Chiles nu se lasă și vrea să-și reprimească bronzul. Echipa României a câștigat la TAS, pe motiv că sportiva americană solicitase o revizuire a punctajului cu patru secunde mai târziu decât prevedea timpul regulamentar. CIO i-a dat medalia de bronz Anei Bărbosu.
Apelul lui Chiles susține că i-a fost încălcat „dreptul de a fi audiată” prin refuzul de a permite dovezi video. Americanii acuză de părtinire completul de judecată al Curții de Arbitraj (CAS).
Recursul lui Chiles mai susține că Hamid G. Gharavi, președintele completului CAS, are un conflict de interese „din cauza legăturilor juridice anterioare cu România”.
Potrivit International Institute of Conflict Prevention and Resolution (CPR), Gharavi, 53 de ani, este în prezent consilier juridic al României în litigiile sale în faţa Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID) al Băncii Mondiale.
Relaţia lui Gharavi cu România a început în 2011, când a fost numit de reclamantul american într-un proces împotriva României. În 2016, la aproximativ un an de la încheierea acelui caz, Gharavi a început să reprezinte România în procedurile sale ICSID, impunându-se într-o cauză în primăvara acestui an. În alte două cauze ICSID, Gharavi este avocat principal, în cazului unui proiect în curs de desfăşurare în domeniul energiei regenerabile şi lucrează alături de avocatul guvernului român.
„Chiles cere tribunalului să îi restabilească punctajul pe care l-a obţinut pe bună dreptate în ultima probă, la sol. Fiecare element al Jocurilor Olimpice, inclusiv procesul de arbitraj, trebuie să respecte fair-play-ul”, au spus avocații americancei.
O decizie finală a Tribunalului Suprem Elvețian este așteptată în „următoarele 4-6 luni”.
Avocații pentru Chiles susțin că tribunalul „a refuzat să ia în considerare înregistrări video care demonstrează fără echivoc că o contestație a fost depusă în timp”.
Pe 5 august, Ana Maria Bărbosu a ocupat locul 3 în ierarhia inițială, cu 13.700, la fel cât obținuse și Sabrina Maneca Voinea (inițial, pe 4), însă arbitrii au aprobat o contestație a gimnastei Jordan Chiles, aflată atunci pe locul 5 și i-au mărit acesteia nota la 13.766, suficient cât să urce pe ultima treaptă a podiumului. Ulterior, în urma unei contestații a României, Bărbosu a fost promovată pe locul al treilea.
Luna trecută, Chiles a declarat că a fost abuzată în mediul online, după ce cucerise, inițial, medalia. Ulterior, și-a închis rețelele sociale.
Jordan Chiles a câștigat aurul la proba pe echipe de la Paris, ca parte a unei echipe americane care a inclus-o pe Simone Biles.
Foto: derainsgharavi.com