă, și adaptări ale ciorbei de burtă în care se poate adăuga verdeață. În primul rând, în apa în care se fierbe burta, se pot adăuga frunze de dafin. Acestea vor ajuta la aromatizarea apei și inclusiv a burții.

De asemenea, se adaugă frunze de pătrunjel la final, pentru ornat.

Câte calorii are ciorba de burtă

  • Calorii: 380
  • Proteine: 19.6
  • Lipide: 30
  • Carbohidrati: 7.5
  • Fibre: 0.8

Vă dorim poftă bună!

Google News Urmărește-ne pe Google News

O dronă rusească a invadat spațiul aerian al României. Armata a avut rol de spectator. Ar fi căzut bucăți la Periprava
Știrileprotv.ro
O dronă rusească a invadat spațiul aerian al României. Armata a avut rol de spectator. Ar fi căzut bucăți la Periprava
Poză de colecție! Cum arăta Loredana Groza înainte să devină celebră! Wow!
Viva.ro
Poză de colecție! Cum arăta Loredana Groza înainte să devină celebră! Wow!
Nicole Kidman, decolteu abisal pe covorul roșu. Rochia „obraznică” a trădat-o, însă
Libertateapentrufemei.ro
Nicole Kidman, decolteu abisal pe covorul roșu. Rochia „obraznică” a trădat-o, însă
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-ți iasă așa cum îl făcea bunica. Rețeta originală, de pe vremuri. E bun de te lingi pe degete
FANATIK.RO
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-ți iasă așa cum îl făcea bunica. Rețeta originală, de pe vremuri. E bun de te lingi pe degete
Bellu și Bitang, revenire istorică? » „Avem nevoie de ei. Degeaba ajută din umbră”
GSP.RO
Bellu și Bitang, revenire istorică? » „Avem nevoie de ei. Degeaba ajută din umbră”
Satul superb din România în care locuiesc huțulii. Unii spun că este Paradisul pe Pământ, farmecul lui e unic și au început să apară și pensiunile aici
FANATIK.RO
Satul superb din România în care locuiesc huțulii. Unii spun că este Paradisul pe Pământ, farmecul lui e unic și au început să apară și pensiunile aici
Rochia de mireasă a unei românce a devenit virală pe TikTok! 30.000 de oameni au reacționat când au văzut-o! FOTO
Unica.ro
Rochia de mireasă a unei românce a devenit virală pe TikTok! 30.000 de oameni au reacționat când au văzut-o! FOTO
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Orangesport.ro
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Cât costă un buchet de flori pentru început de an şcolar. Cele mai cumpărate, hortensiile şi trandafirii
Observatornews.ro
Cât costă un buchet de flori pentru început de an şcolar. Cele mai cumpărate, hortensiile şi trandafirii
Horoscop 8 septembrie 2024. Berbecii au o ocazie neprețuită de a trage concluzii înțelepte pe baza experiențelor din ultima perioadă
HOROSCOP
Horoscop 8 septembrie 2024. Berbecii au o ocazie neprețuită de a trage concluzii înțelepte pe baza experiențelor din ultima perioadă

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI