Cuprins:
Încasări de milioane de euro anual la Castelul Peleș
Ziarul a dezvăluit că Muzeul Peleș din Sinaia este o sursă de venituri ilicite. Informațiile au fost confirmate de oameni din interior și de surse judiciare.
Muzeul Peleș generează anual venituri de ordinul milioanelor de euro, cu vânzarea biletelor ca principală sursă de câștig. Până la 31 octombrie 2024, muzeul a încasat 14,5 milioane de lei din vânzarea biletelor și 2,2 milioane de lei din comercializarea suvenirurilor. Adică un total de aproximativ 17 milioane de lei, ceea ce înseamnă 3,4 milioane de euro.
Cum sunt deturnați banii prin două metode
Dar banii nu ajung mereu la statul român pentru că există două metode de fraudare.
Prima se referă la grupurile mari de turiști. În acest caz, ghidul achiziționează biletele pentru accesul în muzeul Peleș. După intrarea vizitatorilor, biletele nu sunt aruncate, ci revândute altor grupuri. Veniturile din aceste revânzări nu mai ajung la muzeu, ci sunt împărțite între membrii rețelei care se ocupă de această activitate.
A doua metodă implică un angajat al muzeului care atrage turiștii de pe aleile Peleșului cu promisiunea unui acces rapid și evitarea cozilor. Angajatul strânge banii, apoi merge la casa de bilete și cumpără bilete cu reducere pentru studenți, deși turiștii au plătit pentru bilete întregi. Diferența de preț dintre biletele de studenți și cele pentru adulți este împărțită între membrii rețelei.
Raluca Turcan trimite Corpul de Control la Peleș
În acest context, ministrul culturii, Raluca Turcan, a declarat duminică, 10 noiembrie, că trimite Corpul de Control la Muzeul Peleș, în urma dezvăluirilor ziarului.
„Acuzații de o asemenea gravitate trebuie verificate de îndată, iar dacă acestea se confirmă, vom lua măsuri fără întârziere. Am dispus deja trimiterea Corpului de Control la Muzeul Național Peleș și așteptăm raportul acestuia, urmând ca, în baza lui, să putem lua deciziile care se impun”, a afirmat Raluca Turcan pentru Libertatea.
Corpul de Control al ministrului urmează să demareze activitatea luni, 11 noiembrie.
Castelul Peleș se degradează și trebuie consolidat
Castelul Peleș de la Sinaia a fost construit la inițiativa primului rege al României, Carol I, în perioada 1875-1914. Fosta reşedinţă regală până la lovitura de stat comunistă de la 30 decembrie 1947, când regele Mihai a fost obligat să abdice, a fost naţionalizată în 1948 și a devenit muzeu din 1953 până în 1975, iar apoi din 1990 și până în prezent.
Din 2007, Castelul Peleș a devenit proprietatea familiei regelui Mihai I şi instituţie publică administrată de statul român, sub egida Ministerului Culturii.
Muzeul Peleş, obiectiv de patrimoniu construit acum mai bine de 100 de ani, este însă supus degradării accentuate și trebuie consolidat.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Vladov • 11.11.2024, 13:04
Vin alegeerilee !!! 🤡🤡🤡Este timpul ca poporul roman sa afle cat de vigilent si grijuliu este statul roman cu avutia Boborului, NICI UN LEUT NU POATE FI FURAT.✋ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣Despre miliardele de euro (cam jumate din datoria pe care o vom plati noi, Doreii) sifonate din buzunarele noastre din energia electrica, petrol romanesc, paduri romanesti ssssst....🤫🤫🤫 dar AM PRINS HOTII DE BILETE DE INTRARE LA MUZEU !!!!🤠🤠🤠 Mama lor !🥴
Camitza39 • 11.11.2024, 09:13
Ar tb dati toti afara...ba chiar si inchisoare pt ca asta se numeste furt...ce control , direct cu politia peste ei..
gri57 • 11.11.2024, 08:15
Cea mai buna metoda ca sa faci ceva uitat si sa nu rezolvi absolut nimic este sa " trimiti corpul de control " - adică niște slugi din minister care vor " anchetă " pana uita lumea golania sau sa faci " o comisie de ancheta " ....