- Premierul Fumio Kishida și-a anulat o vizită în Asia Centrală, în timp ce magazinele se confruntă deja cu imposibilitatea de a vinde anumite bunuri de larg consum.
Agenția de presă Reuters, citată Agerpres, a trecut în revistă riscurile a ceea ce ar putea fi cel mai mare dezastru natural din istoria modernă a Japoniei, care a provocat o panică imensă în această țară din estul Asiei.
Un posibil dezastru provocat de un megacutremur şi de un tsunami în Nankai Trough, un „jgheab” de pe fundul oceanului, ar putea provoca moartea a sute de mii de persoane şi pagube estimate la un trilion de dolari, notează Reuters.
Ce înseamnă noul risc de megacutremur?
Situată pe „Cercul de Foc” al Pacificului, o zonă cu o puternică activitate seismică, Japonia este una dintre ţările cele mai predispuse la cutremure. În 2011, peste 15.000 de japonezi au murit în urma unui cutremur cu magnitudinea 9,0 produs în nord-estul țării, care a declanşat un tsunami şi a dus la topirea a trei reactoare la o centrală nucleară. Acest arhipelag, locuit de aproximativ 125 de milioane de oameni, experimentează în jur de 1.500 de seisme pe an, majoritatea de magnitudini mici.
Naoshi Hirata, şeful unui organism consultativ al Agenţiei Meteorologice Japoneze (JMA), a declarat că probabilitatea de producere a unui seism major de-a lungul Nankai Trough după cutremurul de joi cu magnitudinea 7,1 a crescut „de câteva ori”. Seismele cu o magnitudine mai mare de 8 sunt considerate megacutremure, notează Reuters.
Japonia estimează că următorul megacutremur apărut din zona de subducție Nankai Trough ar putea ajunge chiar până la magnitudinea 9,1.
Profesorul Naoshi Hirata, de la Universitatea din Tokyo, a declarat într-o conferinţă de presă că locuitorii din zonele care ar fi afectate de un astfel de dezastru ar trebui să-şi revizuiască procedurile de evacuare şi să rămână vigilenţi timp de o săptămână.
De ce Nankai Trough este zonă importantă când vorbim de cutremure?
Întinzându-se pe circa 900 de kilometri, Nankai Trough se află în largul coastei de sud-vest a Pacificului, unde Placa Filipinelor se ciocneşte cu cea Eurasiatică. Tensiunile tectonice acumulate în această zonă pot provoca un megacutremur aproximativ o dată la 100-150 de ani.
Guvernul japonez estimase anterior că există o probabilitate de 70-80 la sută pentru producerea unui cutremur cu magnitudinea 8 sau 9 undeva de-a lungul Nankai Trough în următorii 30 de ani.
Magnitudinea unui seism este legată de lungimea faliei pe care are loc, potrivit Serviciului de Prospectare Geologică al SUA (USGS). Cel mai mare cutremur înregistrat vreodată – pe 22 mai 1960, în Chile – a avut magnitudinea 9,5 şi s-a produs pe o falie de aproape 1.609 de kilometri lungime, explică Reuters.
Potenţialele daune cauzate de un megacutremur şi de un tsunami în Nankai Trough
Tsunamiuri de până la 30 de metri ar putea ajunge pe coastele Japoniei de la Pacific în câteva minute după un megacutremur, în funcţie de epicentrul acestuia şi de situaţia mareelor.
Împreună cu alunecările de teren şi incendiile, dezastrul ar putea cauza moartea a până la 323.000 de persoane şi distrugerea a 2,38 milioane de clădiri, forţând aproape 10 milioane de supravieţuitori să părăsească zonele afectate.
Daunele economice ar putea ajunge până la 220 de trilioane de yeni (1,5 trilioane de dolari), adică peste o treime din PIB-ul anual al Japoniei, cu impact de lungă durată asupra infrastructurii şi a lanţurilor de aprovizionare pentru centrele industriale de pe coastă care produc automobile şi alte produse esenţiale.
Din 684 încoace, Japonia s-a confruntat cu mai multe seisme din zona Nankai Trough, adesea însoţite de relatări despre tsunamiuri care loveau satele de coastă.
Cel mai recent cutremur din Nankai Trough a avut loc în 1946 și s-a soldat cu moartea a 1.330 de persoane. Seismul a avut magnitudinea 8,0 şi a provocat un tsunami de 6,9 metri.
Recomandările primite de japonezi
„Pregătiți rezerve pentru trei zile (de preferință o săptămână) per persoană”, a transmis Ministerul Agriculturii și Pescuitului într-un mesaj publicat vineri pe rețeaua de socializare X, îndemnând totodată asupra evitării aprozionărilor în exces cu bunuri de larg consum.
Sâmbătă, într-un supermarket din Tokyo, a fost pusă o pancartă de scuze față de clienți pentru lipsa anumitor produse, atribuită „reportajelor din presă despre cutremur”. Apa îmbuteliată este vizată deja de restricții din cauza „instabilității” lanțului de aprovizionare, observă un corespondent al AFP, potrivit Nice-Matin.
„Probabilitatea producerii unui nou cutremur puternic este mai mare decât în mod normal, dar acest lucru nu indică faptul că un cutremur va avea loc cu certitudine”, a precizat JMA.
Sâmbătă dimineața, cele mai căutate produse de pe platforma de vânzări Rakuten erau toaletele portabile, conservele și apa îmbuteliată.
Unii comercianți de-a lungul coastei Pacificului au raportat, de asemenea, o cerere mare pentru produse similare, precizează AFP.
Panică în rândul localnicilor
„Sunt foarte îngrijorată”, a declarat pentru AFP Kokoro Takeuchi, care lucrează într-un bar din Tokyo, spunând că a comandat online apă îmbuteliată după cutremurul de joi.
„Barul în care lucrez este situat la subsol și dacă vine brusc un cutremur, există șanse mari să nu reușim să scăpăm. Așa că am încercat să găsesc cel mai bun mod de a trece peste asta”, a adăugat ea.
„Sunt îngrijorată, desigur, dar nu ajung nicăieri dacă mă gândesc prea mult la acest lucru. Dacă se va întâmpla, ei bine, se va întâmpla”, a mărturisit pentru AFP Mika Nakagawa, o angajată în vârstă de 34 de ani.
În afară de cutremurul de joi, soldat cu 14 răniți, un cutremur cu magnitudinea 5,3 a zguduit vineri regiunea Kanagawa, lângă Tokyo, declanșând alertele de pe telefoanele mobile și suspendând pentru scurt timp circulația trenurilor de mare viteză.
Majoritatea seismologilor cred însă că seismul de vineri nu are nicio legătură cu posibilul megacutremur din zona Nankai.
Pe rețelele de socializare, mesajele care exploatează temerile legate de megacutremur sunt în plin avânt. Potrivit radiodifuzorului public NHK, mesaje deghizate în sfaturi utile au fost postate la fiecare câteva secunde pe X cu link-uri ce direcționau utilizatorii către site-uri pornografice sau de comerț electronic. Aceste mesaje „produc tot mai multe dificultăți pentru utilizatori de a accesa informații autentice despre cutremure”, subliniază NHK.
Confruntat cu acest risc „mai mare decât normal” de megacutremur, premierul Fumio Kishida și-a anulat călătoria planificată în Asia Centrală. „În calitate de prim-ministru, cu cea mai înaltă responsabilitate pentru gestionarea crizelor, am decis să rămân în Japonia pentru cel puțin o săptămână”, a anunțat vineri premierul japonez.