Cuprins:
Condamnat la 5 ani de închisoare pentru mită
Ultimul demers în justiție făcut de Cătălin Cherecheș a fost pe data de 11 iunie 2024, atunci când și-a retras o plângere împotriva încheierii judecătorului desemnat cu supravegherea executării pedepsei.
Libertatea.ro a consultat Hotărârea 426/2024 a Judecătoriei Aiud și Hotărârea 470/2024 a Tribunalului București, pentru a vedea ce face în pușcărie Cătălin Cherecheș.
Reamintim că fostul primar a început să-și ispășească pedeapsa pe data de 19 martie 2024, după ce a fost repatriat din Germania. Cătălin Cherecheș a fugit din țară înainte să fie condamnat definitiv la 5 ani de închisoare, pe data de 24 noiembrie 2023, fiind prins patru zile mai târziu, la Augsburg.
După ce a fost extrădat de magistrații de la Tribunalul din München, Cătălin Cherecheș a ajuns la Penitenciarul Rahova, unde a petrecut 21 de zile în carantină, fiind mutat apoi la Penitenciarul Aiud, unde se află și în prezent.
Cum a scăpat Cătălin Cherecheș de 519 zile din pedeapsă
Din spatele gratiilor, Cătălin Cherecheș a formulat în luna aprilie 2024 o contestație la executare prin care a solicitat Tribunalului București să-i scadă din pedeapsă:
- Zilele petrecute în arest preventiv și în arest la domiciliu de la începutul procesului (26.04.2016 – 22.12.2016),
- Zilele în care a stat arestat în Germania în așteptarea extrădării (28.11.2023 – 19.03.2024) și
- Perioada executată până acum (din 19.03.2024 – la zi).
Așa a „strâns” Cătălin Cherecheș până în prezent (30.08.2024) un număr de 519 zile executate din condamnarea de 5 ani, care înseamnă 1.826 de zile.
Calculată de la momentul în care Cătălin Cherecheș a intrat pe poarta Penitenciarului Rahova, pedeapsa s-ar împlini la termen pe data de 20 martie 2029.
Însă cu zilele considerate ca fiind deja executate, acest termen este devansat pe 18 octombrie 2027.
Cătălin Cherecheș are dreptul să solicite liberarea condiționată la executarea a 2/3 din pedeapsă, iar dacă luăm în considerare zilele pe care le-a executat deja, fostul primar ar trebui să intre în comisie pe 10 august 2026.
Ce i-a plăcut fostului primar să facă până acum la pușcărie
Pe data de 11 iunie 2024, Cătălin Cherecheș și-a retras o plângere împotriva judecătorului desemnat cu supravegherea executării pedepsei, prin care cerea schimbarea regimului de la „închis” la „semideschis”.
Chiar dacă Judecătoria Aiud a luat act de retragerea plângerii, în motivarea hotărârii se regăsesc detalii despre ultima perioadă pe care fostul primar a petrecut-o după gratii.
Deținutul Cătălin Cherecheș a participat – în cadrul Penitenciarului Rahova, cât şi în cadrul Penitenciarului Aiud – la diverse activităţi, precum:
- Programul de adaptare la viaţa instituţionalizată, în cadrul Penitenciarului Rahova (unde a obţinut un număr de 10 credite),
- Activitatea educativă intitulată Ziua Pământului în cadrul Penitenciarului Aiud (unde a obţinut un număr de 5 credite),
- Demersuri de reintegrare socială – 15 puncte
În plus, fostul edil s-a înscris la toate cursurile şi activităţile educative, sociale şi psihologice, se arată în documentul citat.
Iată ce a făcut Cătălin Cherecheș în spatele gratiilor, conform informațiilor din motivarea Judecătoriei Aiud:
- Cereri de participare la activităţi şi programe desfăşurate de educator, de asistentul social și de psiholog: 15.04.2024 și 30.04.2024
- Cerere de înscriere la Cursuri de formare profesională: 15.04.2024
- Cerere de a fi selecţionat la activităţi lucrative: 13.04.2024 și 30.04.2024
- Solicitare de înscriere la cursuri de instruire şcolară: 15.04.2024
- Cerere de înscriere la acţiunile Cultelor religioase: 15.04.2024 și 19.04.2024
Nemulțumirile lui Cherecheș în Penitenciarul Aiud
Avocații lui Cătălin Cherecheș au depus și o serie de critici din partea clientului lor, pe care instanța le trece în revistă în motivarea prin care ia act de retragerea cererii:
- „Se impune a se face precizarea că în situaţia în care nu se va dispune schimbarea regimului de executare a pedepsei privative de libertate, se vor vedea nevoiţi să sesizeze Ministerul Federal al Justiţiei din Germania, respectiv Tribunalul din München (Oberlandesgericht München, instanţa care a dispus extrădarea deţinutului).
- Administraţia Naţională a Penitenciarelor, prin raportul transmis autorităţilor judiciare din Germania privind condiţiile de detenţie de care va beneficia numitul (Cherecheș Cătălin – n.r.), şi-a luat angajamentul ca după executarea a 1/5 din pedeapsă să devină eligibil pentru regimul semideschis şi ulterior, pentru regimul deschis.
- Or, având în vedere că deţinutul are împlinită fracţia de 1/5 din executarea pedepsei, respectiv şi-a manifestat dorinţa de a participa la activităţile lucrative şi educaţionale, precum şi faptul că a participat la activităţi stabilite în Planul individualizat de evaluare şi intervenţie educativă şi terapeutică, a apreciat că sistemul penitenciar a încălcat în mod flagrant angajamentul luat în faţa autorităţilor germane.
- O altă neregularitate o reprezintă nerespectarea intervalului de timp petrecut în afara camerei de detenţie pentru a desfăşura activităţi zilnice. Angajamentul luat de Administraţia Penitenciarelor a fost de a-i acorda deţinutului un număr estimat de 5 ore/zi, însă acest program nu este respectat de către penitenciar.
- Având în vedere aceste aspecte, în situaţia în care aceste neregularităţi nu vor remediate, vom fi nevoiţi să sesizăm organele judiciare din Germania, faţă de nerespectarea angajamentelor luate de A.N.P.
- Față de toate aceste considerente, (petentul – n.r.) a solicitat admiterea contestaţiei şi modificarea regimului de executare stabilit în sarcina petentului în regimul imediat inferior (regimul semideschis), apreciind că o astfel de soluţie este oportună raportat la circumstanţele şi considerentele învederate supra”, se arată în Hotărârea 426/2024 a Judecătoriei Aiud.
Judecătorii, despre fostul primar: „Este străin de reperele de onoare”
Cătălin Cherecheș s-a dovedit a fi „străin de orice repere de corectitudine”, s-a „erijat în postura de victimă a statului și serviciilor de informații”, a încercat să-i mintă pe anchetatori și să-i ducă cu preșul pe judecători, rezultă din motivarea Curții de Apel Cluj, care l-a condamnat definitiv pe primarul din Baia Mare la 5 ani de închisoare.
Pentru toate aceste considerente, judecătorii au ajuns la concluzia că PSD-istul Cătălin Cherecheș „a devenit nedemn să ocupe orice funcție publică”.
DNA l-a trimis în judecată pe Cătălin Cherecheș pentru că ar fi cerut 400.000 de lei de la un denunțător, căruia s-a solicitat în mod expres să nu-i remită decât sume cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei. Pe data de 26 aprilie 2016, procurorii l-au prins pe Cherecheș în flagrant delict cu 25.000 de lei.
Iată cum explică judecătorii de la Curtea de Apel Cluj, în motivarea deciziei de condamnare, de ce Cătălin Cherecheș trebuie să stea la pușcărie:
- „Curtea reţine că inculpatul a comis o infracţiune de o gravitate ridicată prin raportare la natura şi conţinutul său concret, la calitatea specială a inculpatului (primar al mun. Baia Mare), la scopul comiterii infracţiunii – controlarea celui mai important trust de presă din Baia Mare, în vederea consolidării poziţiei publice ocupate.
- Mobilul comiterii infracţiunii este strâns legat de considerente de ordin politic şi electoral.
- În sine, unele acte de luare de mită vizează sume relativ reduse de bani (10.000 de lei, 50.000 de lei) dacă este să ne raportăm la posibilităţile financiare ale inculpatului (Cherecheș Cătălin – n.r.), afirmate chiar de către acesta cu prilejul audierilor sale în cauză.
- Aşa fiind, infracţiunea comisă de inculpat este de o gravitate ridicată tocmai prin raportare la scopul şi mobilul comiterii infracţiunii, amintite deja, şi la calitatea specială de demnitar ales.
- Din modul în care inculpatul a înţeles să se implice în aceste activităţi ilicite şi să execute activitatea infracţională se deduce că acesta este străin de principiile, reperele de onoare, corectitudine, responsabilitate, de valorile sociale şi morale, toate validate de legea penală care este aplicabilă tuturor cetăţenilor Statului Român şi de comunitatea din care face parte şi care i-a acordat mandatul în exerciţiul căruia a săvârşit faptele ilicite.
- Curtea are în vedere că întreaga conduită a inculpatului pe durata procedurilor judiciare derulate împotriva sa în prezenta cauză denotă un profund dispreţ faţă de autorităţile judiciare, inculpatul erijându-se în postura de victimă a sistemului judiciar şi a serviciilor române de informaţii, apelând la simpatia publicului şi a comunităţii din care face parte, scop pentru care a şi exploatat presa locală şi notorietatea sa la nivelul unităţii administrativ-teritoriale pe care o administra”, se arată în documentul citat.
Acuzațiile procurorilor DNA pentru Cătălin Cherecheș
Cătălin Cherecheș a fost trimis în judecată de DNA pe data de 20 mai 2016. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
- „În perioada martie 2015 – septembrie 2015, inculpatul Cherecheș Cătălin, în calitate de primar al municipiului Baia Mare și ordonator principal de credite pentru susținerea financiară a Asociației Club Sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare și implicit pentru eliberarea sumelor de bani alocate de Consiliul local în acest sens, a pretins și primit de la o persoană din conducerea clubului, atât în mod direct cât și prin intermediar, suma totală de 70.000 lei.
- De asemenea, în perioada imediat următoare, inculpatul Cherecheș Cătălin, pentru a propune Consiliului local al municipiului Baia Mare susținerea financiară a clubului de fotbal cu suma de 1.000.000 lei/1.200.000 lei, a pretins denunțătorului să cesioneze pe numele unei anumite persoane o societate comercială, operațiune care nu s-a mai finalizat.
- La data de 14 aprilie 2016, edilul i-a solicitat denunțătorului suma de 400.000 lei, bani ce reprezentau mai mult de jumătate din sponsorizarea pe care o firmă o făcuse anterior clubului.
- În legătură cu modalitatea de remitere a sumei de bani pretinse, la data de 22 aprilie 2016, inculpatul Cherecheș Cătălin i-a transmis denunțătorului să nu scoată din bancă decât sume cuprinse între 10.000 și 30.000 lei, lucru cu care acesta din urmă s-a conformat.
- În același context, la data de 26 aprilie 2016, procurorii anticorupție au procedat la constatarea infracțiunii flagrante, asupra inculpatului Cherecheș Cătălin fiind găsită suma de 25.000 lei”, se arată în comunicatul DNA.
Anterior, la data de 25 aprilie 2016, la solicitarea inculpatului, din aceeași sumă pretinsă cu titlu de mită, denunțătorul a remis unui apropiat al primarului suma de 5.000 de euro în contul unei datorii, mai arătau anchetatorii.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Vrajitoarea • 04.09.2024, 12:54
N-are pic de rușine! Ce ar vrea? La mall la shopping??? Sa scrie o carte, ceva și iese mai repede!!!
Unul07 • 04.09.2024, 08:42
Doaaaamneeee! Omul a fost privat de libertate toate aceste zile! Nu i le-a scăzut cineva din pix! Prosti și ziariștii și unii cititori!🤪
bozo76 • 04.09.2024, 02:08
Sa imi faca *** cu soacra.sa aia corupta da"buna si promit ca ii fac io regim deschis.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.