Armata israeliană a emis anterior ordine de evacuare pentru părţi din suburbiile de sud ale capitalei Libanului. Prima alertă a avertizat locuitorii dintr-o clădire din cartierul Burj al-Barajneh, iar a doua într-o clădire din cartierul Choueifat. A treia alertă a menţionat clădiri din Haret Hreik, precum şi Burj al-Barajneh.

Imaginile distribuite de agenţiile de presă arată fum care se ridică peste Dahieh, aproape de aeroport.

Saeed Atallah , un lider al aripii armate a Hamas, brigăzile al-Qassam, a fost ucis împreună cu trei membri ai familiei într-un atac israelian asupra unei tabere de refugiaţi palestinieni din oraşul Tripoli , din nordul Libanului, a informat sâmbătă presa afiliată Hamas.

„Dacă aş fi în locul lor, m-aş gândi la alte alternative”

Pe de altă parte, un oficial al Departamentului de Stat al SUA adăugat că este „foarte greu de spus” dacă Israelul va folosi aniversarea atacurilor Hamas din 7 octombrie pentru a riposta.

„Sperăm şi ne aşteptăm să vedem ceva înţelepciune, precum şi putere, dar, după cum ştiţi, nicio garanţie”, a afirmat oficialul când a fost întrebat de CNN dacă Israelul a asigurat SUA că site-urile nucleare ale Iranului nu vor deveni ţinte.

Cazinoul din Sinaia, inaugurare cu scandal. De ce a plecat familia regală din sala de spectacol: „Prea decoltat, este culmea necuviinței!”
Recomandări
Cazinoul din Sinaia, inaugurare cu scandal. De ce a plecat familia regală din sala de spectacol: „Prea decoltat, este culmea necuviinței!”

Oficialii americani şi-au exprimat sprijinul pentru ca Israelul să răspundă la atacul cu rachete al Iranului la începutul acestei săptămâni, mai mulţi dintre ei spunând public că trebuie să existe consecinţe.

În acelaşi timp, oficialii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la o conflagraţie regională, în timp ce se confruntă cu o situaţie tot mai volatilă în Orient Mijlociu.

Preşedintele Joe Biden a declarat la începutul acestei săptămâni că SUA nu vor susţine vizarea de către Israel a programului nuclear al Iranului.

„Dacă aş fi în locul lor, m-aş gândi la alte alternative decât lovirea câmpurilor petroliere”, a spus Biden într-o conferinţă de presă vineri.

Oficialii americani nu au încă date clare cu privire la momentul în care răspunsul Israelului va fi decis sau adoptat. Preşedintele a spus vineri că Israelul „nu va lua o decizie imediat”.

Un înalt oficial al Departamentului de Stat, întrebat de CNN dacă Israelul va folosi aniversarea unui an de la atacul Hamas pentru a riposta împotriva Iranului, a declarat: „Este foarte greu de spus”.

„Cred că, într-un fel, ar dori să o evite data de 7, aşa că, în opinia mea, dacă va exista ceva, va fi probabil înainte sau după”, a spus oficialul.

Generația educată și violentă – cazul Exarhu. Să nu fim ipocriți: orice băiat crescut în anii 80-90 prima oară avertizează și a doua oară pocnește
Recomandări
Generația educată și violentă – cazul Exarhu. Să nu fim ipocriți: orice băiat crescut în anii 80-90 prima oară avertizează și a doua oară pocnește

Relatarea conflictului continuă aici: LIVETEXT Lupte la sol în sudul Libanului: explozii în Beirut. Joe Biden nu vrea atacuri asupra instalațiilor petroliere iraniene

03 oct. - Acum 3 zile
03-10-2024

Marina americană doboară rachete iraniene cu un sistem de interceptare similar celui de la Deveselu

Marina SUA a publicat mai multe videoclipuri cu momentul în care sistemele sale de apărare antiaeriană interceptează rachete iraniene în timpul atacului de marți seara asupra Israelului, relatează Newsweek.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder, distrugătoarele USS Bulkeley și USS Cole au tras o duzină de interceptoare pentru a doborî rachete balistice iraniene în sprijinul Israelului.

Informația a fost confirmată de Flota a Șasea a Marinei SUA, care a precizat că navele sale de război staționate în Estul Mării Mediterane au interceptat „cu succes mai multe” rachete balistice iraniene.

Mai multe detalii aici: Momentul în care marina americană doboară rachete iraniene cu un sistem de interceptare similar celui de la Deveselu | VIDEO

Cod galben de ploi în jumătate de țară, până duminică. Harta județelor aflate sub avertizare meteorologică
Recomandări
Cod galben de ploi în jumătate de țară, până duminică. Harta județelor aflate sub avertizare meteorologică
03 oct. - Acum 3 zile
03-10-2024

Biden sugerează că discută cu Netanyahu despre atacuri asupra infrastructurii petroliere a Iranului

Preşedintele american Joe Biden a spus joi, într-un răspuns grăbit adresat unui jurnalist, că discută cu Israelul despre eventuale lovituri împotriva infrastructurilor petroliere iraniene, ca ripostă după atacul cu rachete de marți seara, relatează Agerpres, care citează agențiile de presă EFE și AFP.

Întrebat dacă este „de acord cu lovituri ale Israelului asupra infrastructurilor petroliere ale Iranului?”, liderul de la Casa Albă a răspuns rapid în zgomotul elicei elicopterului spre care se îndrepta că „discutăm asta”. „Cred că ar fi puţin … Scurt”, a adăugat el, urcând apoi în elicopterul de pe peluza Casei Albe fără a-şi termina fraza.

Cotaţiile petrolului pe pieţele internaţionale au crescut imediat cu circa 2% după această declaraţie a preşedintelui american.

Pe de altă parte, Biden a declarat mai devreme că Israelul nu va ataca joi Iranul. Președintele american a susţinut totodată că Israelul ia decizii în mod independent, fără vreo „autorizaţie” din partea SUA. „În primul rând, noi nu autorizăm Israelul să facă ceva, noi consiliem Israelul. Şi nimic nu se va întâmpla astăzi”, a spus el.

03 oct. - Acum 3 zile
03-10-2024

Zeci de lucrători din domeniul sănătăţii au fost ucişi în Liban în ultima zi, potrivit OMS

Cel puţin 28 de medici aflaţi în serviciu au fost ucişi în ultimele 24 de ore în Liban, unde Israelul a lansat atacuri aeriene şi a trimis trupe pentru a lupta împotriva Hezbollah într-un conflict care se intensifică, a declarat joi şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, relatează Reuters, potrivit news.ro.

„Mulţi (alţi) lucrători din domeniul sănătăţii nu se prezintă la serviciu şi au fugit din zonele în care lucrează din cauza bombardamentelor”, a declarat directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferinţă de presă, cerând o protecţie mai puternică pentru angajaţii din domeniul sănătăţii.

„Acest lucru limitează grav furnizarea de ajutor pentru traumele în masă şi continuitatea serviciilor de sănătate”, a spus el. Agenţia mondială a sănătăţii nu va putea livra vineri în ţară un amplu transport planificat pentru traume şi materiale medicale din cauza restricţiilor de zbor, a adăugat el.

Reprezentantul OMS în Liban, dr. Abdinasir Abubakar, a declarat la briefing că toţi lucrătorii din domeniul sănătăţii ucişi în ultima zi se aflau la datorie, ajutând răniţii.

În total, aproape 2.000 de persoane au fost ucise, inclusiv 127 de copii, şi 9.384 au fost rănite de la începutul atacurilor israeliene asupra Libanului în ultimul an, a declarat Ministerul Sănătăţii din această ţară.

„Spitalele au fost deja evacuate. Cred că ceea ce pot spune pentru moment este că există capacitatea de gestionare a victimelor în masă, dar este doar o chestiune de timp până când sistemul îşi va atinge limita”, a declarat Abubakar.

03 oct. - Acum 3 zile
03-10-2024

Israelul și SUA plănuiesc un atac asupra Iranului

Președintele american Joe Biden a precizat că au loc discuții cu Israelul cu privire la un atac asupra Iranului, ca răspuns la atacul acestuia cu rachete de zilele trecute. Joe Biden a adăugat că încă nu s-a luat nici o decizie.

03 oct. - Acum 3 zile
03-10-2024

Zeci de români din Liban, evacuați de urgență cu un avion Hercules al MApN

Situația critică din Orientul Mijlociu a făcut ca zeci de români să ceară asistență guvernului român și să fie evacuați. Astfel, statul a pus la dispoziție un avion Hercules al Forțelor Aeriene Române pentru ca 69 de oameni să se întoarcă în siguranță în țară din Liban.

Mai multe detalii aici: Zeci de români din Liban, evacuați de urgență cu un avion Hercules al MApN

03 oct. - Acum 3 zile
03-10-2024

Recep Erdogan: După Liban, următoarea țintă a Israelului va fi Turcia

Recep Tayyip Erdogan a avertizat că operaţiunile militare în curs ale Israelului în teritoriile palestiniene şi în Liban ar putea implica în curând și Turcia. Potrivit președintelui turc, armata israeliană ar putea viza partea asiatică a țării sale, de aceea Ankara nu va rămâne neutră, relatează cotidianul turc Hurriyet.

Mai multe detalii aici: Recep Erdogan: După Liban, următoarea țintă a Israelului va fi Turcia

03 oct. - Acum 3 zile
03-10-2024

Avertisment de la Teheran: Avem suficient uraniu îmbogățit pentru 10 focoase nucleare

Iranul a lansat în cursul zilei de marți 180 de rachete în direcția Israelului. Sistemele de care dispune Israelul au reușit să intercepteze o mare parte din rachete. Însă bombardamentul a dus la intensificarea conflictului în curs al Israelului cu așa-zisa „Axă a Rezistenței”, condusă de Teheran, conform Daily Mail.

Mai multe figuri din Israel, printre care și fostul premier Naftali Bennett, au solicitat lovirea programului nuclear al Iranului – modalitatea de riposta considertă de specialiști drept cea mai periculoasă. Asta deși președintele american, Joe Biden, a cerut Israelului să renunțe la atacuri asupra instalațiilor nucleare ale Iranului.

Singura centrală nucleară iraniană funcțională, Bushehr – care este în prezent în curs de modernizare – poate fi o posibilă țintă. Însă experții se așteaptă ca Israelul să-și îndrepte atenția mai degraba asupra uzinelor de îmbogățire a uraniului, considerate esențiale pentru dezvoltarea armelor nucleare.

Mai multe detalii aici: Care sunt instalațiile nucleare iraniene pe care Israelul le poate viza. Avertisment de la Teheran: Avem suficient uraniu îmbogățit pentru 10 focoase nucleare

03 oct. - Acum 3 zile
03-10-2024

Israelul anunță că a eliminat trei lideri Hamas

Armata israeliană a anunţat joi că a „eliminat” trei lideri importanţi ai Hamas într-o lovitură efectuată „în urmă cu circa trei luni” în Fâşia Gaza, unde războiul durează de aproape un an, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Următorii terorişti au fost eliminaţi: Rawhi Mushtaha, Sameh al-Siraj, Sami Oudeh”, a precizat armata israeliană într-un comunicat.

Rawhi Mushtaha și Sameh al-Siraj au fost membri ai Biroului Politic al Hamas pentru Gaza, primul în calitate de responsabil de finanțe, iar cel de-al doilea în calitate de responsabil de chestiuni de securitate. Sami Oudeh a îndeplinit funcția de şef al agenţiei pentru securitate internă a Hamas.

Rawhi Mushtaha era considerat mâna dreaptă al liderului Hamas, Yahya Sinwar. „Era unul dintre cei mai importanţi responsabili ai Hamas şi avea o influenţă directă asupra deciziilor privind desfăşurarea forţelor Hamas”, a afirmat armata israeliană.

Mai multe detalii aici: Israelul anunță că a eliminat trei lideri Hamas, inclusiv pe mâna dreaptă a lui Yahya Sinwar

03 oct. - Acum 3 zile
03-10-2024

Statele arabe din Golf se declară neutre

Miniștrii din statele arabe din Golf care participă la o reuniune a națiunilor asiatice găzduită de Qatar au discutat despre detensionarea conflictului dintre Israel și Iran, spun trei surse pentru Reuters, potrivit The Times of Israel.

Statele arabe din Golf au încercat să liniștească Iranul în privința neutralității lor în contextul în care regimul de la Teheran le suspectează că ar putea închide ochii la eventuale atacuri israeliene asupra unor instalații petroliere iraniene.

03 oct. - Acum 3 zile
03-10-2024

Reporterii BBC au raportat noi explozii în capitala libaneză Beirut

Armata israeliană a anunțat ulterior că a vizat „cartierul general al spionajului” Hezbollah.

AFP relatează despre trei lovituri în sudul orașului Beirut, capitala Libanului. Sudul orașului Beirut este considerat un fief al Hezbollah.

03 oct. - Acum 3 zile
03-10-2024

Președintele american Joe Biden se opune unei operațiuni israeliene care să vizeze instalațiile nucleare ale Iranului

 
03 oct. - Acum 3 zile
03-10-2024

Armată Israeliană cere evacuarea a 25 de localități din sudul Libanului

Armata israeliană a făcut un nou apel la evacuarea a 25 de localități, inclusiv orașul Nabatiyeh, din sudul Libanului, unde a lansat luni o ofensivă terestră împotriva Hezbollah.

Armata israeliană „nu are nicio intenție să vă facă rău și, pentru propria dumneavoastră siguranță, trebuie să vă evacuați imediat casele și să vă îndreptați spre nord”, a declarat Avichai Adraee, purtătorul de cuvânt al Tsahal pentru vorbitorii de limbă arabă.

03 oct. - Acum 3 zile
03-10-2024

Autoritățile israeliene au raportat că peste 50 de rachete și 2 drone au fost trase din Liban

Pe de altă parte, Hezbollah afirmă că a lansat rachete spre orașul Tiberiada, considerat capitala Galileei, o regiune situată în nordul Israelului. Rachetele au fost lansate ca răspuns la bombardamentele israeliene „asupra orașelor, satelor și civililor libanezi”.

03 oct. - Acum 3 zile
03-10-2024

Israelul a bombardat o bază militară rusă folosită de Iran să ajute Hezbollah

Forțele israeliene au bombardat cea mai mare bază militară rusă din Siria și au distrus o încărcătură de armament adusă de un avion iranian cu doar o oră anterior, raportează The Times of Israel. Bombardamentul nu a afectat însă nici pista și nici turnul de control.

Atât armata siriană, cât și forțele ruse de la sol și-au activat apărarea antiaeriană, însă nu au reușit să intercepteze rachetele trase de forțele israeliene. Potrivit unor informații încă neconfirmate, Rusia pusese baza respectivă la dispoziția Gardienilor Revoluției, trupele de elită ale regimului de la Teheran. Folosindu-se de infrastructura rusă, Iranul livra armament și muniție pentru Hezbollah.

Armata israeliană a anunțat recent că va împiedica toate transporturile de arme din Iran către Hezbollah, care sunt de regulă livrate prin Siria.

De altfel, acestea nu sunt primele tensiuni dintre armata rusă și cea israeliană. La sfârșitul lunii septembrie, forțele ruse au interceptat și distrus 13 rachete israeliene care vizau orașul Tartus, din vestul Siriei. Tartus este un punct cheie pentru forțele ruse care operează în Orientul Mijlociu.

Armata israeliană ar fi făcut prăpăd în ultimele ore

Armata israeliană susține că, în ultimele 24 ore a eliminat aproximativ 60 de luptători Hezbollah și peste 200 de ținte.

De cealaltă parte, Hezbollah spune că a respins cu foc de artilerie o încercare de trecere a forțelor inamice israeliene într-un punct de frontieră din sudul Libanului. Asta la o zi după ce armata israeliană a anunțat că opt soldați au fost uciși în sudul Libanului în luptele cu Hezbollah.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

Trandafir   •   04.10.2024, 11:00

Israelul ucide in cateva zile in Liban mai multi civili, medici, copii, etc. decar Rusia in Ucraina in doi ani.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident
Știrileprotv.ro
Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Viva.ro
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Primele imagini cu Lora mireasă. Rochia ieșită din comun a atras toate privirile. Ce mari artiști au cântat la petrecere
Libertateapentrufemei.ro
Primele imagini cu Lora mireasă. Rochia ieșită din comun a atras toate privirile. Ce mari artiști au cântat la petrecere
Comuna din România mai bogată decât multe orașe importante. E peste Predeal, Bușteni. Se află la o oră și jumătate de București și puțini au auzit de ea
FANATIK.RO
Comuna din România mai bogată decât multe orașe importante. E peste Predeal, Bușteni. Se află la o oră și jumătate de București și puțini au auzit de ea
VIDEO. Gigi Becali, show la Salonic la ieșirea din stadion: „M-am uitat în sus și am zis: «Ce e mare lucru să ne dai și nouă?»”
GSP.RO
VIDEO. Gigi Becali, show la Salonic la ieșirea din stadion: „M-am uitat în sus și am zis: «Ce e mare lucru să ne dai și nouă?»”
Drumul spectaculos din România care duce la Peștera de Gheață. Puțini au auzit de această atracție turistică deosebită
FANATIK.RO
Drumul spectaculos din România care duce la Peștera de Gheață. Puțini au auzit de această atracție turistică deosebită
Val de mesaje pentru Anca Țurcașiu, după ce artista a publicat primele poze cu nepoțica ei / FOTO 'Ce oameni simpli… parcul Moghioroș, să vă bucurați de minune!'
Unica.ro
Val de mesaje pentru Anca Țurcașiu, după ce artista a publicat primele poze cu nepoțica ei / FOTO 'Ce oameni simpli… parcul Moghioroș, să vă bucurați de minune!'
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
Orangesport.ro
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
Un clan de interlopi a semănat teroare în Galaţi. Abia ieşiţi din închisoare, 6 indivizi şi-au atacat rivalii cu bâte şi cuţite
Observatornews.ro
Un clan de interlopi a semănat teroare în Galaţi. Abia ieşiţi din închisoare, 6 indivizi şi-au atacat rivalii cu bâte şi cuţite
Horoscop 6 octombrie 2024. Berbecii ar fi bine să caute acea formă de sensibilitate foarte specială care îi menține de partea binelui
HOROSCOP
Horoscop 6 octombrie 2024. Berbecii ar fi bine să caute acea formă de sensibilitate foarte specială care îi menține de partea binelui

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI