Cuprins:
După această ofensivă, „una dintre cele mai intense de la începutul conflictului”, „cred că este clar că intențiile președintelui Putin sunt de a intensifica luptele”, a declarat Emmanuel Macron, aflat la Buenos Aires.
„Dacă avem nevoie să știm care sunt intențiile lui Putin, acțiunile sale recente arată clar: indiferent de declarațiile sale, el nu vrea pace și nu este pregătit să o negocieze”, a adăugat Macron.
Macron: Trebuie să ne respectăm angajamentele față de ucraineni, să le furnizăm arme
În acest context, „trebuie să ne respectăm angajamentele față de ucraineni, adică să le permitem să ducă acest război de rezistență, să le furnizăm arme, echipamente”, a continuat Emmanuel Macron, în cadrul unei conferințe de presă înainte de a pleca din Argentina spre Brazilia, unde urmează să participe la un summit G20.
Întrebat despre inițiativa cancelarului german Olaf Scholz, care a avut vineri o convorbire telefonică cu Vladimir Putin, stârnind furia Kievului, Emmanuel Macron a răspuns că nu comentează.
„Cred că fiecare lider este pe deplin liber să ia inițiative”, a adăugat el.
Emmanuel Macron nu exclude „niciodată” posibilitatea de a relua dialogul cu Putin
Totodată, Macron nu a „exclus niciodată” posibilitatea de a relua dialogul cu liderul de la Kremlin, dar o va face „când contextul și condițiile vor permite acest lucru”.
„Având în vedere ceea ce se întâmplă astăzi, trebuie mai întâi să echipăm, să sprijinim și să permitem Ucrainei să reziste. Aceasta este cheia pentru zilele și săptămânile următoare”, a continuat Emmanuel Macron, subliniind că aliații acestei țări trebuie să promoveze „o pace care să nu însemne capitularea Ucrainei”.
La rândul său, premierul britanic Keir Starmer, aflat și el în drum spre summitul G20, a anunțat duminică că nu are „intenția de a discuta” cu Vladimir Putin și că este necesar să se „intensifice eforturile pentru a consolida” sprijinul acordat Ucrainei.
Premierul britanic vrea „intensificarea eforturile pentru a consolida” sprijinul acordat Ucrainei
Ucraina „se poate baza” pe Uniunea Europeană în urma „atacurilor oribile” ale Rusiei, care au vizat rețeaua energetică ucraineană și au provocat 10 morți, a declarat duminică președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat, de asemenea, duminică, atacurile rusești drept „inacceptabile”.
Rețeaua energetică ucraineană, deja foarte fragilă, a suferit în weekend unul dintre cele mai mari atacuri rusești din ultimele luni.
Aceste bombardamente, care au făcut 10 morți și aproximativ 20 de răniți, au determinat autoritățile să anunțe măsuri de restricționare a consumului de energie electrică în toate regiunile Ucrainei, începând de luni.
Franța și Marea Britanie permit Ucrainei să folosească rachetele cu rază lungă de acțiune
Președintele Joe Biden și-a dat acordul ca Ucraina să folosească rachetele cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA, ATACMS, pentru lovituri în interiorul Rusiei, au declarat oficiali americani, citați de The New York Times.
Armele vor fi probabil folosite inițial împotriva trupelor ruse și nord-coreene în apărarea forțelor ucrainene din regiunea Kursk din vestul Rusiei, au declarat oficialii.
Decizia lui Biden este o schimbare majoră în politica SUA. Alegerea i-a divizat pe consilierii săi, iar schimbarea sa vine cu două luni înainte ca președintele ales Donald Trump să preia funcția, după ce a promis să limiteze sprijinul acordat Ucrainei.
De asemenea, și președintele francez Emmanuel Macron este de acord ca Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Rusia.
Vladov • 20.11.2024, 10:20
De ce singurele state care permit asa ceva sunt tocmai marile puteri, principalele producatoare de armament si care sunt la mare, mare distanta de marele lor rival de hotii si asupriri ? Intreb si io pentru un prieten...🤔