Duminică și luni, mercurul din termometre va arăta aproape ca într-o zi de vară, cu maxime de până la 25 de grade, precizează șefa ANM.
„Este un final de lună să octombrie mai cald decât în mod obișnuit. Înregistrăm un nou bilanț în ceea ce privește temperatura medie a acestei luni octombrie 2024, pentru că vedem o abatere termică pozitivă mai mare de un grad Celsius la acest moment (…). Duminică deja ne apropiem de pragul unei zile de vară, cu 24 de grade Celsius, pentru ca ziua de luni să atingă chiar 25 de grade Celsius, mai ales în partea de sud a țării. Ziua de luni este posibil să aducă inclusiv în Capitală o maximă în jurul a 23-24 de grade Celsius”, a estimat directorul ANM, Elena Mateescu.
Temperaturile minime cresc și ele, însă rămân mai coborâte în zonele depresionare din estul Transilvaniei, chiar negative, spre -7 grade Celsius, în timp ce în zonele de câmpie, mai ales din partea de vest, sud, sud-est, minimele se duc spre 10-13 grade.
Primele zile din noiembrie, sub o masă de aer cald
Începutul lunii noiembrie va fi și el neobișnuit de cald pentru data din calendar, ajungând la maxime de 20 de grade, mai spun meteorologii.
„Chiar și în Capitală, mai ales la începutul săptămânii viitoare, ne apropiem de 8-10 grade Celsius. Din punct de vedere meteorologic, este posibil ca în zonele joase să mai consemnăm fenomen de ceață. Așadar, un final de lună octombrie, a doua lună de toamnă din acest an mai cald. Chiar și primele zile din ultima lună de toamnă, noiembrie, rămân sub incidența unei mase de aer mai calde, care să aducă temperaturi la scara întregii țări între 10 și 20 de grade Celsius, cu precădere în zona de sud a țării”, a mai spus directorul ANM, Elena Mateescu.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a făcut publică prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, iar ploile nu vor lipsi, în special în a doua jumătate a lunii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro