Cuprins:
„Ne uităm cu îngrijorare, pentru că acest ciclon, Ashley se pare că se va numi, are o tendință de a mătura România de la Vest la Est. Din acest motiv suntem precauți, inclusiv cu ceea ce se întâmplă în bazinul hidrografic Prut – Bârlad și mai ales în legătură cu ceea ce se întâmplă în județele Vaslui și Galați”, a spus Fechet.
El a adăugat că autoritățile nu au motive de teamă pentru ce se va întâmpla pe Dunăre din cauza furtunilor așteptate în România.
„Viitura de pe Dunăre o vom gestiona așa cum am comunicat în toată această săptămână. Însă, pe cursurile interioare și mai ales pe afluenții de rang inferior, pe aceste cursuri de apă mai mici, diferite pâraie, există riscuri de inundații în cazul cursurilor interioare de apă”, a spus ministrul.
Vârful viiturii pe Dunăre va fi atins pe 2 sau 3 octombrie
Fechet a precizat însă că „suntem precauți, inclusiv cu ceea ce se întâmplă în bazinul hidrografic Prut – Bârlad și mai ales în legătură cu ceea ce se întâmplă în județele Vaslui și Galați”, solul fiind suprasaturat în aceste regiuni și nu numai.
„Și acum ne uităm cu foarte multă atenție la ceea ce se întâmplă la Galați din două motive. Pe de o parte, cursurile de apă sunt colmatate de viituri. Avem, la o primă estimare, peste 100 km de curs de apă ce necesită fie regularizare, fie decolmatare. Asta înseamnă că acele secțiuni nu sunt la fel de pregătite cum erau acum o lună, spre exemplu, să preia un volum de apă semnificativ. Pe de altă parte, solul este oricum suprasaturat atât în județul Galați, cât și în restul României. Cu excepția sudului Olteniei, avem sol suprasaturat”, a conchis ministrul.
Vârful viiturii pe Dunăre va fi atins pe 2 sau 3 octombrie, nu în prima zi a lunii, cum s-a anunțat inițial, potrivit directorului general al Administraţiei Naţionale Apele Române, Sorin Lucaci.
Ploi torențiale așteptate în weekend, în jumătate de țară
Meteorologii au anunțat că în intervalul 29 septembrie, ora 10.00 – 30 septembrie, ora 12.00 va fi în vigoare un cod portocaliu de ploi torențiale și abundente în nordul și estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei precum și în Carpații Meridionali și Orientali. Cantitățile de apă vor fi de 50…90 l/mp și izolat de peste 100 l/mp.
„Deasupra Oceanul Atlantic, în apropierea continentului european, există într-adevăr formațiuni ciclonice. Niciuna dintre ele nu se numește Ashley. Aceste formațiuni ciclonice vor evolua cu precipitații spre Europa Centrală. În spatele lor vine o masă de aer foarte rece (sau mult mai rece decât până acum) sau o pătrundere de aer polar, cum a fost în cazul ciclonului Boris, dar fenomenele sunt mai puțin severe decât au fost la Boris”, a explicat Florinela Georgescu, director la ANM.
Ciclonul este o masă de aer care se rotește în jurul unui centru puternic de presiune atmosferică scăzută, în sens invers acelor de ceasornic în emisfera nordică și în sensul acelor de ceasornic în emisfera sudică.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
geta60 • 28.09.2024, 05:16
Mă gândesc cu groază, locuiesc in sectorul 5 într-o zonă declarată inundabilă, se știe situația cetățenilor de ani de zile dar primaria nu a luat nici un fel de măsuri!
XhX13 • 27.09.2024, 23:32
E bătaia voastră de joc cu efect de boomerang!Cum a murit fata aia!!!!Aviz!